Expert KSČM i poradce Klause: Benešovy dekrety mohou být prolomeny

02.12.2012 19:40

Právní poradce prezidenta Václava Klause upozornil prostřednictvím ParlamentníchListů.cz na to, že v souvislosti se zákonem o vyrovnání s církvemi hrozí nejen zabrání až třetiny republiky, ale také prolomení takzvaných Benešových dekretů, což za sebou povleče další a další soudní spory.

Expert KSČM i poradce Klause: Benešovy dekrety mohou být prolomeny
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Poslanec Vladimír Koníček

Na stanovisko k tomuto článku se proto redakce zeptala experta pro církevní záležitosti za KSČM poslance Vladimíra Koníčka.

Komunistický expert dává prezidentovu právnímu poradci za pravdu

„Když jsem si přečetl článek, musel jsem dát panu doktoru Kubovi za pravdu,“ řekl pro ParlamentníListy.cz komunistický poslanec Vladimír Koníček. Jak dodal, vidí doktor Jaroslav Kuba i to, co Vladimíru Koníčkovi uniklo.

„Pan doktor má naprostou pravdu, když říká, že nebezpečí nehrozí jen z toho, co by se vydalo neoprávněně mimo předmětné období, ale právě naopak, v tom, co se nebude vydávat, ale bude se za to vyplácet náhrada,“ souhlasí poslanec. Tato situace podle něj skutečně skrývá nebezpečí, že někteří si to budou chtít vyložit tak, že nakonec dojde k prolomení Benešových dekretů. „Církev by tak dostala zaplaceno za majetky, které jí byly zabrány, ale právě podle Benešových dekretů, jako například klášter ve Vyšším Brodě, a další podobné věci,“ konstatuje Koníček.

Souhlasím, že riziko prolomení Benešových dekretů je velmi vážné

V tomto směru je komunistický expert, stejně jako doktor Kuba, přesvědčen o nebezpečí možného prolomení Benešových dekretů tím, že bude vyplacena náhrada za něco, co bylo podle Benešových dekretů konfiskováno, protože neexistuje seznam toho, za co se ta náhrada vyplácí. „Pak totiž, když někdo řekne, že byly církvi vyplaceny náhrady za všecko, tedy i za to, co bylo zabráno podle Benešových dekretů, nemá ministerstvo kultury žádný seznam, aby řeklo „ne ne ne“, za to oni peníze nedostávají,“ dodává poslanec. Mělo by proto podle něj být i v zájmu ministerstva, aby ty seznamy předložilo.

Vladimír Koníček je v souladu s doktorem Kubou přesvědčen, že neexistence seznamu, za co vlastně bude vyplácena ta náhrada, představuje skutečně obrovské nebezpečí. „Nejen, že s ním (Kubou) naprosto souhlasím“, říká poslanec. „Je zde ale navíc skryto nebezpečí, že první finanční náhrada majetku zabaveného na základě Benešových dekretů, spustí lavinu dalších požadavků,“ varuje poslanec.

V boji o seznam blokovaného majetku dělá ministerstvo drzého mrtvého brouka

Na dotaz redakce, zda je možné nějak ministerstvo donutit k vypracování podobných seznamů, se Vladimír Koníček usmál. „My jsme se o to přece celou dobu snažili,“ konstatoval. Připomněl, že celou dobu projednávání ministryně kultury Alena Hanáková ve sněmovně tvrdila, že nemá seznam majetku, který má být vydán. „To ji chápu, takový seznam ani být nemůže, protože ten opravdu vznikne, až o to církve požádají, ale ona sama tvrdila, že má seznam majetků, který je zákonem blokován. To by přece měla předložit,“ kroutí hlavou poslanec.

Vladimír Koníček, má vůbec velmi neblahou zkušenost s arogancí na ministerstvu kultury. „Žádal jsem přes elektronickou poštu náměstka paní ministryně, doktora Mikeše, aby mi přeposlal Studii Národohospodářské fakulty VŠE k této problematice, na kterou se neustále on i jeho nadřízená odvolávají,“ říká poslanec. Odpověď, kterou dostal, ho překvapila. Jak řekl, místo věcné odpovědi a vyhovění žádosti, jak ukládá zákon, dostal jízlivý dopis následujícího znění, dokonce bez oslovení, což by měla být základní slušnost. Texty obou dopisů uvádíme v původním znění beze změn.

Takto zněl dopis poslance Vladimíra Koníčka:

„Vážený pane náměstku,

prosím Vás o zaslání Studie Národohospodářské fakulty VŠE k výnosům církevního majetku. Studie je v tisku neustále zmiňována, bohužel ji nemám k dispozici. Na ministerstvu určitě bude, zmiňovala ji paní ministryně ve Sněmovně, i Vy ve svém dopise do ČT. Preferuji elektronickou verzi.

Děkuji. S pozdravem, Vladimír Koníček

Odpověď náměstka Mikeše následovala až po urgenci, a v tomto znění:

(bez oslovení)
„Podívám se po tom. Stejně jsem ale přesvědčen, že vy máte nejlepší informace o tom, komu a co jste zabírali, jakou to představovalo hodnotu, jak byli noví vlastníci uváděni do příslušné evidence a jak bylo se získanými hodnotami naloženo.

V úctě F. Mikeš
(JUDr. František Mikeš  - 1. náměstek ministra“)

Ministerský úředník i jeho ministryně porušují zákon

Jak Vladimír Koníček připomněl, KSČM žádnými podobnými seznamy nedisponuje, což už nejednou strana zdůrazňovala. „Navíc jsou ministerstva povinna poskytovat tyto informace členům zákonodárných sborů ze zákona,“ dodává poslanec. Jak ale konstatoval, praxe se občas s literou zákona „poněkud“ rozchází.

Navíc ho prý skutečně zaskočilo náměstkovo jednání. „Pan náměstek by si měl uvědomit, že je prostě úředník státní správy, který je ze zákona povinen podobné materiály poskytnout zákonodárci, ať je z kterékoliv strany,“ řekl poslanec pro ParlamentníListy.cz. „Nechápu ten odpor, když by to vlastně bylo v zájmu transparentnosti této velmi komplikované záležitosti,“ dodal.

Arogance vládních úředníků je jen odrazem arogance vlády

„Paní ministryně Hanáková řekla zde, ve sněmovně, že tento seznam blokovaného majetku má. Je tedy na ní, aby neporušovala zákon a tento seznam vydala,“ říká poslanec. „Chápete, že jinou možnost, než se ho domáhat opakovaným požadavkem, zatím nemám“ usmál se poslanec.

Jak ale dodal, aroganci úředníka umožňuje v této věci arogance samotné koaliční vlády, a to nejen vůči opozici, ale i vůči občanům. „Je to arogance vůči celému národu,“ dodal na závěr komunistický poslanec Vladimír Koníček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…