Byl zfetovaný, nebo má mozek v háji. Okamura udeřil na ministra a přidal něco navíc

10.06.2013 8:14

ROZHOVOR Senátor Tomio Okamura, jehož politické hnutí se stalo jednou z obětí povodní, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ostře kritizoval šéfa Povodí Labe za výstup v ČT, nastínil své budoucí plány a vrátil se též k prezidentským volbám. Stále prý nedostal zpět petiční archy s podpisy občanů pod svou kandidaturou. "Jednoho dne zjistíme, kdo a možná i proč lhal a manipuloval s volbami," doufá politik a byznysmen.

Byl zfetovaný, nebo má mozek v háji. Okamura udeřil na ministra a přidal něco navíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Když bylo zaplaveno sídlo Vašeho hnutí Úsvit přímé demokracie, psal jste o selhání státních orgánů a pražského magistrátu. Jak se podle Vás stát vyrovnává s následky povodní?

Spoustu majetku šlo zachránit po včasném varování. Nemám a zatím nikdo asi nemá kompletní informace o činnosti státních složek během povodní a po povodních. Jasné je jedno, že za miliardy vynaložené na ochranu obcí a měst po povodních před deseti lety jsme mohli mít ochranu bezpečnější. Jednoznačné je, že selhal systém varování. Ted jsem dostal informaci o superpočítači za cca 70 milionů korun - psala o něm i média - který měl umět varovat před povodněmi - lidově řečeno 70 mega je v trapu a předpověď povodně v rozumném čase nikde.

Spousty majetku šlo zachránit, kdyby přišlo včasné varování. Neplatí taky výmluvy o přehradách, které nelze preventivně vypouštět, protože jsou zásobárny vody - pokud mam předpověď, že bude týden pršet, tak musím vypouštět.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ministr Kalousek během minulého "povodňového" týdne zaznamenal aféru s nepovedeným vystoupením v médiích po dvou panácích, prezidenta Zemana kritizovala média za žert o utopených novinářích. Co si myslíte o obou těchto záležitostech?

Nepatřím k fanouškům pana ministra, ale i kdyby si dal večer po práci sto panáků a pak tím v televizi bavil veřejnost, je to sice ostuda, ale nic, co by nás ohrožovalo tak jako jeho jiné kroky či postoje ve veřejných funkcích. Za zmínku spíš stojí blábolení a zjevná neschopnost generálního ředitele Povodí Labe v ČT24. Tento pán, kterého do funkce jmenoval pan ministr Bendl, musel být buď nafetovaný, nebo má poškozený mozek. Nebyl schopen odpovědět na jedinou otázku týkající se jeho povodí a to v čase tak obrovského ohrožení.

Jen díky tomu, že toho člověka opravil v televizním rozhovoru moderátor Dan Takáč, dostali lidé ohrožení vodou informaci, že vlna nepřijde za půldruhého dne, ale již ten den večer. To už není jen na zcela jasný vyhazov a notných pár facek, ale i na zvážení trestní odpovědnosti. Uznejte, že žertování a opičky našich politiků mi ve srovnání s tímhle profesním selháním může připadnout neškodné.

Ještě před vypuknutím povodní jste navštívil Ústecký kraj a připravil návrhy zákonů, které by měly přispět k řešení romské problematiky prostřednictvím změny příspěvku na bydlení. O co přesně jde?

Cílem návrhu novely zákona je zastropovat výši příspěvku na bydlení za bytovou jednotku podle cen v místě obvyklých a navíc uložit povinnost těmto osobám užívat byt v souladu s hygienickými a stavebně technickými požadavky. Cílem je snížení příjmu lichvářských skupin, snížení zneužívání dávek hmotné nouze, snížení kriminality v sociálně vyloučených lokalitách a snížení zatížení státního rozpočtu při výplatě dávek. Jde o to, aby na příspěvcích neparazitovali podnikatelé s ubytovnami - výsledkem současného stavu je sestěhovávání Romů do jedné lokality, což způsobuje značné problémy. Na současném systému však vydělávají jen podnikatelé s ubytovnami, kdy žádají po Romech přemrštěné částky, které jim doplácíme formou příspěvku na bydlení my všichni z našich daní.

