Místopředseda véček: Nečasi, odvolej Kalouska. Zanedbal finance

18.07.2011 18:41

Premiér Petr Nečas by měl zvážit odvolání ministra financí Miroslava Kalouska z funkce. Tvrdí to místopředseda VV a známý bojovník proti korupci v Ústeckém kraji Tomáš Jarolím. Nelíbí se mu způsob, jakým se Kalousek snaží zalepit díru ve státním rozpočtu na rok 2012. Nová tvář VV také otevřeně připouští, že jeho tah by se nemusel líbit stranickým kolegům. To ale Jarolím neřeší, na tom, že prý Kalousek pracuje špatně, by nesouhlas ostaních špiček VV nezměnil nic.

Místopředseda véček: Nečasi, odvolej Kalouska. Zanedbal finance

Už zvolení teplického zastupitele Tomáše Jarolíma místopředsedou VV bylo některými politology vnímáno jako použití tajné zbraně, jejíž ústí míří jasně směrem ke koaličním partnerům. Ani v případě aktuálního sporu VV v otázce státního rozpočtu nezůstává Jarolím nijak stranou.

Ve svém pondělním tiskovém prohlášení, které zaslal PartlamentnímListům.cz, apeluje na premiéra Petra Nečase, zda by nebylo namístě odvolání ministra financí Kalouska.

Podle Jarolíma druhý muž koaliční TOP 09 poněkud zanedbal přípravu rozpočtu na rok 2012. Výsledek? Časový pres a další pnutí uvnitř koalice. A v neposlední řadě další tlak na nejmenší koaliční stranu, jejímž členem se Jarolím stal letos na jaře.

K jednání K9:
Boj o daně bude pokračovat. Je to podvod, rozohnil se John
S Kalouskem jen laškujeme, komentoval Bárta spory o DPH

Proč mají utáhnout opasek jen ministři VV?

"Považuji za nepřijatelné, aby ministr financí pracoval takto nátlakovým způsobem, kterým nutí stranu VV, aby si vybrala jednu ze dvou možností. Buď z rozpočtu ministerstev řízených nominanty VV bude pokryto více než 80 procent požadované úspory, nebo bude plošně zvýšena jednotná sazba DPH. Osobně bych předpokládal plošné snižování provozních výdajů ministerstev rovným dílem, a to s vyjímkou rozpočtu Ministerstva vnitra, respektive rozpočtu Policie ČR," navrhuje Jarolím.

Miroslava Kalouska považuje za neschopného řádně řídit a spravovat státní finance. Je prý nemyslitelné, aby teze pro sestavování státního rozpočtu v současné ekonomické situaci předkládal na poslední chvíli.

Reakce na zvýšení DPH:
Kalouskova 19procentní sazba DPH je příliš, soudí Češi i exministr
Jezevec z Vysočiny Zeman: Kalousek je chemik. Ne nekompetentní
Potraviny zdraží o čtvrtinu. Lidé se vrátí na zahrádky, nebojí se geolog
Kalousek je nekompromisní. Schodek 105 miliard. Bez diskuse

"Tento materiál, měl dodat minimálně v dubnu tohoto roku a ne doslova několik týdnů před schvalováním státního rozpočtu. Jak je možné, že po skoro jednom roku jeho práce a práce jeho ministestva, jsem nuceni znovu hledat vyrovnání výpadků v příjmech státního rozpočtu? Pan ministr nemá přehled o aktuálním stavu výběru daní a dalších příjmů státního rozpočtu, neboť se očekává jejich propad o cca 15miliard korun. A ze strany ministerstva není v tomto ohledu zaznamenána žádná reakce," vytýká Kalouskovi Jarolím.

SLEDUJEME TÉMA DPH
SLEDUJEME TÉMA  ROZPOČET

Osobní apel na premiéra

"Je to můj osobní apel na premiéra. V rámci VV jsme probírali pouze konkrétní řešení, jak z neuspokojivé situace okolo státního rozpočtu 2012 ven. Já se pouze zamýšlím selským rozumem nad tím, že zde asi někdo špatně odvedl svou práci. A beru to absolutně apoliticky. Podle mě pan ministr financí svou práci špatně odvedl a výsledkem je, že jsme nyní v časovém tlaku, během nějž musíme vše vyřešit," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jarolím.

"Obávám se, že to není tak úplně nezávislý krok. VV si bojem proti podobě rozpočtu hodlají získat sympatie veřejnosti, a krok Tomáše Jarolíma, byť jej prezentuje jako soukromou iniciativu člověka nespokojeného s Kalouskovou prací, je promyšleným tahem přesně ve stylu VV. Tedy vypustit radikální požadavek a následně za zájmu médií dospět ke kompromisu, který tu tvrdší, zpravidla TOP 09 navrhovanou variantu, podstatně zmírní," komentuje pro ParlamentníListy.cz poslední Jarolímův krok politolog Rudolf Kučera.

Nekonečná fraška

ParlamentníListy.cz oslovily i předsedy obou stran, jejichž místopředsedové mezi sebou vedou souboj nejen v médiích, ale i u soudu. Lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje aktuální Jarolímův krok za "další dění či díl v nekonečné frašce".

Zda za frašku považuje vzájemnou nevraživost obou mužů, či výhrady VV vůči postupu jeho ministra, bohužel neupřesnil. Šéf Věcí Veřejných Radek John pak na dotaz nereagoval vůbec. K apelu Jarolíma na jeho odchod se nevyjádřil ani samotný ministr Kalousek.

Jarolím: O odchodu špatných ministrů hovořil sám Nečas

Místopředseda VV, mající minimálně na Teplicku pověst tvrdého bojovníka proti nepravostem, si prý nedělá iluze o tom, že s jeho postupem budou souhlasit všichni spolustraníci. Premiéru Nečasovi prý chce touto formou připomenout jeho poznámku, že špatní ministři by kabinet měli opustit.

"Toto je podle mého ukázka práce ministra Kalouska. Jeho ultimátum namířené proti ministrům za VV je způsobem, jakým pan Kalousek dělá politiku a tento jeho styl je mi naprosto cizí," řekl Parlamentním Listům.cz muž, podle nějž bylo už odvolání Radka Johna z postu ministra vnitra momentem, kdy měly VV důkladně zvážit své setrvání v Nečasově kabinetu. I v této věci se rozchází s názorem většiny stranických špiček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…