Česká justice pomalu hnije, varuje Benešová. Prý to začalo za Paroubka

27.02.2012 11:41

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, která dnes ve stínové vládě ČSSD zastává post mluvčí pro boj s korupcí, je nadmíru znepokojena tím, co se v současné době v justici odehrává. Ve jménu klidu mezi vyšetřovateli se politici prý snaží ovlivňovat dění v justici. Proces, který Benešová označuje dokonce za hnilobu justice, započal v době kauzy katarského prince. Rozhovor s bývalou nejvyšší státní zástupkyní přináší server Týden.cz.

Česká justice pomalu hnije, varuje Benešová. Prý to začalo za Paroubka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Souboj mezi nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a vrchním státním zástupcem v Praze Vlastimilem Rampulou chápe Marie Benešová (ČSSD) jako souboj dobra se zlem. Nijak přitom nezakrývá, že ten zlý je podle jejího názoru  Rampula. Lidi kolem Zemana považuje Benešová za ty dobré proto, že se snaží stíhat všechny lidi, kteří něco provedli, bez rozdílu. To ale neplatilo vždy. V této souvislosti bývalá první dáma mezi státními zástupci vzpomíná zvláště na případ katarského prince.

Za Zemana se ještě hledělo na spravedlnost

„Na začátku byla kauza katarského prince. Překrucovalo se právo a tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec (tehdy US-DEU) vydal prince do Kataru. Celý ten proces byl nezákonný a Němec všechno pokryl analýzami. Ze všech vypracovaných analýz však vytahoval jen ty, které se mu hodily. Když jsem protestovala, nechal mě odvolat premiér Jiří Paroubek s tím, že chce mít klid v justici. Po stejném klidu v justici se volá i dnes, takže nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman možná dopadne stejně jako já. Nikoho nebude zajímat skutečná pravda,“ tvrdí Benešová.

V té době byl premiérem Jiří Paroubek (dnes NS-LEV 21), který také požadoval klid v justici, podobně jako dnes premiér Petr Nečas (ODS), a v zájmu tohoto klidu odstranil Benešovou z funkce. Přitom ještě za časů premiéra Miloše Zemana (dnes SPOZ) bylo možné popohnat před soud i tehdejšího ministra financí Iva Svobodu, který byl také odsouzen. V té době byla právě Benešová nejvyšší státní zástupkyní a Miloše Zemana coby premiéra hájí dodnes. „Dnes se doba opoziční smlouvy prezentuje všelijak, ale premiér Miloš Zeman byl takový kanón, že netlačil na pilu a dal průchod právu,“ vzpomíná Benešová.

Pak ale přišly kauzy katarského prince následované případem Jiřího Čunka a dnes celý řetězec pokračuje mezi jinými případem Pražského dopravního podniku. Právě tyto příklady svědčí podle Benešové o hnilobě prorůstající justicí a tato hniloba podle Benešové ohrožuje samu podstatu demokracie. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se dnes snaží situaci napravit, i když ji sám pomáhal upevňovat Čunkovou kauzou. Benešová k tomu ovšem dodává, že zřejmě prozřel a teď dělá, co se dá, i když, pokud zůstane sám, zmůže toho jen málo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…