Expremiér Zeman: Komunisté už vymírají. Pokud ale půjdou do vlády, ztrapní se

21.11.2011 21:25

JINÝMA OČIMA Osud KSČM je zpečetěn průměrným věkem jejích členů, kteří vymírají. Vliv rudých bude klesat do té doby, než se rozhodnou pro sloučení se sociální demokracií, kde vytvoří radikální levicovou frakci. Kdyby se přesto v budoucnu komunisté dostali do vlády, zdiskreditují se, protože neumí vládnout. To si myslí bývalý premiér a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman. Z komunistické strany byl vyloučen po dvou letech. Jeho názor na činy odbojové skupiny bratří Mašínů stojí za to. Nejdřív vyznamenat, pak popravit.

Expremiér Zeman: Komunisté už vymírají. Pokud ale půjdou do vlády, ztrapní se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda SPOZ Miloš Zeman

„Snaha o zákaz KSČM je jednou z největších pitomostí, která mohla někoho napadnout. Jde o logický důsledek intelektuální potence jejích autorů. Kdyby tito lidé jen trochu přemýšleli, uvědomili by si, že se nestane nic jiného, než že se komunistická strana přejmenuje a bude vesele pokračovat dál. U části populace navíc získá aureolu mučedníků, což jí ještě více pomůže. Ostatně zde máme jednu analogii, která se jmenuje Dělnická strana sociální spravedlnosti. Takže tito zakazovači jsou vlastně skrytými agenty KSČM, aniž by si to však sami uvědomovali," soudí jednoznačně jezevec z Vysočiny a čestný předseda Strany práv občanů - Zemanovci Miloš Zeman. K tomu ještě pro ParlamentníListy.cz dodává, že bojovat proti komunistům administrativními opatřeními znamená myslet komunisticky.


Komunisté vymírají a čeká je transformace

Průměrný věk členů komunistické strany je, jak říká Zeman, sedmdesát let a mají velmi málo mladých přívrženců. „Osud této strany je tedy do značné míry určen těmito demografickými faktory. Současný úspěch komunistů je přímo podmíněný neúspěchy pravicových vlád a stran. Stává se z nich protestní strana, která se veze na vlně neúspěchů pravicové politiky, a dnes máme vládu, která jim v tom jen pomáhá. Podle mě je to však krátkodobá oscilace. Za normálních podmínek, kdy vlády nebudou dělat výrazné chyby, protože malé a střední chyby dělají všechny vlády, bude vliv KSČM klesat do bodu, než se rozhodne k transformaci do struktur sociální demokracie tak, že v ní vytvoří radikálně levicovou frakci," míní.

Možnost budoucí vládní koalice, v níž budou zastoupeni i komunisté, Zeman připouští. „Záleží, zda se dokážou takto transformovat. Může se to odehrát dvěma způsoby. Buď výše naznačeným splynutím s již existující sociální demokracií anebo se transformují jen částečně a s tím vstoupí do vlády. Avšak, jak ukázal příklad Francoise Mitteranda ve Francii, tím se zdiskreditují, protože neumí vládnout. Když vstupovali do jeho vlády, měli dvacet procent preferencí, když odcházeli, zbyla jim jen tři procenta," přemýšlí dál Zeman.

Gottwaldovka Semelová ho děsí

Jinak je však expremiér Miloš Zeman ke komunistům smířlivý podle hesla, že do ležícího se nekope. „Nemám rád antikomunisty dnešní doby, kteří věrně sloužili komunistům doby předchozí. Navíc připouštím, že se v prosinci 1989 na mimořádném sjezdu KSČ komunisté rozešli se svou minulostí. Teď by stačilo, kdyby to učinili ještě jednou a razantněji. Vždy jsem citoval filosofa Františka Šamalíka, který řekl: Komunisté budou demokratickou stranou tehdy, až listopad 1989 budou považovat i za své vítězství," podotýká pro ParlamentníLIsty.cz Zeman. K tomu ještě cituje jednoho z nejvýznamnějších polských disidentů Adama Michnika, který na výzvu, aby se připojil k antikomunistické kampani, prý prohlásil: „Nebyl jsem s vámi v minulosti zbabělý, a proto s vámi dnes nepotřebuji být statečný."

Politici KSČM Vojtěch Filip či Pavel Kováčik vykonávají podle něj v rámci komunistického paradigmatu své funkce dobře. „Naopak mě děsí Gottwaldovka Marta Semelová anebo komunistický svaz mládeže a některé další projevy komunistických poslanců. Také mě zaujalo, když se teď pod tlakem EU podařilo přijmout zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, že hlasovali právě komunističtí poslanci proti. Zdůvodňovali to zcela pravicovou argumentací, že jde o kriminalizaci podnikatelů. Kdysi jsem řekl bonmot, že komunistická strana je z hlediska volebního práva a svobody volby pravicová a nikoliv levicová strana. A to hlasování jejich latentní pravičáctví dokumentuje," doplňuje.

Mašínům patří medaile a pak poprava

Na neustálé stížnosti politických vězňů, že v Česku stále nedošlo k dostatečnému vyrovnání s komunismem, má Zeman jasnou odpověď: „ K tomu dojde teprve v době, až přestaneme myslet jako komunisté. A to neznamená jen myslet ve schématu třídního boje a diktatury proletariátu, ale i neuvažovat s tím, že je nad námi velmi viditelná ruka centrálně direktivního řízení, které nám do posledního detailu uloží, co dělat a na co myslet. Instituce můžete předělat během roku, ekonomiku na tržní mechanismus během desetiletí, ale změna způsobu myšlení trvá generaci. Staré ideologie nezanikají tím, že jim jejich hlasatelé přestanou věřit, ale tím, že dosavadní hlasatelé zemřou a nová generace se po tomto historickém krachu již nenarodí. Je to kruté, ale přesné."

K nejvíce diskutovaným činům protikomunistické skupiny Bratří Mašínů se vyjadřuje z hlediska známé názorové rozdvojenosti ve společnosti dost netypicky. „Mašíny část společnosti pokládá za hrdiny, část za vrahy. Myslím si, že jsou obojí. Hrdinové, protože se zbraní v ruce bojovali proti komunistickému režimu. Vrazi proto, že v rámci boje vraždili civilisty. Válečné právo, a studená válka byla válkou svého druhu, zakazuje vraždit civilisty. Ani parašutisté, co uskutečnili atentát na Heydricha, nezastřelili žádného civilistu. Dokonce jak wehrmacht, tak i rudá armáda občas, pravda ne vždy, stříleli vojáky, co vraždili civilisty. Jinými slovy, kdyby platilo válečné právo, Mašínové by dostali jeden den medaili a druhý den by je čekala poprava. Podobnou situaci popisuje Victor Hugo v románu Devadesát tři," glosuje Zeman.


Členem KSČ byl čestný předseda SPOZ v letech 1968 až 1970. Komunisté ho však ze své strany vyloučili kvůli nesouhlasu se sovětskou okupací v roce 1968 a za kritiku poměrů.

Více o Miloši Zemanovi ČTĚTE ZDE


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…