Chlast, to je slast. Výzkumníci zkoumali nedávné ostudy Zemana a Kalouska

12.06.2013 8:46

Chlast, politiků slast, hlásá velký titulek v bulvárním tisku. Kdyby se prý politici řídili stále proklamovaným heslem „hlas lidu, hlas boží“, byli bychom bez prezidenta i bez ministra financí, protože by oba museli rezignovat. To píše bulvár na základě průzkumu, podle kterého se občané nestaví příliš s pochopením k alkoholismu politických představitelů.

Chlast, to je slast. Výzkumníci zkoumali nedávné ostudy Zemana a Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav kalousek

Deník Blesk přináší výzkum společnosti SANEP, podle kterého si 45,9 procent občanů myslí, že častá konzumace alkoholu má negativní vliv na výkon politických funkcí. 21,3 procenta si dovede představit, že za některých okolností může být vliv alkoholu i pozitivní a pouhých osm procent zastává názor, že i politik je jen člověk a občas má na podobnou slabost právo.

Politika vystupujícího často pod vlivem alkoholu vnímá plných 41,5 procent občanů jako ostudu naší země a dalších 15,2 procenta jej považuje za alkoholika, který by měl odstoupit ze své funkce. Každopádně občané chtějí z opilosti politiků vyvozovat důsledky, pouhá omluva voličům by postačila jen necelým pěti procentům.

Další dotaz výzkumníků směřoval na ministra Kalouska a jeho vysvětlování dnes již legendárního rozvláčného výkonu v rozhlasovém interview. Oficiálnímu vysvětlení, že si ministr dal dva panáky, které se zkombinovaly se stresem a nevyspáním, uvěřila bídná 2,6 procenta dotázaných.    

Další ze slavných politických propagátorů alkoholu, prezident Miloš Zeman, se s pitím dostal na tapetu ve veřejnoprávní televizi. Česká televize přinesla výzkum agentury STEM/MARK, podle kterého pouhých sedm procent dotázaných věří, že prezident Miloš Zeman měl při odemykání korunovačních klenotů virózu, jak tvrdí. Dalších osmnáct procent odpovídá s určitými pochybnostmi „spíše ano“, tři procenta neví a dvacet devět se kloní spíše k negativnímu názoru. Plných čtyřicet tři procent si pak myslí, že prezident žádnou virózu neměl.

I mezi voliči Miloše Zemana věří oficiální „hradní“ verzi indispozice pouhých patnáct procent, dvacet devět pak s výhradami. Mezi voliči Karla Schwarzenberga pak vysvětlování s virózou zcela zavrhlo plných 69 procent.

Deník Blesk doplňuje výzkum veřejného mínění dalšími zajímavými čísly. V nálevnách a restauracích Poslanecké sněmovny se prý za rok rozlije alkoholu za skoro tři miliony, z toho tvrdého za 630 tisíc. A to se destiláty poslancům nabízejí za mimořádně výhodné ceny, například panák whisky za třicet korun. Mluvčí Poslanecké sněmovny Roman Žamboch se snažil redaktory bulváru přesvědčit, že takové ceny jsou běžné i v ostatních restauracích.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…