Hnus, hodnotí Češka sochu Havla. Turisté z USA se baví: Havel? Kdo to je?

27.09.2011 4:52

Stejně jako řada dalších turistů tráví i dvojice sympatických Američanek prosluněné dopoledne uprostřed babího léta v kavárně Slavia. "Sochy u vchodu jsme si všimly. O koho jde? Netušíme," říká rozpačitá turistka na dotaz, zda ví, koho znázorňuje socha umístěná ve foyer. "Vaclav Havel?" roztomile papouškuje jméno, které jí sděluji. "Ne, neznám," dodává. Také její kamarádka, taktéž z USA, jen bezradně vrtí hlavou.

Hnus, hodnotí Češka sochu Havla. Turisté z USA se baví: Havel? Kdo to je?
Foto: Petr Merta
Popisek: Socha Václava Havla v pražské kavárně Slavia

Právě kavárnu Slavia, tedy středisko kulturního a společenského  života, místo, kde se setkávají umělci, politici i další představitelé veřejnosti, od konce prázdnin zdobí socha exprezidenta Václava Havla. Autorkou je studentka ZČU Barbora Daušová.

Kam dál?
Václav Havel národu: Bude lépe

FOTOGALERIE Havel ve Slavii

What? Havel? Neznám

Havlova socha se podle provozního restaurace Jiřího Částky těší velké oblibě jak mezi Čechy, tak cizinci. "Budí hodně pozornosti, lidé přichází třeba jen, aby se na ni podívali, nebo si na ni sáhli," sděluje redakci.

Americké turistky, stejně jako skupina Španělů, která na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda poznali osobu, jejíž socha zdobí vchod do jedné z nejznámějších pražských kaváren, odpověděli jen pokrčením ramen, jsou tedy zřejmě výjimkou. Většina návštěvníků ze zahraničí prý hned ví, o koho jde.

S Havlem se chce fotit každý

"Cizinci většinou ví, kdo Havel je. U sochy se fotí, sahají si na ni, vzbuzuje velkou pozornost," říká provozní restaurace Jiří Částka. On sám je pomyslným "otcem" celého projektu. Už o prázdninách jej totiž s prosbou, aby Havlova socha byla umístěna právě v kavárně Slavia, oslovila sama autorka. Socha exprezidenta byla její studentskou klauzurní prací.

Havel není náhoda

A Částka neváhal. "Ten nápad se mi líbil, byl to přece právě Havel, kdo se zasloužil o znovuotevření kavárny, takže umístění sochy právě sem není náhodné," upřesňuje "otec projektu".

Kam dál?
Havel už toho má dost: Nevtahujte mě do vnitrostranických soubojů

Socha bývalého prezidenta v kavárenském prostředí nepohoršuje ani návštěvníky. "Havlova socha se mi líbí, ke Slavii měl vždycky vztah, takže socha je určitě na správném místě," sdělil ParlamentnímListům.cz jeden z častých návštěvníků podniku. A jak by reagoval, kdyby na podobném místě stála třeba podobizna Václava Klause nebo Jiřího Paroubka? "To si neumím představit. Asi bych sem přestal chodit," dodal.

Havel jako blázen

Ne každý návštěvník ale považuje Havlovo zobrazení  za zdařilé. "Vůbec to nevypadá jako Havel, spíš jako nějaký blázen. Když sem vlezete, tak je to hnus," řekla redakci další z návštěvnic kavárny, podle které exprezidentova socha bije do očí. "Je to ale dobrá forma propagace jak pro autorku sochy, tak pro kavárnu samotnou," odhadla důvody, proč k umístění "nepovedené" sochy do Slavie došlo.

Z policie do Slavie

Než se dostala do pražské kavárny, měla Havlova socha dramatický osud. Po vytvoření byla vystavena na plzeňském festivalu Pilsner Fest 2010, kde zvítězila. Posléze byla přemístěna na veřejný prostor před zdejším pivovarem, odkud byla odcizena.

Neznámý pachatel ji posléze postavil na výpadovku z Plzně směrem k Praze, poté však zavolal na policii, aby oznámil, kde se socha nachází. Po půlročním pobytu na policejní stanici se v srpnu přesunula do kavárny Slavia. Až zde našla klid.

Kam dál?
Havel přišel na premiéru Odcházení a při výstupu na pódium upadl
Jandák brutálně setřel Havlův režijní debut
Hájek se vysmál Havlovu filmu: Sprosťák Jandák nechápe génia
Havlův film za peníze ČT. Test českého diváka, či kult osobnosti?

"Žádné pokusy o vandalství jsme nezaznamenali, chodí sem zřejmě jen slušní lidé, ne jako do čtvrté cenové," usmívá se Částka. I on ale riziko poničení připouští. "Původně jsme kalkulovali s tím, že k Havlovi umístíme fiktivní kamerku, ale nakonec jsme od návrhu upustili," sdělil Částka redakci.

Havel je těžký. Ukrást ho je problém

To, že by instalace kamerového systému byla zbytečnou investicí, potvrdila redakci i manažerka restaurace, Lucie Kleknerová.

"Socha je příliš těžká na odvoz," řekla ParlamentnímListům.cz. A jak se dívá na možnost, že by v budoucnu Slavii obohatily sochy dalších politiků, třeba exšéfa ČSSD Jiřího Paroubka? "To si neumím představit, záleží ale na tom, jak by se dané osoby slučovaly s názory vedení," řekla redakci.

Možnost, že by se kavárna v budoucnu stala "útočištěm" i dalších soch vylučuje i sám Částka. "Jsme apolitičtí, pan Havel je tu proto, že se zasloužil o obnovu kavárny Slavie a když mu to zdraví dovolí, sám sem často zavítá," říká provozní kavárny. Představě, že by její interiéry "zdobily" ale i další tváře české politiky, vylučuje. "Politika sem rozhodně nepatří," uzavírá.

Sledovali jsme téma Havlův film

Dále čtěte:
Ukradená a znovuobjevená socha exprezidenta Havla ozdobí kavárnu Slavia


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Foto: Petr Merta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…