ČSSD chce hned po volbách vyvolat pád vlády. Nečasovi to zkříží plány

13.10.2012 11:20

VÍME PRVNÍ Podle informací ParlamentníchListů.cz chce ČSSD co nejdříve po volbách vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

ČSSD chce hned po volbách vyvolat pád vlády. Nečasovi to zkříží plány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o důvěře vládě

Podmínkou je, že volby dopadnou špatně pro ODS. Sociální demokraté by pak požádali o svolání mimořádné schůze k otázce vyslovení nedůvěry vládě s tím, že krajské a senátní volby byly referendem o důvěře vládě a vláda již důvěru veřejnosti nemá. A proto by měl kabinet Petra Nečase po vyslovení nedůvěry podat demisi.

Pokud dostane ODS výprask, přijde hlasování o nedůvěře

Informaci redakci nepřímo potvrdil místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

„Samozřejmě záleží na výsledku voleb, na který si počkáme. Pokud koaliční strany ve volbách významným způsobem utrpí porážku, tak je to hlasování o nedůvěře vládě velmi pravděpodobné a navrhneme ho. Po oznámení výsledků voleb se sejde grémium, tam výsledky zhodnotíme a rozhodneme, zda požádáme o svolání mimořádné schůze k hlasování o vyslovení nedůvěře vládě,“ řekl ParlamentnímListům.cz Zdeněk Škromach.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, který je ze své funkce také členem grémia, uvedl, že hlasování o nedůvěře vládě nevylučuje, avšak rozhodnutí ještě nepadlo. „V tuto chvíli není nic rozhodnuto-předsednictvo ani klub žádné rozhodnutí zatím nepřijaly, i když hlasování o nedůvěře vládě nevylučuji. Teď budeme sledovat výsledky voleb a pak na ně zareagujeme,“ řekl redakci Jeroným Tejc.

Oficiální pozice ČSSD nyní je taková, že je ochotna výměnou za demisi vlády a předčasné volby ochotna podpořit státní rozpočet na rok 2013.

Rebelové by mohli potopit vládu ještě před balíčkem

Návrh na svolání schůze o vyslovení nedůvěry vládě musí podle jednacího řádu podat nejméně 50 poslanců. Předsedkyně Poslanecké sněmovny ji pak musí svolat „neprodleně“. Aby vláda padla, musí pro nedůvěru zvednout ruku nejméně 101 poslanců.

Záleželo by pak, jak by o vládě hlasovali takzvaní rebelové. Pokud by nedostali příslib, že v daňovém balíčku dojde ke kýženým změnám, mohli potopit vládu již před hlasováním o daňovém balíčku, se kterým vláda spojila otázku důvěry. Také není jisté, jak by hlasovali kupříkladu Michal Doktor či Pavel Bém.

Pád vlády před kongresem by Nečasovi nepomohl

Tím by Nečasova vláda padla ještě před kongresem ODS, který se má konat mezi 2. až 4. listopadem. Řádná schůze, kde se bude hlasovat o daňovém balíčku, má začít 23. října. Má trvat tři týdny a podle informací redakce chtěl předseda ODS a premiér Petr Nečas zařadit třetí čtení o balíčku až po kongresu ODS, aby na něm obnovil svůj mandát a případně prosadil usnesení kongresu, které vyzve poslance, aby balíček podpořili.

Hlasování o nedůvěře vládě vyvolané ČSSD by mohlo narušit Nečasovy plány a takzvaní rebelové by mohli vládě vyslovit nedůvěru již dříve s odůvodněním, že nedostali záruky, že dojde ke změnám v daňovém balíčku, ale že jsou připraveni podpořit novou pravo-středovou koalici s novým premiérem z ODS, která změnu daňového balíčku provede.

Kongres by pak v sebezáchovném instinktu podpořil nového předsedu, který by pak vyjednal novou vládu za účasti ODS. Ministry a náměstky ministrů z ODS v ní by se mohli stát lidé z regionů, kteří díky volebnímu debaklu přišli o pozice.

K výstřelu z Aurory dojde možná již na pondělní Výkonné radě

Podle informací ParlamentníchListů.cz by mohla být důležitá hned již pondělní Výkonná rada ODS. Pokud by volby pro ODS dopadly velmi špatně, mohly by výzvy k Nečasově rezignaci či výzvy, aby neobhajoval post předsedy ODS, padnout již na pondělní výkonné radě.

Většina signálů ParlamentníchListů.cz hovoří o tom, že předčasné volby by s prezidentskými nebyly a bude snaha se jim pokud možno úplně vyhnout. TOP 09 sice říká, že bez Nečase jako premiéra bude chtít předčasné volby. Tomu ale nikdo nevěří s ohledem na špatné preference: řada poslanců by si již nikdy nepodívala do sněmovny, především asi ti z uskupení STAN.

Jsou pak různé varianty, že by novou vládu s novým premiérem z ODS třeba podpořily Věci veřejné. Otázka by byla účast TOP 09. Pokud by ve vládě mermomocí být nechtěla, hledala by se dohoda s ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…