Čeští včelaři získají z rozpočtu dotace. Mohou je použít na obnovu včelstev

01.12.2010 15:48

Vláda schválila nařízení, podle kterého včelařům stát z rozpočtu dorovná dotace v přepočtu téměř 102 milionů korun, které na podporu včelařů již v červenci schválila Evropská unie.

Čeští včelaři získají z rozpočtu dotace. Mohou je použít na obnovu včelstev

Čeští včelaři mohou v následujících třech letech získat dokonce více než 200 milionů korun z EU i státního rozpočtu. Dotaci mohou včelaři využít například na obnovu včelstev, boji proti nemoci varroáze či nákup přístrojů a zařízení. 
    

Pro letošek je v rozpočtu schváleno čerpání 27,7 milionu korun, stejnou částku včelaři získají z unijního rozpočtu. V příštím roce by se dotace od státu měly zvýšit na 33 milionů korun, v roce 2012 dále vzrůst na 34 milionů, v roce 2013 pak na 34,75 milionu Kč. Shodnou částkou jako stát chovatelům včel v každém roce přispěje také EU. 
    

Nově program podpoří také začínající včelaře, kteří si z dotací budou moci pořídit nové úly. Podle dřívějšího vyjádření tajemníka Českého svazu včelařů (ČSV) Miroslava Peroutky se tuzemským chovatelům včel daří z programu čerpat maximálně a v posledních dvou letech jejich zájem o dotace převyšoval finanční limit.

Vědecké výzkumy ukazují, že počty včel ve světě v posledních letech rapidně klesají. V některých zemích EU klesl počet včelstev až o 50 procent. K záchraně evropských včelstev, která jsou ohrožována klimatickými změnami, pesticidy a novými nákazami, opakovaně vyzval i Evropský parlament.

Čeští včelaři loni na podzim zazimovali 497.000 včelstev, o 36.000 více než předloni. Bylo to ale méně než před epidemií nemoci varroáza, která zdecimovala domácí chovy na přelomu let 2007 a 2008.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…