A teď já, Kalousku. Šéf postižených také napsal své o sockartě

11.04.2013 9:56

Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením přivítal včerejší rozhodnutí vlády odmítnout sKarty jako povinný identifikátor a věří, že je to krok k jejich zrušení. Píše o tom v MF DNES a uvádí řadu konkrétních důvodů pro jejich zrušení.

A teď já, Kalousku. Šéf postižených také napsal své o sockartě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása

Václav Krása upozorňuje na finanční nákladnost karty. Protože podle tvrzení České spořitelny stojí výroba jedné sKarty 240 Kč. Z toho jasně vyplývá, že při milionu klientů činí cena pouze za karty 240 milionů korun. Vzhledem k tomu, že platební funkce sKarty bude dobrovolná, bude muset jejich výrobu platit úřad. A to proto, že Česká spořitelna již v minulosti jasně deklarovala, že dobrovolná platební funkce sKarty je pro ni věc nezajímavá a tudíž by kartu nevyráběla zdarma.

Každým rokem by se podle Krásy tak vydávaly nové a nové karty a po 4 letech by došlo opět k hromadné výměně (karta má platnost 4 roky) a stát by tak opakovaně vydával milionové částky za “nesmyslnou kartu“.

Karty na krátkou dobu

Proti sKartám mluví podle Krásy i to, že značné procento z nich je vydáváno pouze na velmi omezenou dobu zhruba dvou měsíců. V MF DNES uvádí příklady: nezaměstnaní, krátkodobá hmotná nouze. Tyto karty se vyrobí a musí zaplatit a vzápětí jsou nepotřebné.

Ministr Kalousek na obhajobu sockaret uvedl, že platební karta je již běžnou součástí života a občan by sKartu dostal od státu bezplatně. Václav Krása k tomuto argumentu připomíná, že ti občané, kteří platební kartu používají, již nepotřebují druhou, a to ještě s omezeními. Václav Krása doslova píše: „Nerozumím tomu, jak by bylo pro občana výhodné, povinně nebo i dobrovolně, zakládat si účet u České spořitelny s omezenými funkcemi, když ostatní finanční prostředky má u jiných bankovních domů.“

Podle Krásy není ani výhodou platit u pokladny sKartou a dávat všem na vědomí, že dotyčný je v sociálním systému. Směšná je prý také argumentace, že do budoucna může karta být zablokována pro platby například v hernách nebo restauracích. „Stačí přece peníze vyzvednout z bankomatu a jít hotovost prohýřit do herny,“ kontruje Krása.

800 000 lidí kartu odmítá a nepotřebuje ji

Václav Krása na stránkách deníku MF DNES také upozorňuje, že sKarta není schopna řešit dávky pro problémové osoby. Pokud by Ministerstvo mělo tuto snahu, pak se prý může podívat do zahraničí. Tam se používají takzvané dobíjecí karty a lze je použít pouze ve vybraných prodejnách, kde na ně lze vydat pouze zboží.

Ministr financí Miroslav Kalousek se domnívá, že ti kteří už kartu mají (zhruba 250 000), by byli poškozeni, pokud by byl projekt zrušen. Právě v tomto smyslu se ministr vyjádřil ve včerejší MF DNES a argumentoval pro jejich zachování také údajnou úsporou čtvrt miliardy korun. V odpovědi Krása uvádí: „Je to však ekonomický nesmysl, neboť sKarta nemá na výplatu dávek žádný vliv.“ Václav Krása se podle svých slov, na rozdíl od Kalouska, staví na stranu těch zbylých 800 000 občanů. „Těm je sKarta stále vnucována a oni ji nechtějí ani nepotřebují,“ říká.

V závěru Václav Krása vyvrací další tvrzení, a to, že dávky na sKartě nejsou zabavitelné exekucí. „Jakmile si dávku vyzvednu, tak podléhá exekuci, nehledě na to, že lze legislativně upravit, aby některé typy dávek exekuci nepodléhaly,“ dodává Václav Krása.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…