Hlas pracujících burcuje: Karolína Peake nezaplatila daně

30.11.2012 8:08

ROZHOVOR Podle šéfa Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka je už nejvyšší čas, aby premiér Petr Nečas (ODS) odešel. Padáka by měl dostat i celý parlament.

Hlas pracujících burcuje: Karolína Peake nezaplatila daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake

Jak vidíte budoucnost odborů v ČR? Volby nasvědčují tomu, že nálada je hodně levicová… 

V tom nevidím souvislost. Český občan je laděn levicově, protože pravicové strany se tu už úplně odvařily. Viz církevní restituce, kauzy poslanců. V takovémto tlaku se lidé obrací nalevo. To je vidět třeba i na obratu mezi lety 1945 a 1948. Odbory mají v takovéto době daleko větší možnost lidi oslovit. K demokracii nepatří zlodějny, okrádání občanů.

O zlodějnách a vazbách na mafii mluvila na demonstraci 17. listopadu i ekonomka Ilona Švihlíková. Souhlasíte s jejími poněkud silnými obviněními?

Vystihla to naprosto přesně. Není možné, aby se propadaly výběry daní, ač rostou platy, jsou tu určité skupiny, mafiánské kliky, které daně neplatí, potvrzuje to sama vláda. Pan ministr Kalousek neustále mění daně tak, aby tyto skupiny měly volné pole působnosti.

Senátor Kubera ale o Iloně Švihlíkové mluvil jako o hajlující ženě z Třetí říše. Může takovýto výlev podpořit i extremistické názory ve společnosti?

Pan Kubera chtěl její vystoupení degradovat. Životní úroveň je u nás velmi nízká. V rámci krize se propadá ještě víc. Můžeme poděkovat zelenému šílenci Martinu Bursíkovi, který zavedl spoustu věcí, které teď platíme.

Jak vidíte roli odborů v této společnosti, měla by být silnější?

Přál bych si, aby byla o hodně větší. Přál bych si i větší členskou základnu. V určitých chvílích nemusí škodit vyvážený vztah mezi zaměstnavateli a zaměstnanci.

Jaký máte vztah třeba s dalšími odborářskými lídry, Jaroslavem Zavadilem, Jaromírem Duškem...?

V několika věcech se lišíme. Takový stát jako je Česká republika nemůže mít tak velký aparát, jako má. Už v roce 1997 jsem říkal, že by se měla propustit jedna třetina zaměstnanců. Tak malý stát nezvládá tak velkou administrativu. Stát nás ve spoustě věcí omezuje, šmíruje, neustále chce něco regulovat, řídit. S tím se neumím smířit. Řada věcí se dá řešit preventivně, ne represí, na což si tento stát velice rychle zvykl.

Mluvil jste o přání, aby odbory měly větší členskou základnu. Diskreditují je vazby odborářských bossů na politiky, třeba pivo šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila s ministrem Kalouskem a podobně?

Ano, lidé to velmi citlivě vnímají, odborům to velice škodí. To, že nejvyšší funkcionáři ČMKOS vstoupili do politiky, není dobré. Já sám se držím mimo politickou scénu, nesedím v žádné dozorčí radě, ani představenstvu. Tyto vazby jsou pro odbory velké mínus.

Tady můžeme mluvit o oné korupci mocí…

Občané nejsou stádo ovcí bez názoru. V minulém režimu bylo vše jisté, ale bylo toho málo. Životní úroveň nebyla vysoká, ale teď se od roku 1990 také tolik nezvýšila. Ano, můžeme mluvit o korupci moci. Lidé mají tolik špatných příkladů… Máme vládu, která slibovala, že bude bojovat proti korupci, ale nakonec hlasuje díky poslanci, který je stíhán za to, že korumpoval, to je na stejné úrovni, jako když někdo řekne, že se mohou nechat korumpovat odboráři. Navíc si nemyslím, že bychom měli úplně nezávislé soudy.

Z vlády odešly dvě třetiny ministrů, byl to špatný výběr Petra Nečase, nebo je to tak, že když je člověk v politice dlouho, nejrůznějším vazbám se nevyhne?

Manažersky Nečas dobře nevybral. Ale korupce je všudypřítomná, ve všech patrech státní správy. Třeba Vondra a ProMoPro se přičítají rovnou na vrub vlády. Navíc sama ministryně, která má bojovat proti korupci, neuvede do svého daňového přiznání 18 milionů. Nevím, co si tato paní myslí. Pak řekne, že to udělala její účetní. A já se ptám, přišla už tato žena o živnostenské oprávnění? Rád bych věděl, zda Karolína Peake peníze řádně zdanila, pokud je nepřiznala. Pokud na ně zapomněla daňová poradkyně, zřejmě daně nezaplatila. Byl bych moc rád, aby se na to podíval pan ministr Kalousek. Aby paní Peake měla před národem čistý stůl. Korupční prostředí je prostě všude.

Jak vidíte vládní pozici LIDEM? Sněmovní nováček se poměrně rychle ve vládě zabydlel…

Uvidíme, co udělá pan premiér. Ale ať udělá, co udělá, LIDEM mu to odsouhlasí. Podrazákům a spodině tohoto státu nemůžu věřit. Když jdou do politiky a podvedou volební program, za nějž kandidovali. Takhle pro mě fungovali i Melčák s Pohankou. Slušné lidi to nenapadne, aby za někoho kandidovali, někomu něco slibovali, a pak to nedodrželi.

Má úřad Karolíny Peake smysl? Nehledě na to, kdo jej teď řídí…

Jak můžeme od tohoto úřadu chtít, aby něco vyřešil, když sama ministryně nemá čistý stůl. Jak může chtít hledat tyto věci ve státní správě? Ministryně Parkanová klidně podepíše smlouvy na CASY, a pak řekne, že tomu nerozuměla. Přitom na úřadě byla čtyři roky a brala za to plat. Měla by ty peníze vrátit.  Pokud se ptáte přímo na úřad Karolíny Peake, je třeba nastavit obecné podmínky, aby se toto nedělo. Odešel Drábek a další, proč neodešla Peake? Nevěřím tomu.

Kritizujete současné strany, dění. Nenazrál čas, aby vznikla strana odborů?

Ne, ne, ne. Odbory by podle mě do politiky vstupovat neměly. Je třeba ale změnit určité parametry. Volební zákon, zákon o imunitě poslanců, Ústavu. Jediná šance, jak to změnit, je přes volební klání. Politici to sami neudělají. Je na čase zbavit se Nečase a dát parlamentu padáka.

Máte na mysli úřednickou vládu, předčasné volby?

Úřednickým vládám jsem nikdy nefandil, takže předčasné volby. Na to, aby tam členové současné vlády hnili ještě dva roky, to mi připadá nemyslitelné. Jestliže ale příští volby budou mít komunisté ještě více hlasů, můžeme to přičíst sobě.

Za úspěch komunistů tedy „může“ pravice?

Neřekl bych ani tak celá pravice, jako vládní strany.

Rudnutí českých krajů přičítáte tedy protestní volbě komunistů?

Jednoznačně. Je to vyjádření protestu proti této vládě. Volič je bezradný, z toho marasmu, co tu je, hledá menší zlo. V tuto chvíli to jsou komunisté.

Pokud by ve volbách zvítězila levice, vládla by ČSSD a komunisté, je to cesta, jak se KSČM mohou, jak vy říkáte, „odvařit“?

Vláda levice s účastí komunistů může dopadnout jen tak, že voliče osloví, a pak zavládne spokojenost, nebo neosloví, a KSČM zemře. Bez nástupce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…