Jandák se bojí o ČSSD. Uříznete jí hlavu, běhá jak slepice. Ďábel vítězí

08.10.2011 10:59

Chybou českých stran je, že odhodí své bývalé lídry jako nepotřebnou věc. Myslí si to poslanec Vítězslav Jandák. ČSSD si podle něj opět nechala mediálně popravit svého předsedu jako několikrát předtím, osud Paroubka tak není nic vyjímečného. Pravice prý ví co dělá, poté, co ČSSD odříznete hlavu, rozběhne se strana jako vyplašené slepice po dvoře.

Jandák se bojí o ČSSD. Uříznete jí hlavu, běhá jak slepice. Ďábel vítězí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Vítězslav Jandák Paroubkovi vděčí za mnohé, především ale za opětovný návrat do vysoké politiky. Oba se znali už z doby, kdy Jandák pracoval jako radní pro kulturu města Prahy. Paroubek prý dokázal přesně odhadnout jeho silné stránky a uměl posoudit jeho schopnosti.

S Paroubkem se údajně skvěle spolupracovalo. Jak Jandák uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, na veřejnosti se choval hodně kontroverzně, ovšem směrem dovnitř strany byl nesmírně silný.

Bývalý premiér měl mezi svými kolegy velikou autoritu. Neměl podle slov Janáka problém s jakýmkoliv nápadem, se kterým kdokoli přišel. Nebál se vize svých kolegů realizovat, byť vyžadovaly hodně politické odvahy. Nebál se s nikým diskutovat. Možná i proto za jeho vedení stouply straně preference, a to hned o 20 procent.

O Paroubkově nové politické kariéře od A do Z čtěte ZDE
OBRAZEM Paroubek a ČSNS 2005

Pravice dokáže zničit i anděla

Bývalý ministr kultury přiznal, že strana tušila, jak se po volbách v roce 2010 k Paroubkovi zachová opozice. Přestože volby nedopadly úplně podle představ ČSSD, Paroubek se choval, jako by počítal s většinovou vládou oranžových. Nedokáže ale jednoznačně posoudit, jestli to byl jeho krok vedle. Jandák si totiž myslí, že pravice má jeden velmi účinný recept.

"Vždy zaútočí na hlavu strany, tu zlikviduje, a lidé se pak rozprchnou do všech stran. Udělali to tak s Grossem i se Špidlou. A kdyby ČSSD velel sám Archanděl Gabriel, je pravice schopná z něj udělat ďábla," svěřil se redakci Jandák.

Protože Jandák není ve vedení strany, netuší prý, jak se ČSSD domluvila na Paroubkově dalším postupu po nevydařených volbách.

"Česká politika opět nezklamala a dodržela tradici, a to úplné odškrtnutí bývalého předsedy. A je jedno, zda se podíváme na případ Topolánka, Paroubka nebo Jaroslava Škárky z Věcí veřejných, které dokonce zakládal. Strany se ke svým bývalým vedoucím staví velmi nelidsky. A to se jim musí zákonitě vymstít. U ODS vzniklo Topolánkovo křídlo, stejně tak to bylo i se Zemanem a podobně to dopadne i s odchodem Jiřího Paroubka," tvrdí poslanec ČSSD.

O Paroubkovi ještě hodně uslyšíme

Odchodem Paroubka z ČSSD jeho poltická kariéra prý nekončí. "Dá se očekávat, že se ještě dlouhou dobu povedou nechutné diskuze o jeho přeběhlictví. Ale otázkou zůstává, zda se v jeho případě skutečně jedná o jakýsi úprk," zastává se Paroubka Jandák.

Podle něj, pokud se člověk rozejde názorově s vnitřním programem strany, tak se o přeběhlictví v pravém slova smyslu nemůže jednat. Něco jiného to bylo ale za vlády Topolánka, kde uprchlíkům o nějakou filozofii nešlo. "Paroubek vyráží do boje, i když mu z toho nic nesype. Měli bychom si uvědomit, že strany vznikají a zanikají a stejně tak přicházejí a odcházejí jejich členové," tvrdí oranžový poslanec.

Na závěr Jandák uvedl, že Paroubek bude straně určitě chybět, protože to byla silná osobnost. Byl to ekonom, který uměl dobře počítat. Když hlásil, že přijde ekonomická krize, nikdo mu nevěřil. Protože je Paroubek velmi kontroverzní, což působí na lidi jako magnet, ještě o něm hodně uslyšíme, tvrdí známý sociálnědemokratický poslanec.

Celý rozhovor:

Jak hodnotíte období 2005-2010, kdy ČSSD vedl Jiří Paroubek?

Byl to nesmírně silný předseda. Kontroverzní směrem ven, ale nesmírně silný.

Byl kontroverzní i dovnitř? Působil jako sjednocující prvek? Některé ohlasy členů ČSSD z té doby totiž mluví o opaku...

To nechci posuzovat. Důležitá jsou čísla, a byl to Jiří Paroubek, kdo z 10 procent preferencí v roce 2005 udělal třicet, což znamená, že ať už to bylo jakkoliv, nedělal to špatně.

Jak se ministru kultury Jandákovi spolupracovalo v tom krátkém období s premiérem Paroubkem?

Velice dobře, Jiří byl především kolega. Samozřejmě měl jako premiér nutnou autoritu v rámci kabinetu, ale já jsem ho chápal hlavně jako kolegu. S leckterými svými nápady, které byly možná netradiční a vyžadovaly značnou politickou odvahu jsem u něj nenarazil, naopak. Umění diskutovat, to bylo v jeho případě nesmírně důležité.