Ale já bych v této souvislosti zkusil prosadit myšlenku jednoho kolegy poslance - a to tu, aby obce kupovaly sociální byty a jejich pořízení pak splácely z příspěvků na bydlení rodiny, která v něm bude bydlet. Ty problémové Romy je třeba v prvé řadě dostat z ghett a rozptýlit. Jednu problémovou rodinu lze ještě naučit slušně žít, ale když máte takových rodin celý činžák, jste v pasti.

Samozřejmě jsme starostům navrhovali ještě další model. V činžáku, kde bydlí problémoví Romové, se byt prodává za 10-20 tisíc. Ať takové byty levně nakupuje opět obec a tyto byty pak může dávat třeba zdarma městským nebo státním policistům. Protože je absolutně nutné zastavit tu devastaci míst, kde se problémoví lidé sestěhovávají. Trpí tím všichni - i ti chudí, kteří jen dál chudnou a také okolí, které je čím dál víc nenávidí.

Během víkendu exministr Cyril Svoboda označil Vaše hnutí za "zhoubný novotvar", který bude říkat "pryč s politickými stranami", na internetu koluje, že chystáte "Úsvit fašistické demokracie". Co odpovídáte těmto kritikům?

On to pan Svoboda neřekl až tak explicitně a navíc mě jeho výrok jen potěšil. Představte si, že by nás pochválil. To by znamenalo okamžitý propad sympatií veřejnosti. Pan Svoboda vyjádřil celkem jasnou obavu, že by lidovci mohli zmizet z politické mapy. K tomu ovšem nejvíc napomohli sami protřelí lidovečtí politici jako pánové Kalousek, Svoboda, Severa či paní Parkanová. Ovšem nejvíc mě pan Cyril Svoboda pobavil závěrečným výkřikem, že by rád, aby se v budoucnu lidé zdravili Zdař Bůh a ne Čest práci.

Proč podle právníka Cyrila Svobody nepatří práci čest - to pochopím - ale probůh, proč se advokát hlásí k hornickému pozdravu, kterým se ještě v osmdesátých letech minulého století zdravili havíři na dole Rudý říjen? Nebo měl na mysli cimrmanovské Zdař Bůh Kristus? To já bych České republice raději navrhl tradiční pivovarský pozdrav Dej Bůh štěstí.

Malé strany a lidé oponující Klausovi a Zemanovi vždy odmítali většinový volební systém do sněmovny, který je součástí Vašeho programu, s tím, že nahrává kmotrům a menší subjekty ubíjí. Co na to říkáte?

Pokud budou kandidovat v malých obvodech místní osobnosti proti sobě, tak to neubíjí žádné strany, ale ubíjí to stranické kandidátní listiny. Tak jako do Senátu bude muset každý bojovat za sebe. Při pětiprocentní klausuli se v současné době v rámci krajů do Parlamentu žádná malá strana nikdy nedostane. Ale v rámci okresu může nezávislý či malý subjekt uspět i proti sebevětší straně - já sám jsem toho příkladem.

Navíc ten systém, o kterém přemýšlíme, má tak jako tak více variant a je k diskuzi. A to nejzásadnější je, že zrovna tohle není pro přímou demokracii klíčové. Tím je možnost politiky odvolat a možnost v občanském referendu zákony schvalovat a rušit. To je klíč na odpovědnější práci našich zastupitelů. Protože my nechceme zrušit strany ani Parlament. Náš cíl je jen větší odpovědnost odpovědných a více angažovat občany a dát jistou míru odpovědnosti i jim. Je nutné, aby nad politiky visel Damoklův meč odvolání, aby věděli, že když budou krást, lhát nebo neplnit to, co slíbili voličům, tak budou i během mandátu odvoláni.

Do parlamentních voleb zbývá rok. Co budete dělat v nejbližších měsících pro projekt Vašeho hnutí? Jak udržíte zájem o něj po celý rok?

Program našeho hnutí je jasně formulovaný, prosazujeme zavedení přímé volby poslanců, starostů a hejtmanů, dále zákon o referendu, který občanům umožní vymoci žádané změny (možnost pomocí referenda prosadit, upravit či naopak zablokovat zákon), odvolatelnost všech přímo volených politiků, zákaz souběhu funkce ministra vlády a poslance nebo senátora, ústavní brzdu bránící dalšímu neopodstatněnému zadlužování - cílem jsou vyrovnané veřejné rozpočty s legislativou podle švýcarského vzoru a konečně důsledné oddělení moci zákonodárné od moci výkonné - to propojení je v současnosti největším podhoubím korupce - navrhujeme, že vláda bude jmenována přímo voleným a občany odvolatelným prezidentem bez nutnosti vyslovení důvěry Poslaneckou sněmovnou, to je také model obvyklý v mnoha nejvyspělejších zemích světa jako například USA apod.

