Eurokomisařka Věra Jourová: Až si pořídím kočku, budu se cítit v Bruselu doma. Musím se mentálně přestěhovat

20.01.2015 4:47

ROZHOVOR Musím se přestěhovat nejen fyzicky, ale i mentálně – přiznala Věra Jourová ParlamentnímListům.cz. Odhalila ale i to, jaká atmosféra vládne v Bruselu pod tíhou hrozby terorismu, svůj odhad na vývoj popularity Andreje Babiše či jak se srovnává s tím, že zmizela z dohledu českých občanů, od kterých si zvykla jako politička na jakousi zpětnou vazbu.

Eurokomisařka Věra Jourová: Až si pořídím kočku, budu se cítit v Bruselu doma. Musím se mentálně přestěhovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová, krajský lídr ANO 2011

Události ve Francii a poté v Belgii ukazují, jak reálné je riziko terorismu v Evropě a kolik problémů s sebou může nést soužití s příslušníky jiné kultury a náboženství. Zaznamenala jste v Evropském parlamentu nějaké obavy, či nějaké konkrétní návrhy, které by mohly urychleně situaci pomoc řešit? Ostatně jak jste vnímala události vy sama zvláště poté, kdy se ukázalo, že i v Belgii riziko útoků islámských teroristů je více než aktuální?

Nastalá situace pochopitelně působí tísnivou atmosféru, jakkoli zde hrozba terorismu trvá řadu let. V Evropské komisi má otázky bezpečnosti kolega – Řek – Avramopulos, který bude příští týden předkládat návrhy na posílení koordinace bezpečnostních akcí v rámci Evropy a zpřísnění kontroly cestujících v letecké přepravě. Akce komise jsou koordinovány s členskými zeměmi, které mají policejní a vojenské složky.  

V Bruselu jste již několik měsíců. Co pro vás bylo nejnáročnější?

Mám hodně náročnou agendu, širokou co do odborného rozsahu, obsahující řadu kontroverzních témat. Mám za sebou náročnou etapu seznamování nejen s agendou, ale i s režimem práce, praktickým fungováním evropských institucí a řadou dalších věcí, včetně navykání na nový způsob života. Ne že bych předtím nebyla zvyklá pracovat 12 hodin denně včetně nálože na víkend, ale tady se s tím pojí ještě hodně cestování, týdně minimálně 2 cesty letadlem či dlouhé cestování autem. Také jsem nikdy nežila dlouhodobě v zahraničí, pracovala jsem dost v cizině, ale jezdila jsem často domů. Musím se přestěhovat nejen fyzicky, ale i mentálně, což ještě tak zcela nenastalo. Snad až si v Bruselu pořídím kočku či dvě, budu tam konečně víc doma.

Setkáváte se se státníky jiných zemí. Máte pocit, že jsou v něčem "jiní" než ti naši? Pokud ano, v čem především? Co si myslíte, že by třeba mohlo být jakýmsi vzorem pro české politiky?

Na mé práci v Evropské komisi je asi nejzajímavější setkávat se s lidmi, nejen politiky, z různých zemí a slyšet jejich názory a postoje. Přitom samozřejmě vnímám i jejich chování a to, zda platí různá zaužívaná rčení o národních povahách. To se, pravda, při oficiálních setkáních moc dobře vysledovat nedá, protože jednání má svá protokolární pravidla, která přirozené rozdíly zákonitě stírají. Vzory pro české politiky nemám, nevidím pro to důvod, v každé zemi jsou politici na úrovni, ale i ti, kteří by na sobě měli pracovat.  

I když asi ne tak pozorně, jako když jste byla v České republice, určitě sledujete, co se děje na české politické scéně i to, co se děje v hnutí ANO. Je něco, co vás rozčílilo, s čím třeba hrubě nesouhlasíte?

Žádné podobné emoce nezažívám, před Vánocemi jsem se ale s radostí setkala či si volala s některými bývalými kolegy z vlády a Parlamentu. A jsem zvědavá, jak dopadne volba nového vedení ANO na sněmu v únoru, snad budou mít delegáti dobrou ruku.

Vaší nástupkyní ve funkci se stala Karla Šlechtová. Býváte v kontaktu při řešení nějakých záležitostí? Myslíte, že věci, které jste započala, dokončí? Nemrzí vás třeba některá z nich konkrétně, že nad ní nebudete moci mít přímý dohled? Pokud ano, která?

Sleduji dění na ministerstvu jen sporadicky. Paní ministryně má poněkud jiné priority a jiný styl řízení. I toto je součástí mentálního stěhování do Bruselu – odstřihnout se od české politiky a soustředit se na tu evropskou. Snažím se o to proto i ve vztahu ke "svému“ ministerstvu.

Andrej Babiš je podle průzkumu veřejného mínění nejoblíbenějším politikem, i když jako ministr financí stojí i za některými nepopulárními kroky či návrhy. Nechci vás stavět do role vědmy, ale zkusila byste odhadnout, zda sympatie občanů k vicepremiérovi zůstanou na podobné úrovni po celý tento rok? A není vám tak trochu líto, že s vaším odchodem do EP jste se ztratila lidem z dohledu?

Myslím si, že panu Babišovi vysoké preference zůstanou, je svůj, nic nehraje, lidi vidí, že maká a že dává všechno, co umí, do služeb státu, přesně jak to slíbil. Ztratila jsem kontakt, to je pravda, občas mi sice někdo mailem vynadal, ale spíš jsem měla dobré reakce, i na ulicích nebo v metru, jsem tu doma a lidi mám ráda, tak je to pro mě teď trošku obtížné být mimo. Ne pro pofiderní a pomíjivou slávu známého politika, ale pro ten bezprostřední kontakt.

Poslední otázka je osobní ale co bylo první, co jste v Bruselu navštívila, když jste se zabydlela i když cítím, že tomu tak, jak říkáte, alespoň mentálně ještě zcela není? A co vám tam případně nejvíc chybí?

Nebudete tomu asi věřit, ale navštěvuji jen samé úřady. Jen před Vánocemi jsem se podívala na hlavní bruselské historické náměstí Grand Place a vánoční trhy kousek opodál. A marně jsem vzpomínala na všechny údaje a příběhy o historických budovách na onom slavném náměstí, které jsem tam před mnoha lety sypala z rukávu jako průvodkyně s cestovkou. V Bruselu mi chybí rodina a přátelé, což je marná lamentace – kdybych je tam měla, neměla bych na ně čas. Za všechno se, jak známo, platí. Zároveň jsem si vědoma pocty, jakou jsem dostala, tím, že jsem eurokomisařkou. A proto vím, že se musím snažit nezklamat a udělat maximum pro to, abych se i s tak velkým úkolem dokázala srovnat a vypořádat.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…