Do Německa vyrazilo "veverčí nájezdní komando". Provázel ho Bárta

10.12.2012 22:30

UVNITŘ FOTOGALERIE Výpravu za vánočními nákupy do německého Zittau, česky Žitavy, uspořádaly 8. prosince Věci veřejné. Z Prahy jsme odjížděli jedním ze dvou autobusů. Z dalších míst v České republice vyrazilo dalších 8 autobusů, podle toho, k čí hranici měly blíž. Všichni účastníci zájezdů se ve zdraví vrátili zpět s převládajícími pozitivními dojmy. Většina účastníků by si výlet podle ankety ráda zopakovala.

Do Německa vyrazilo "veverčí nájezdní komando". Provázel ho Bárta
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Německá novinářka zpovídá Víta Bártu

Z Prahy vyrážely autobusy dva, protože jeden jel přes Mělník, zatímco druhý přes Mladou Boleslav. Oba pražské autobusy byly ze tří čtvrtin plné a autobusovou výpravu, která jela přes Mělník, vedl Vít Bárta. Ten hned na začátku omluvil svou nepřítomnou manželku, Kateřinu Klasnovou, která původně měla tento autobus doprovázet. „Nachladila se, takže prosím, abyste ji omluvili, zůstala nemocná doma,“ omlouval ji Bárta. On sám proto provázel autobusy dva – jeden do Žitavy, odkud se autem přesunul do Weidenu, aby zpět doprovázel Plzeňáky.

Jeden vdolky, druhý holky, ale dostalo se na všechny zájmy

Skladba v pražském autobuse byla různá, jak věkově, tak účelem, za kterým přítomní vyráželi. Byli tam lidé, kteří jen využili možnosti zajet na nákupy do Německa, jiní se zase chtěli podívat po památkách, protože Žitava bylo významné místo českých exulantů, kteří se stejně jako Jan Amos Komenský, museli s Českou zemí rozloučit, aby unikli před brutálním pronásledováním katolické církve. A někteří jen zkrátka využili té možnosti, aby se podívali za hranice, díky tomu, že celý zájezd z Prahy do Žitavy stál tam i zpět 250 korun.

„Když jsem si pak přečetl článek na iDnes.cz, nestačil jsem se divit. Podle článku jsem měl pocit, že jsem seděl v docela jiném autobuse, jako účastník jiného zájezdu.,“ řekl dnes pro ParlamentníListy.cz Vít Bárta. Potvrdil, že svým černým BMW, které bylo téměř ústředním motivem deníku iDnes.cz, jel z Žitavy do Weidenu, odkud se vracel s výpravou Plzeňáků do západočeské metropole. „Svým autem jsem pak odjel domů z Plzně do Prahy – pěšky by to trvalo moc dlouho,“ směje se Bárta.

Neformálnost nevyloučila věcnou debatu

Pravdou je, že se Bárta skutečně choval neformálně. V tom, že si s každým podal na rozloučenou ruku, nevidí ale nic mimořádného, už proto, že si podával ruku s většinou už na přivítanou. Jak dodal, neformální hovory zapřádal se všemi, i když nebyli členy jeho strany. „V autobuse, kde bylo 29 účastníků, bylo jen 5 členů Věcí veřejných,“ upřesnil poslanec.

Zato se Bárta dost věnoval dotazům účastníků, které se týkaly tématu zájezdu – příliš vysoké ceny potravin v České republice. „Je třeba změnit zákon o významné tržní síle,“ říkal poslanec. Problémem jsou podle něj velcí dodavatelé, kteří se stávají nepřekonatelnou brzdou jak pro malé a střední zemědělské producenty, tak dokonce i pro některé řetězce.