Co se týče struktury hnutí, tak se teprve vyvíjíme, takže novinek u nás a o nás bude víc než dost. Zároveň na mnoha frontách pracujeme - navrhujeme nové zákony nebo systémové změny a po celé republice šíříme různými formami myšlenky přímé demokracie.

Z čeho chcete platit Vaši kampaň?

To je kardinální otázka - peníze budou třeba - a myslím, že to bude nakonec stejné jako u mých předcházejících kampaní. V podstatě žádné velké peníze nebyly, takže jsem prostě dělal to, co dělám po desetiletí - jezdím po vesnicích a městech celé republiky, diskutuji s lidmi a přednáším své návrhy. Nepotřebuji billboardy ani americké reklamky a PR manažery.

Pochopitelně, pohodlnější by bylo si dát od volební kampaně pár let pauzu, našetřit nějaké peníze a vrhnout se do kampaně až ty další volby za pět let. Ale to nejde - vlna nespokojenosti s politiky a politikou roste a změna je potřeba jako soli. Rád bych, abychom tuhle vlnu využili právě k prosazení posílení demokracie, k tomu, co jsme tu chtěli před dvaceti lety - tedy ne demokratizaci, ale demokracii.

Hlásáte přímou volbu poslanců, odvolatelnost politiků, referenda. Pokud budete vládnout cca 20, 30 poslancům, co s nimi budete dělat v příští Poslanecké sněmovně? Jakou reálnou politiku chcete prosazovat?

Naše hnutí bude opoziční, nechceme prebendy z ministerských postů. Potřebujeme ale získat alespoň 15 % ve volbách, což stačí na to, aby byla na naší podpoře závislá vláda. A podpora vlády bude jen výměnou za plošný zákon o referendu a následné hlasování o ústavní změně směrem k přímé demokracii. Co se týče ostatních zákonů, tak platí, že rádi podpoříme jakýkoliv veřejně prospěšný návrh nehledě na to, kdo ho navrhne.

Odmítám politikařit, naše země potřebuje jít kupředu, je potřeba v dobrých věcech táhnout za jeden provaz. Je tragédií, že si stávající politické strany vzájemně dělají neustále naschvály, zavrhují dobré návrhy jen pro to, že je navrhl politický soupeř, místo toho aby mysleli na to, co to přinese občanům. V každém případě budeme všude prosazovat hlavně zdravý rozum. Více informací najdete na našich stránkách.

Po prezidentských volbách, ze kterých jste byl vyřazen, jste žádal na Ministerstvu vnitra zpět petiční archy s podpisy voličů. Už je máte?

Ne, naopak se blíží čas jejich skartace. Ministerstvo vnitra mi i po půl roce přes opakované žádosti odmítá vrátit moje podpisové archy, abych si sám nemohl zkontrolovat, zdali ministerstvem zpochybnění petenti skutečně existují či nikoliv. Ty archy jsou přitom moje, ne ministerstva. Bez toho aby mi archy vrátili, totiž nevím, které konkrétní petenty mi zpochybnili. Ke skartaci mých archů ale doufám nedojde - můj kolega z Úsvitu podal trestní oznámení ohledně trestných činů maření voleb, zneužití pravomocí atd., takže doufám, že si archy vyžádá policie a že jednoho dne zjistíme kdo a možná i proč lhal a manipuloval s volbami.

V souvislosti s prezidentskými volbami jste mluvil o manipulaci. Má se občan bát zmanipulování sněmovních voleb příští rok? Obáváte se něčeho takového?

To, že se volby falšují, tvrdí lidé už dlouhou dobu - ponejvíc ty komunální, ale jisté indicie tu byly prý i u celostátních. V jednom případě přibyly během pár hodin zázračně hlasy jedné straně ve středních Čechách. Psal mi pán, který se soudí o to, že jako člena volební komise ho nenechali přes noc hlídat urny. A samozřejmě jsme světový unikát - máme dvoudenní volby - to se ve světě moc nevídá. Standard je, že lidé odvolí a pak se hlasy sečtou. Tím pádem pro manipulace není moc prostor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…