Čunek podezřívá ČT: Někdo nechce, abych uspěl. A dobře za to zaplatil

13.11.2012 21:11

Málokterému politikovi se podaří takový návrat z pozice zavrženého zpátky na výsluní, jako se to daří senátorovi Jiřímu Čunkovi. Před lety byl na úkor Miroslava Kalouska vyštípán z vlády Mirka Topolánka, přišel o post předsedy KDU-ČSL a média do něj z různých důvodů bušila hlava nehlava. Teď má vsetínský exstarosta na dosah funkci místopředsedy Senátu.

Čunek podezřívá ČT: Někdo nechce, abych uspěl. A dobře za to zaplatil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Jedním z nejúspěšnějších účastníků podzimních voleb se stal Jiří Čunek, jemuž voliči dávali hlasy o sto šest nejen v krajských, ale i senátních volbách, čímž ho už podruhé vyslali do horní komory Parlamentu. Není se co divit, že senátorský Klub pro obnovu demokracie, jehož jádro tvoří členové KDU-ČSL, zohlednil velkou voličskou podporu bývalého šéfa lidovců a nominoval Jiřího Čunka na místopředsedu Senátu.

Ne všichni však tento návrh přijali s nadšením. Novopečená senátorka Eliška Wagnerová krátce poté oznámila, že vystupuje z klubu, protože jí vadí názory Jiřího Čunka a dalšího člena frakce Tomia Okamury na romskou problematiku. „Její rozhodnutí přichází po řádném hlasování v senátním klubu o nominaci na post místopředsedy Senátu, které prohrála. To zakládá zbytečně mnohoznačné vysvětlení jejího vystoupení z klubu,“ komentoval její krok Jiří Čunek.

S Okamurou nemá stejný pohled na romskou problematiku

Bývalou ústavní soudkyní byl tedy zařazen po bok prezidentského kandidáta Tomia Okamury. „Zkušenost moje i pana Okamury je ale jiná. Jeho vychází z pohledu člověka, který k nám vozí turisty, kteří jsou okrádáni Romy, i když samozřejmě nejen jimi. Ta moje vychází z dlouholetého soužití ve Vsetíně, kde jsem tu problematiku řešil coby starosta. Proto jsou si některé naše pohledy blízké, jiné se liší. Jsme ve stejném klubu, tak je šance, že se shodneme i v pohledu na to, jak by stát, vláda a zákonodárci měli v této otázce postupovat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jiří Čunek.

Velká podpora voličů v krajských i senátních volbách je pro senátora obrovskou satisfakcí po všem, čím v politice prošel. Musel opustit post místopředsedy Topolánkovy vlády, funkci předsedy KDU-ČSL, médii byl vláčen kvůli údajné korupci, údajnému obtěžování sekretářky či údajně neoprávněnému pobírání sociálních dávek. Od té doby byl často označován jako nepřijatelná zátěž pro lidovce z minulého období, aktuálním volebním výsledkem ale zavřel svým odpůrcům pusu.

Česká televize referuje ve stále stejných intencích

„Tu jsem jim nezavřel já, ale především jim ji zavřeli voliči. Dnes už o mně nemluví tak jako před dvěma roky, kdy jsem zvítězil v komunálních volbách také s velkou převahou, ale to tvrdili, že to je jen taková valašská záležitost, když jsem uspěl ve Vsetíně. Teď, když už je to celý kraj, v němž jsem získal největší procentuální podíl hlasů, tak je to jiné. Ale třeba Česká televize proti mně jde pořád v dřívějších intencích,“ tvrdí Jiří Čunek.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Senátor má pocit, že veřejnoprávní televize negativní pohled na něj soustavně živí polopravdami či nepravdivými informacemi. „To pořád pokračuje a je evidentní, že se někomu nehodí, abych se stal místopředsedou Senátu. To by totiž znamenalo, že média selhala v případě Jiřího Čunka, protože nesplnila zadání, které kdysi někdo velmi dobře zaplatil. Začalo to Romy, pokračovalo korupcí a stejně se vše nakonec ukázalo jako falešné a nepravdivé,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz kandidát na místopředsedu Senátu.

Zákonodárci nemají naskakovat na společenskou objednávku

V době, kdy ve společnosti výrazně převažují odmítavé postoje k církevním restitucím, připomíná Jiří Čunek, že něco jiného je zákonnost a něco jiného aktuální mediální nálada. „V době vrcholu hilsneriády se pozdější prezident Masaryk také postavil proti mínění většiny. A já jsem teď přesvědčen, že to, co parlament udělal, že vrátil církvím to, co jim patří, je správný krok. My zákonodárci nemáme vždy dělat to, co právě je ve společenské objednávce, ale co je správné a zákonné,“ vysvětluje senátor.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Hlasování, které proběhlo půl hodiny po půlnoci ve výroční den bitvy na Bílé hoře, bylo zpochybňováno možnou zainteresovaností zákonodárců. „Pevně věřím, že tam žádná dohoda mezi církví a politiky neexistuje, že nikdo z těch 102 poslanců, kteří hlasovali pro, z toho nebude jakkoli profitovat. Církve si určitě dají pozor, aby nic takového nedopustily, že by se objevilo nějaké propojení s těmi, co o církevních restitucích hlasovali. Pokud mluvíme vyloženě o navrácení majetků, tak si myslím, že to byla správná věc,“ říká Jiří Čunek.

Když i lotr po pravici, tak proč ne Kalousek

Postoji veřejnosti k církevním restitucím určitě nepomohlo ani to, že prapor největšího bojovníka za jejich prosazení třímal ministr financí Miroslav Kalousek. „Kredit pana Kalouska není dobrý – z mého pohledu mnohdy oprávněně – ať už v souvislosti s vojenskými zakázkami či hazardem. Ale já pořád věřím tomu biblickému, že když i lotr po pravici se mohl obrátit, tak třeba je tohle jeden z těch kladných bodů, které bych Miroslavu Kalouskovi připsal, že se bil za vyrovnání s církvemi,“ podotýká senátor v barvách KDU-ČSL, které Kalousek před třemi roky vysvlékl.

Jím založená TOP 09 sice v parlamentních volbách 2010 lidovce doslova rozcupovala, ale v polovině mandátu už se karta začíná obracet, jak ukázaly letošní krajské a senátorské volby. „Samozřejmě bych si přál, aby význam KDU-ČSL rostl. Je to tradiční strana vyznávající hodnoty, která se zbavila všech, kteří tyto hodnoty nectili,“ míří senátor na odpadlíky, kterým byla bližší Kalouskova košile než lidovecký kabát.

Lidovci by měli zůstat stranou bojující za mravní hodnoty

Problémy, s nimiž se potýkáme, považuje za hodnotové problémy, ne jen za záležitost aktuální ekonomické či jakékoli jiné situace. „Ztratili jsme zakotvení v tradičních hodnotách, abychom správně hodnotili morálku, spravedlnost, postavení rodiny. To jsme nahradili líbivými hesly, která jsou většinou ve znamení egoismu. Věřím ale, že se KDU-ČSL podaří sdělit lidem, že je stranou, která bojuje za mravní hodnoty a za hodnotový systém ve společnosti. A u toho by měla i nadále zůstat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jiří Čunek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…