Hromy, blesky a čekání na Godota: Losovačka politiků zvýšila obrat kavárnám

04.10.2012 23:10

REPORTÁŽ (UVNITŘ FOTOGALERIE) Dešťová smršť dnes téměř odrovnala politiky z hnutí Severočeši.cz, kteří v Mostě připravili šestou ze svých roadshow po kraji, v rámci které losují automobily a chytré telefony. Ukázalo se, že voličskou základnou s největší trpělivostí jsou důchodci. Volební tombola Severočechů.cz v Ústeckém kraji opět přilákala houfy těch, kterým možná nejde ani tak o politiku, ale o to, aby vyhráli.

Hromy, blesky a čekání na Godota: Losovačka politiků zvýšila obrat kavárnám
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Mítinku Severočechů nepřálo počasí

I tak se dělá volební kampaň. Jak se ukázalo v předešlých komunálních volbách, losování automobilů má úspěch. Bude to platit i v říjnových krajských volbách? V Mostě byla účast na venkovní propagandě menší než v několika předešlých městech. Nevlídné počasí prostě je větší pán než nejlepší producent. Přesto deset chytrých telefonů a automobil nakonec získávají své nové majitele.

Losování není fér. Lidi to mrzí

Půl hodiny před začátkem se už hrstka lidí krčí pod stříškou divadla, které přiléhá k náměstí, kde se velká hudebně-politická estráda chystá. Hlouček nedočkavců se přesunul i pod zastřešenou část magistrátní budovy. Rokuje se o tom, zda má smysl tady zůstávat. Vždyť losovat se bude jen jedno jediné auto.

„Stejně to nakonec vyhraje někdo z těch, co ani nemakají a berou od státu 36 tisíc měsíčně,“ je skeptická dáma zralého věku, která dále vypráví, že celé roky pracuje pro zaměstnavatele v energetickém průmyslu a protože se firma rozdělila na několik částí, nemá dnes nárok ani na stravenky, kdežto její manžel ano. „Pak to tady smlsne někdo, kdo si to nezaslouží, kdo je stejně volit nepůjde,“ mrzí ji a rozdurděně dodává: „Vyhrají to nepřizpůsobiví. Je to hrůza, když na to koukám u nás z okna – co nedojedí, to hodí na zem. Dělají nepořádek.  A pak si sem přijdou pro dárky a výhry zadarmo,“ rozvíjí debatu. „No, dneska mohli kromě igelitek s tužkou dát aspoň propagační deštník, když vidím to počasí,“ přidává se seniorka, která pracovala v knihovně. V ruce už drží igelitovou tašku. Chtěla mít jistotu.  Že bude čekat? Trpělivost jí nechybí.

Čekání jak na Godota?

„Už nedávají ani trička,“ srovnává předvolební dárky s tím, co Severočeši věnovali lidem před čtyřmi lety. „To víte, tentokrát museli kupovat dokonce sedm aut. Když šlo o komunální volby jen tady v Mostě, dávali prvně přece tři. Teď je to vyšlo dráž, plus ty telefony, tak holt igelitka je prázdná,“ komentuje to mladá paní, která rozhovor cizích „sousedek“ vyslechla. „Už mám i ten los vyplněný, akorát nevím, jestli mám někam dát ústřižek,“ pokračuje bývalá knihovnice. „Ne, to musíte čekat, až pak budou volat čísla. Ale to bude až na konci,“ odpovídá jí další dáma a dodává: „Doufám, že to nebude jak čekání na Godota.“ Moc reakcí neslyší. Asi ne každý ví, že použití názvu absurdního dramatu Samuela Becketta se používá pro vyjádření nesmyslného očekávání, které je lidským údělem a ulehčit se dá jen „zabíjením času“.

