Vláda plánuje rozdat miliardy. Ekonomce je to k smíchu, ODSák nadává

04.12.2012 12:48

Jen co koalice prosadila daňový balíček, dozvěděla se veřejnost od ministra financí, že se bude nejen škrtat, ale dojde i na prorůstová opatření. Jedním z nich má být program Nová zelená úsporám, do něhož chce stát nalít 28 miliard korun. Ten má odpůrce mezi ekonomy i politiky. Jako prorůstové opatření je prý k smíchu a navíc neodůvodněně zvýhodňuje jedny na úkor druhých.

Vláda plánuje rozdat miliardy. Ekonomce je to k smíchu, ODSák nadává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Dva cíle sleduje program Nová zelená úsporám, který představilo Ministerstvo životního prostředí. Jde nejen o snížení energetické náročnosti soukromých obytných domů a budov veřejné služby, ale i o přínos pro oživení české ekonomiky. „Profitovat z programu budou například stavebnictví, doprava nebo doprovodné služby. Jedna koruna státní podpory v programu přinese v průměru 2,84 Kč dodatečného hrubého domácího produktu,“ uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Program Nová zelená úsporám bude financovaný výnosem z aukcí emisních povolenek, jenž by se měl pohybovat kolem 28 miliard korun. Původní program Zelená úsporám vznikal v období ekonomické recese a jedním z jeho cílů bylo pomoci domácímu hospodářství. V podobné situaci sahá Nečasova vláda ke stejnému kroku, který bude zasahovat období 2013 – 2020.

Zateplování je pro růst ekonomiky zanedbatelné

„Program Nová zelená úsporám je asi takové prorůstové opatření, jako když šnekovi připevníte na tykadla spoiler a doufáte, že z něj uděláte turbošneka. Samozřejmě to hospodářský růst nezpomalí, ale že by ho to akcelerovalo, to je docela k smíchu. Pro růst ekonomiky je to naprosto nezajímavá a okrajová záležitost,“ říká pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová, ředitelka analytické společnosti Next Finance.

Analytička nemá pochopení pro to, že koalice odhlasovala zvýšení daní a krátce nato ministr financí Miroslav Kalousek vítězoslavně oznámil, že vláda sice bude ve výdajích dále škrtat, ale přijde i s prorůstovými opatřeními. „Jakmile se zvyšují daně, tak to naopak vede ke zpomalování růstu. A všechna prorůstová opatření jsou k smíchu, nebo spíš k pláči, pokud zvyšují zadlužení,“ poznamenává Markéta Šichtařová.

Nejlepším opatřením je nezvyšovat daně

Podle ekonomické analytičky je jen jedna věc, která může zvýšit hospodářský růst. „Nechat stabilní daně, alternativně je snížit a snažit se – to už je dlouhodobá záležitost – o co největší stabilitu institucí, tedy o stabilní daňové sazby a co nejmenší počet změn v ekonomice. To je nejlepší způsob, jak docílit dlouhodobého růstu,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová.

Podobně odmítavě se k prorůstovým opatřením vlády vyjádřil bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý. „Nejprve zvýšili daně a teď budou ze zvýšených daní zvyšovat roli státu v ekonomice takzvanými prorůstovými opatřeními. Tak čemu máme věřit? Tomu, že museli zvýšit daně, aby snížili deficit, nebo tomu, co říkají dnes, že zvýšili daně, aby mohli více utrácet na prorůstová opatření?“ podivoval se Vlastimil Tlustý v reakci pro ParlamentníListy.cz nad kroky koalice.

Program Nová zelená úsporám je nespravedlivý

To europoslanec ODS Ivo Strejček se na program Nová zelená úsporám dívá jinak než jen jako na zanedbatelné prorůstové opatření. „Nemravností tohoto programu je jeho nespravedlnost. Na prostředky určené k zateplení domů a bytů dosáhnou pouze někteří. Proč stát podporuje programy, které tolik pokřivují ceny? Proč stát podporuje nerovnost daňových poplatníků?“ zlobí se Ivo Strejček.

„Jistěže si umím představit atraktivní analýzy o tom, kolik nových pracovních příležitostí takovým rozhodnutím vznikne. Pochopitelně jsem si jist důkladnými propočty příjmů do státního rozpočtu z ´nových´ sociálních a zdravotních odvodů. Mnozí si řeknou, když může stát naprosto nesmyslně dotovat solární a větrné energie, proč by nemohl přisypat i kousku stavebního průmyslu. To může být pro někoho pravda, ale zaplatí to daňový poplatník a koncový spotřebitel. Jednak svými daněmi, jednak v pravidelném vyúčtování,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Ivo Strejček.

Plýtvá se penězi v době, kdy není na rozhazování

Europoslanec ODS je přesvědčen, že dotační program Zelená úsporám měl skončit. „Je výsledkem zcela chybného politického uvažování o roli člověka v životním prostředí a ignoruje svobodná a nezávislá rozhodnutí majitelů nemovitostí. Vychází vstříc lobbistickým tlakům byznysu a plýtvá veřejnými prostředky v době, kdy na rozhazování není,“ konstatuje Ivo Strejček.

Zajedno je s ním i další europoslanec ODS. „Program Zelená úsporám je omyl a další nesmysl z dílny současné vlády. Urychlení růstu hrubého domácí produktu nezajistí. Daleko lepší by bylo nezvyšovat daně,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Hynek Fajmon.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…