Havlovi muži sledují Klause: Zaprděl prostor a teď něco chystá

13.09.2011 6:31

Klaus, Hájek, Jakl, Bátora, Bobošíková. Tato linie zavdává příčinu dohadům, že by mohla vzniknout nová politická strana. Spekulace a možné jasné náznaky toho, že nemusí jít jen o ně, přitom jako první přinesly před časem právě ParlamentníListy.cz. Prezident Václav Klaus totiž už několikrát připustil, že chce zůstat ve vysoké politice i poté, co sestoupí z Hradu. Co si o těchto spekulacích myslí lidé, které sice nelze šmahem označit za pravdoláskaře, ale k myšlenkám exprezidenta Václava Havla mají blízko?

Havlovi muži sledují Klause: Zaprděl prostor a teď něco chystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Václav Klaus založí novou stranu. Už několik měsíců tato úvaha letí od ucha k uchu. Některým nedá spát, jiné naopak těší. Například vicekancléř ministra školství Ladislav Bátora prohlásil, že by neměl problém se v takovém případě připojit. Naopak prezident Václav Klaus se už nechal slyšet, že o takové možnosti neuvažuje, ale prostor pro pravicovou stranu vidí, a kdyby vznikla, rád se připojí. Občanští aktivisté, kteří by se při troše zobecnění dali nazvat Havlovi muži, o tom soudí své. Každý z nich nicméně dost individuálně.

Sledujeme téma Bátora

Bok: Zveličování nuly Bátory je nebezpečné

„Jde o zvláštní kombinaci. Spíše patriotické a nacionalistické Bobošíkové je to partajně jedno. U Hájka nevím. Popírá Darwina, nepochází z opice, přitom je zřejmé, že je dobře pocházet z opice, protože jen tak v nás zůstává něco lidského. U Bátory je to klasické zveličování nuly, což bylo vždy nebezpečné. Vždyť Hitler byl na začátku také jen malířem pokojů," vysvětluje John Bok ze spolku Šalamoun, jenž sice patřil k přátelům Václava Havla, ale mnohokrát se s jeho názory rozešel. V současnosti mu prý nadávají jak zprava, tak i zleva, takže nepatří do žádného z táborů a označuje se za individualitu, která se snaží o objektivitu.

Čtěte také:

Prezident Václav Klaus je podle něj sebestředný patriot, jenž měl v některých vyřčených slovech na adresu Evropské unie pravdu. „Mám obavy, že směřování k hnědosti je zapříčiněno centrální mocí v Bruselu a nabubřelostí tamních nemravných úředníků. To je hlavní příčinou přicházejících hrůz, jaká se třeba stala v Norsku. Lidé jsou stále víc naštvaní a hledají si nepřátele, což by opět mohli odnášet třeba Židé nebo Romové," dodává pro ParlamentníListy.cz. V Česku k tomu dopomáhá prý i suita měkkého premiéra Petra Nečase, jenž nechává všechno vyhnít.

Kostlán: Když je Klaus zastřeší, fašizaci země urychlí

Pro Františka Kostlána ze sdružení Romea, jenž na poslední protibátorovské demonstraci zakončil svou řeč Havlovým heslem, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí, je linie vedoucí k rasové nenávisti v Česku zřejmá. „Janáčková, Řápková, Čunek, Bátora, Hájek a další napomáhají fašizaci společnosti. Pokud by tento proud měl zastřešit Václav Klaus, fašizace ještě posílí. Nicméně Klaus zatím vždy jen bránil jejich nárok na svobodu slova, nikdy se nevyjádřil k Bátorovým antisemitským aktivitám," podotkl Kostlán.

Kdyby totiž přišlo na otázky Bátorova antisemitismu, Klaus by se s největší pravděpodobností v tomto ohledu od vicekancléře ministra školství distancoval. „K tomu zatím mlčí a nikdo z novinářů se na to Klause přímo ještě nezeptal. Nebyl vždy populistou. Naopak. V některých věcech razí vlastní názor za každou cenu. Dnes však do populismu spadl, jakož i celý proud, co se dopouští fašizace země. Kdyby tomu byla zasvěcena strana, bud to zlé," doplňuje Kostlán.

Pehe: Klaus takovými lidmi testuje společnost

Politolog Jiří Pehe, jenž pracoval u Havla na Hradě v letech 1997 až 1999, se naopak založení Klausovy strany v čele s hlásnými troubami extrémních názorů až tak nebojí. „Je natolik inteligentní, že s lidmi jako je Ladislav Bátora nebo Petr Hájek, stranu zakládat nebude. Oni pro něj pouze testují půdu, kam by až mohl zajít v nacionalistické a národovecké rétorice. Testují politický terén. Není hloupý, dokáže si spočítat, kdo má jakou politickou přitažlivost a do strany by vybíral lidi s mnohem větším renomé. V rozhovoru pro Právo mezi řádky vlastně sdělil, že není zbytečné vytvořit novou stranu, ale má na výběr z kvalitnějších lidí. Hlavně v ekonomických kruzích totiž má spousta sympatizantů, které dosadil na důležitá místa či politicky stvořil, kteří jsou méně kontroverzní," míní s tím, že Klaus se v médiích od prvoplánového rasismu a protiromských nálad distancoval.

Psali jsme:
Klaus vyzval k razanci na severu. Rath: Ať vyrazí v tanku s Hájkem
Sledujeme téma Šluknovsko

Klausův návrat do lůna ODS je podle politologa v podstatě nemožný. „To není reálné. Vždyť by musel ODS nejdříve zničit, protože by z ní odešla více než polovina současných osobností, které se vůči němu nějak vymezily. Klaus totiž nezapomíná a asi by jim to spočítal. V ODS by muselo dojít k nějaké nečekané revoluci. Nicméně i jeho bývalí spojenci, tedy pražské křídlo jako Štastný, přešli do opozice. Spíše půjde cestou nové strany," podotkl Pehe.

Penc: Na Hradě vládne největší z populistů

„Nebezpečný nejsou. Problém Bátory je hlavně problém médií, která mu dávají prostor. Myslím si, že většina zvláště mladých lidí má zdravý rozum a tomu populismu nepodlehne," podotýká aktivista v oblasti lidských práv Stanislav Penc, jenž s Havlem zakládal Občanské fórum (OF). Klaus rozhodně z politiky nechce a Penc prý poznal jeho populismus už v roce 1990, kdy s ním jednou týdně zasedal v republikové radě OF. „Je to populista, samolibec a narcis, jenž ví, na co lidi slyší. Jako ekonom musí vědět, že výměna žárovek uspoří energii a lidi to naučí s ní šetřit. Přesto řekl: nechte nám žárovky a nekecejte do toho. To je jeden z mnoha příkladů," říká.

„Vůbec bych se nedivil, kdyby Klaus pomocí záprdelníků a vytěračů, co nemají názor a jen poklonkují, těch, co umožnili rozpad OF a vznik ODS, kandidoval opět do čela občanských demokratů. To by bylo dovršení ODS a urychlilo by to její zánik. Klaus vytvořil zaprdění prostoru a dal základ tomu, že žijeme v tak zkorumpované zemi. On řekl, že nezná špinavý peníze. On prohlásil, že rozdělíme velké podniky v privatizaci a nezáleží na tom, komu. On je strůjce těchto věcí. Přeju mu politickou kariéru, aby do důchodu odcházel poté, co ve volbách dostal 0,9 či 1,2 procent," zakončuje Penc. Prezidentu Václavu Klausovi tedy přeje za všechno, co během let české společnosti provedl, pohřeb ve vysoké politice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…