Němci mají nejen nižší ceny, ale i čtyřnásobné průměrné platy, jako třeba naši poslanci

Připomněl i to, že při kontrole německých cen, je třeba si uvědomit, že mají Němci čtyřnásobné platy. „Jejich spotřebitelský koš je čtyřnásobně větší, takže i k tomu je třeba přihlížet. O to nepoměrněji vyšší jsou ceny dokonce základních potravin u nás,“ řekl poslanec. „Je třeba rozvázat ruce řetězcům u malých a středních výrobců, ale ponechat kontrolu u velkých a obřích potravinářských výrobců,“ uvádí jako jeden z klíčových prvků Vít Bárta.

Německý průměrný plat je cca 91.600 korun, zatímco česká průměrná mzda se pohybuje kolem 24.500 korun. Vzhledem k tomu, že se německý plat pohybuje na úrovni českých zákonodárců, lze si představit, že nákup, v takových centrech jako je Kaufland, pro Němce skutečně není problém. A přesto, že i v Česku patří Kaufland k těm levnějším, je stále téměř čtyřnásobně dražší při uvážení průměrného českého platu, na který nota bene nedosáhne 60 procent pracujících občanů.

Německé zboží předčí hlavně kvalitou

S nakupujícími Čechy, z nichž někteří ani nebyli „veverčími účastníky zájezdu“ jsme diskutovali o účelu jejich návštěvy Žitavy. Bez zajímavosti nebyla ani skutečnost, že u řady z nich nebyla rozhodující ani tak cena, jako kvalita. „U pracích prostředků poznáte rozdíl hned, u psích granulí do dvou týdnů, bobky i srst se viditelně zkvalitní,“ řekli nám se smíchem mladí manželé, kteří podle jejich slov jezdí nakupovat tak jednou za 14 dnů z Plzně. Nebyli ale zdaleka jediní, kdo nadávali na českou kvalitu i u německých výrobků.

Jinak jsou ceny zhruba z poloviny srovnatelné, ze čtvrtiny nižší, a ze čtvrtiny vyšší, než u nás. Vejce například, stojí 1,09 eur, tedy 27,50 zatímco běžně v Česku dnes platíme 34 korun. Za 6kilový prací prášek Persil dáte zhruba stejně - 327,35 korun, ale podle všech dotazovaných, kteří s tímto prostředkem mají zkušenosti, je kvalita tohoto prášku skutečně nesrovnatelná a lze ho dávat přesně množství, uvedené v receptuře. na rozdíl od české „verze“ tohoto produktu. (Podrobné srovnání cen stejných řetězců v Německu a v Česku, přinese redakce ParlamentníListy.cz ve středu 12. prosince)

Zájezd se líbil a pojede se prý zas

Vít Bárta se po příjezdu do Žitavy rozloučil a odjel do Weidenu za Plzeňáky. Představa, že bude poslanec důstojně pobíhat mezi regály řetězce, by nejspíš vypadala spíše komicky a násilně. Lidé z autobusu byli s „výletem“ spokojeni, přesto, že se jejich cíle různili.

Tuto skutečnost potvrdila i mluvčí Věcí veřejných Petra Slavíková, která spolu s Vítem Bártou autobus doprovázela a dojela i s ním do Prahy. „Drtivé většině z více než 300 účastníků z devíti měst, se zájezd líbil a chtějí jet s námi i příště“, řekla pro ParlamentníListy.cz mluvčí Věcí veřejných Petra Slavíková, na základě ankety, kterou v autobuse Věci veřejné uspořádaly.

Dodejme pro celkový obraz, že 8. prosince vyjely autobusy z devíti různých částí České republiky do cílových měst německá Zittau-Žitava, Weiden, Drážďany, Pasov, polská Bielsko-Biala a další. Manifestační nákupy VV doprovázeli i další poslanci. Kromě Víta Bárty, který doprovázel nás, Pražáky a Středočechy, to byli například Michal Babák s Brňáky, Petr Skokan doprovázel autobus z České Lípy a Jana Drastichová z Karviné. Už nyní jsou Věci veřejné rozhodnuté podobnou akci zopakovat. Prý o tom dají včas a viditelně vědět, sliboval Vít Bárta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…