Dvořáková varovala před neoliberalismem. Může za mafiánský stát

06.10.2011 23:21

Zvučnými jmény se hemžil seznam panelistů konference zaměřené na problematiku financování politických stran v pražském hotelu Jalta. Pozvání od Centra pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii přijali předsedové nebo místopředsedové všech parlamentních stran, jakož i šéf Strany zelených Ondřej Liška.

Dvořáková varovala před neoliberalismem. Může za mafiánský stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

V dopolední části konference se po přednášce amerického velvyslance Normana Eisena na téma, jak že se v zámoří vypořádali s nekalým financováním předvolebních kampaní, ujali postupně slova známí tuzemští i zahraniční politologové.

Spoluzakladatel CESTY Jiří Pehe připomněl teorie pronikání korupce do politických stran, aby pak přepustil řečnický pultík údernější Vladimíře Dvořákové. Ta podala zprávu o škodlivosti neoliberalismu, který má prý za důsledek katastrofální stav země, nefunkčnost justice a propojení mafiánských a politických struktur. To vše je podle politoložky bohužel marast, který nejvíce odnese mladá generace

Psali jsme:
Profesorka Dvořáková: Země je v katastrofálním stavu. A řídí ji kmotři
Sledujeme téma Korupce
Miliardy z rozpočtu stranám vyhovují, tvrdí politolog Pehe
Sobotka: Politika v Česku ztrácí respekt. Chceme křišťálové finance

VV nemají obdoby

Politolog Michal Klíma z MUP se ve své přednášce kromě nastínění možných únikových cest jako dvojkolový volební systém a jiné, pozastavil nad unikátem Věcí veřejných, neboť podle něj v žádné jiné zemi nevznikla politická strana na platformě bezpečnostní agentury. Následovali odborníci, z nichž každý přiblížil systém financování politických kampaní v jednotlivých zemích. Grigorij Mesežnikov nastínil jak se (ne)vypořádali s černým přítoky na Slovensku a v souvislosti připomenul aféry dvou největších rivalů Mikoláše Dzurindy (SDKU) a Roberta Fica (SMER). Politický analytik Petr Eichler zmínil polské zkušenosti a ukvapenost, která nakonec zapříčinila, že se polský zákon minul účinkem.

Více zde:
Seškrtat peníze pro partaje? Snadný terč pro palbu mimo

Následovaly ještě analýzy financování politických stran francouzské republiky, Velké Británie a USA v podání politologů Perrotina, Klepárníka a Outlého.

Rýpnul si do svého nadřízeného

V odpolední části se už tak napěchovaný sál ještě zaplnil, neboť se dostavili Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (oba pánové jako jediní přišli o hodinu dříve, aby si poslechli přednášky), místopředsedkyně VV Karolína Peake, místopředseda KSČM Milan Bičík, předseda SZ Ondřej Liška, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ODS a jeho náměstek místopředseda TOP09 Marek Ženíšek.

Všichni postupně odpřednášeli stranické návrhy na změnu financování kampaní. Sobotka vyzdvihl nutnost státních dotací, neboť bez spolufinancování státu vzniká prostor pro soukromou sféru a tudíž prý potenciální korupce. Navrhl i speciální konta na kampaně a povinnost vyúčtování do 60 dnů od voleb. Náměstek ministr spravedlnosti, tentokrát však vyslanec TOP09, Marek Ženíšek vyčetl zde přítomným zástupcům ODS i ČSSD, že jsou netransparentní a že by měly zveřejnit své účty na internetu tak, jak to udělala TOP09.

Související:
Gazdík nabádá ODS i ČSSD. Otevřete účty jako my, topka

Šlohli nám to komunisti

Lidovec Pavel Bělobrádek po zkušenostech šéfa kampaně KDU navrhl, aby se očíslovaly billboardy a předem stanovila místa vylepení pro kontrolu. Ondřej Liška v rázném úvodu dokonce obvinil komunisty, že ukradli některé odstavce z návrhu Strany zelených. Karolína Peake pak pro ParlamentníListy.cz uvedla, že se velmi obává mezistranické spolupráce na tomto zákoně v jednom konkrétním bodě.

"Největší problém bude v dohledovém orgánu, ten si každý představuje úplně jinak. Nemusí to být nutně úřad, ale v každém případě musí být nezávislý na Poslanecké sněmovně," uvedla Peake. Podle místopředsedkyně VV nemůže tuto funkci zastat NKÚ, ale mohla by to prý být komise či nějaká nevládní organizace.

Jaltská konference

Politická reprezentace pak čelila dotěrným otázkám publika, jakož i odborné veřejnosti. Všechny přítomné překvapila předsedkyně sociálně demokratických žen Jindřiška Maršová, která v otázce zrušení anonymních akcií požadovala od přítomných odpověď pouze ANO NE, na což nikdo nedokázal jedním slovem odpovědět, ale použil vždy ,,politické" vytáčky. I přestože se všichni shodují na jejich zrušení, anonymní akcie stále zůstávají. Moderátor debaty Jan Pokorný celou konferenci glosoval a na závěr debaty s politiky si neodpustil poznámku, že v případě naplnění všech slibů,co zde účastníci slyšeli, by tato konference, i kvůli místu konání, vstoupila do dějin pod názvem Jaltská.

Perlička z kuloárů a jeden postřeh

"
Pošlete mi to, my se na to pak podíváme," prohodil Pavel Bělobrádek s úsměvem k Bohuslavu Sobotkovi. Podle toho, co redakce ParlamentníchListů.cz zaslechla, chtějí obě strany spolupracovat na ústavní stížnosti proti zdravotním standardům, které prosadila koalice.

"Zatím jsme to nikde neuváděli, ale ta spolupráce není vyloučená," potvrdil následně informace redakci Bělobrádek. Na celém čtvrtečním podniku je zajímavá ještě jedna skutečnost. Jedním ze sponzorů konference byl i Agrofert podnikatele Andreje Babiše, který o sobě dal před 14 dny pořádně vědět, když hovořil o neúnosné míře korupce v zemi.

Psali jsme:
V Česku je korupce neúnosná, prohlásil podnikatel Babiš

Babiš by mohl sestavit agrární stranu. Chce zatočit s korupcí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…