Čím Vás pan Paroubek přesvědčil k opětovnému vstupu tentokrát do vysoké politiky?

S Jirkou jsme se znali už z doby mého působení jako radního pro kulturu Hlavního města Prahy. Věděl přesně, co dokážu, na co nemám a především jaký mám politický a profesní potenciál.

Ve volbách 2010 ČSSD sice vyhrála, ale ne tak přesvědčivě, aby postavila vládu. Pan Paroubek se přitom podle mnohých místy choval, jako by mohl najisto počítat s většinovou vládou oranžových. Je to s odstupem času jeho prohra, nebo by pravice s pomocí některých médií dokázala "odstřelit kteréhokoliv lídra levice?

Já se přiznám že jsme s tím tak trochu počítali a věděli to dopředu. Vezměte si, jakým způsobem oddělali Grosse, stejně tak Špidlu. Víte, pravice má v této zemi jeden účinný recept. Vždy zaútočí na hlavu levice, hlavu ČSSD, tu hlavu odřízne a celá strana pak zmateně pobíhá jako hejno slepic. I kdybychom tam měli Archanděla Gabriela, tak zaútočí i na něj a udělají z něj ďábla.

Myslím, že Archanděl Gabriel by si s PR pracovníky jak říkáte pravicových stran dokázal poradit, nemyslíte?

Tím si nejsem tak úplně jistý, jak vidíme kolem sebe, Ďábel vítězí na všech frontách, pane redaktore. Takže by to neustál ani ten Gabriel.

Pojďme z nebe zpět na zem. Jak vnímáte poslední rok JP v sociální demokracii?

Velice rozpačitě. Nejsem ve vedení strany takže ani nevím, jaké byli dohody mezi ním a vedením o Jirkově dalším uplatnění. ČSSD ale zachovala takovou hezkou českou tradici. Tu vidíme i na pravici. Každá ze stran své bývalé předsedy zařízne. Tady se v této souvislosti hovoří o zemanovi, Topolánkovi Paroubkovi, ale je to Jaroslav Škárka z Věcí Veřejných, který tu stranu přeci zakládal. A jak dopadl? My jsme dost nevděční, ale když se podívám do strého Říma, je to normální odjakživa, aby odcházející byli ničeni. To ale neznamená, že je to gentlemanské a morálně správné. Vždy se to vymstí té straně. V ODS máte Topolánkovo křídlo, u nás jsme měli Zemanovo, teď tu bude Paroubkovo. Vždycky to nás či pravici oslabí. Strany by se k bývalým šéfům měly chovat lidštěji.

Máte pocit, že Paroubka vyštípalo současné vedení, reespektive jeho podstatná část?

Nemyslím. Jiří byl z mediálních útoků vůči jeho osobě naprosto zhnusen. Vítězství ve volbách nebylo takové, jaké čekal. To vše v něm podpořilo rozhodnutí skončit. A bylo to chlapské, říci nevyšlo, odcházím. Mě osobně to překvapilo, byť jsem s rezignací JP v případě neúspěchu čekal. Tušil jsem, že ke katarzi dojít musí.

Tradiční dotaz závěrem. Co byste JP popřál do jeho další politické kariéry? protože předpokládám, že konkrétně vy nepovažujete odchod pana Paroubka za konec jeho politické kariéry?

Určitě nekončí, podívejte se na světové politiky typu Charlese deGaulla. I on se stáhl do ústraní a pak znovu vystoupají. Samozřejmě že se bude v případě JP dlouho a složitě diskutovat o jeho přeběhlictví a nebude to pěkné. Já sám osobně nevím, zda o přeběhlictví jde či ne. Vím ale jistě, že pokud se člověk vnitřně rozejde s programem své partaje, tak má právo odejít. Jiná otázka jsou přeběhlíci za Topolánkovy vlády, kteří utekli k vítězům, jim o žádnou filozofii nešlo. Paroubkovi z toho nic nesype, jde do velké a strašně riskantní bitvy. Musíme si zvyknout, že lidé do stran přicházejí a pak odcházejí. Strana není monolit z křemene, lidé v nich nebudou do svého konce. To je běžný společenský pohyb v demokracii, to je úplně normální.

Bude vám, sociálním demokratům, JP chybět?

Samozřejmě, byl to chlap. Ač jakkoliv kontroverzní, měl ve spoustě věcí pravdu. Když ohlásil, že se na nás řítí krize, chtěli ho někteří lidé zažalovat za šíření poplašné zprávy. A jeho ekonomické prognózy vyšly. Byl to ekonom, to se tu úmyslně zamlčovalo ze strany pravice, tady se vytahovaly pražské Restaurace a Jídelny, ale kdo řekl, že měl úspěšnou poradenskou firmu? On ekonomice rozuměl, uměl si to spočítat. Kontroverzní osobnost JP bude ČSSD citelně chybět. Protože když někdo není kontroverzní, pak je to šedá myš, která nikoho nezajímá. Paroubek naproti tomu ještě bude jednou hrát velkou roli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Psali jsme:
Paroubka nebaví být „pouhým" poslancem, a tak odchází, myslí si Hašek
Paroubek nebyl úspěšný, já ano, myslí si Zeman
Paroubek k Zemanovi: Nespolupracuji s neúspěšnými, je to jako mor
Škárka promluvil: Ano, k Paroubkovi se třeba přidám

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…