Zabíjení času jde nejlépe ratolestem

Nejlépe to zvládají děti. Leckteré netuší, že smyslem akce, pro níž je na náměstí vybudované obrovské pódium, je zvolit ty, kteří budou o našem kraji rozhodovat další čtyři roky. Také však v ruce drží los s logem Severočechů.cz. Ti nejmenší skáčou do louží a mají z toho obrovskou srandu. „Ani už se nemusím koupat. Stačí trocha šamponu a jsem umytá,“ je zmáčením rozesmátá asi čtrnáctiletá dívka, která drží propagační tašku stejně jako oba její rodiče.

Bez proudu prostě ani klobásky nefrčí

Výrostky ve věku teenagerů už to nebaví. Nuda. „Zajdeme do megacentra,“ navrhuje jedna dívčina, že je nejvyšší čas zaplnit stolky v kavárně. „Mami, pojď také do megacentra,“ chytá se vějičky jedno z mladších dítek. Obchodní pasáž se stovkou obchodů a dětským koutkem láká každého. Tady bude dnes velká tržba. Hloučky schované před deštěm přebíhají náměstí a plní obchodní galerii. Stánkaři, pozvaní k předvolební akci, naopak trochu utřou nos. Moc asi nevydělají, přestože nacpaný žaludek je jedna z motivací, která láká zvědavce na podobné akce. Zde se ale vuřty platí. „Nemáme to teď pod elektřinou, bohužel,“ vysvětluje zákazníkům prodavačka, proč klobásky na grilu nemůže teplé prodat. „Trochu se nám to tu rozlítalo. Měli jsme stánek málem až v Litvínově,“ bere počasí s humorem její kolega.

Pořadatelé uklízejí stánek s igelitkami a lavičky. Déšť a vítr dohromady není dobrá kombinace pro venkovní prezentace. Bílému automobilu, který na pódiu díky kapkám deště získává ještě větší lesk, to naopak nevadí. Stále poutá pozornost lidí. Tenhle slib se dneska splní, i kdyby trakaře padaly.

Je to jako dejavue: Nový majitel je překvapen stejně jako šest předešlých v Děčíně, Ústí nad Labem a dalších okresních městech kraje.

Sedmička - přesně tolik je tematických závazků programu

Do předvolební kampaně pro volby v Ústeckém kraji vstupuje s číslem sedm. Šťastným číslem bude opět pro jednoho majitele nového vozu, již sedmého a posledního v pořadí, ve středu 10. října v Žatci, kde se předvolební mítink uskuteční na náměstí Svobody.

Severočeši.cz ve svém volebním programu slibují vybudování záchytky a snížení počtu vágusů, zubní pohotovost v každém okrese nebo speciální program Senior pro pomoc starým lidem nebo kvalitní silnice do každé vísky.

„Do komunální politiky jsem vstoupil, abych odsud vyhnal zloděje. V Mostě se to povedlo, to samé chci na kraji,“ zní krédo úspěšného podnikatele Jiřího Zelenky, který stojí za vznikem hnutí. To jsou jeho pohnutky, se kterými se z „pouhého“ podporovatele politického subjektu stal kandidátem na hejtmana Ústeckého kraje.

Volby jsou podle Severočechů.cz rovněž především o budoucnosti nemocnic v Ústeckém kraji. Regionem v současné době bezesporu hýbou kauzy kolem Krajské zdravotní nebo nejistota další existence žatecké nemocnice. Severočeši.cz se zavazují zachovat nemocnici v Žatci a zamezit rušení odborných zdravotnických pracovišť. Celkově slibují zastavení likvidace zdravotnictví Ústeckého kraje, což souvisí s jejich kritikou někdejší transformace krajských nemocnic do akciového holdingu Krajská zdravotní, který je aktuálně propírán v souvislosti s evropskými dotacemi.

Sedmička tvoří sedm bodů programu, který byl vytvořen podle přání občanů. Ti se zúčastnili písemné ankety zveřejněné ve zpravodaji hnutí. Do sekretariátu Severočechů.cz bylo od občanů doručeno tisíc anketních lístků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…