Jste přisluhovačkou cikánů! Starostku Duchcova kvůli napětí ve městě grilují

03.06.2013 21:15

Duchcov o víkendu otevřel diskuzní fórum, lidé se ptali starostky na vyostřenou situaci po protiromské demonstraci. První žena severočeského města je podle příspěvků na Facebooku nazývána na jedné straně hajzlem, na druhé služkou cikánů.

Jste přisluhovačkou cikánů! Starostku Duchcova kvůli napětí ve městě grilují
Foto: hns
Popisek: Starostka Duchcova Jitka Bártová

Lidé pění mimo jiné z toho, že sociální pracovnice se mnohdy chovají jinak k nim a jinak k obyvatelům tmavší pleti. Michal Kalousek se před lety dostal do situace, kdy byl nucen požádat o sociální dávky. „Jak úřednice přistupovaly ke mně a k bílým občanům a jak k cikánům!? Na mě přímo řvaly a že nemám všechny papíry v pořádku a cikánům to skládaly, přebíraly hromady papírů, co donesli a obvolávaly ostatní úřady k celkové spokojenosti,“ vypráví, jak se cítil jako vyvrhel. Stejnou zkušenost potvrdil i zastupitel Jaroslav Drbohlav (bez politické příslušnosti). „Pokud se k vám někdo někdy z úředníků špatně choval, tak jste měl zajít za tajemnicí úřadu, aby zjednala nápravu. Jinak tomu, co píšete, docela věřím,“ reagoval na jeho slova. Starostka se brání, že se sociálními dávkami ona jako zástupkyně obce nic nezmůže.

Starostka: Paktuju se s nácky

Starostku Michal Kalousek nakonec označuje za lobbistku Romů. „Je to můj názor, nemyslím to jako nadávku nebo urážku, je to jen přirovnání a na náměstí jsem to cítil i z chování ostatních lidí. Jestli chcete změnit názor ostatních lidí, zkuste pro ně konečně něco udělat. Po těch vašich skoro třech letech, co jste v čele města, jste pro bílé udělala co? A co jste udělala pro cikány? Když nemůžete potrestat problémové tím, že je vykážete z města, tak co jim dát maximální pokuty za přestupky a aspoň jim tu jejich namyšlenost znepříjemnit, když to jinak nejde. A mohl bych pokračovat dál,“ je k Jitce Bártové otevřený. 

„Je vtipné, že pro cikány jsem hajzl, co je nutí platit popelnice a ječí jim na děti, ktreré lítaj' po ulici, a pro vás jsem zase přisluhovač cikánů. Jo a ještě jsem zapomněla, že mi Agentura pro sociální začleňování sdělila, že se paktuji s nácky a jiní zase, že sem tahám cikány ze Slovenska,“ reagovala na jeho slova starostka Bártová.

Řada duchcovských mužů a žen ventiluje své osobní zkušenosti, na základě kterých u nich vznikl kritický postoj k většině Romů. Nepovažují to za rasovou nesnášenlivost, nevadí jim barva kůže, ale chování. „Oni už učí své děti, že nebudou muset pracovat. Že jen natáhnou ruce pro sociální dávky a hlavně na úřadech je na ně jiný metr,“ vyjadřuje se například Dana Frantová z Duchcova.

Ani starostka si nemyslí, že severočeská majorita je skupinou rasistů. „Myslím, že se ukázalo - když pominu pochod několika zvláštních jedinců, že nejsme v Duchcově idioti a umíme se slušně, ale důrazně ohradit, ozvat a nenecháme si nic líbit. Jen bych ráda, aby to bylo na úrovni, aby z nás nikdo neměl srandu. Křičet na náměstí uleví každému na chvíli, ale v Praze tím neoslníme. K tomu jsou nutné i další kroky. Nebát se vyjádřit, ale rozvinutou větou, nebát se odepsat, ale bez hrubek,“ hodnotí Jitka Bártová aktuální pocity.

Padne žaloba na vládní agenturu?

Duchcovským jako by se rozvázal jazyk. Mnozí se svěřují také s napadeními od romských spoluobčanů. Připomenut byl mimo jiné i případ, kdy tři mladistvé Romky v Osecké ulici naproti zastávce autobusu brutálně napadly dívku, která posléze pobývala několik týdnů v nemocnici a nemohla hýbat nohama.

Starostka Jitka Bártová odpovídá lidem na jejich dotazy už od soboty. Na facebookovské platformě fóra se za přibližně dva až tři dny objevilo několik desítek příspěvků.

Za podněcování rasové nesnášenlivosti někteří považují překvapivě postupy tamního občanského sdružení Květina, které minulý týden radilo neposílat děti do školy. Lidi nyní zajímá, jak jsou financováni. „Květina je financována z projektů, asi především z Ministerstva práce a sociálních věcí,“ míní starostka  a pokračuje: „O rasovou nenávist se asi nejednalo, možná to rozhodnutí způsobily obavy, ale rozhodně to nepřispělo ke klidu. Je škoda, že občas jejich práce problémy spíš zamotává, než přispívá k řešení. Ale to je na dlouhé vysvětlování. Jejich názory jsou shodné s názory pana Šimáčka z Agentury pro sociální začleňování a tedy jiné, než moje...“.

Na přetřes se sice dostává téma Agentury pro sociální začleňování, s tou ale Duchcov nespolupracuje, protože tato vládní agentura podle starostky nic nedokáže. Její ředitel Martin Šimáček se přitom měl objevit osobně v Duchcově. „Martin Šimáček byl sice v Duchcově, ale dost daleko od vlastní demonstrace,“ potvrdila starostka. Hovoří se o trestním oznámení na něj, starostka sama jej však iniciovat nehodlá. „Tedy já osobně se nechystám podávat na agenturu trestní oznámení, ale to neznamená, že se neozvu, když je třeba,“ uvedla k tomu. Za trestním oznámením, o něm už média informovala, by měl stát duchcovský radní Pavel Koukal z ČSSD. On sám má také kritický názor na agenturu, jejíž zaměstnanec kdysi prý na zasedání zastupitelstva rozděloval lidi na bílé a černé, a také se ohradil vůči oslovení sympatizanta krajní pravice, sám je prý znám obecně jako antifašista.

Zamlčuje něco starostka? Lidi, neblbněte!

Že tutlá, co policie vyšetřuje za případy s možným rasovým podtextem, tomu rovněž starostka v těchto dnech čelí. Několikrát se ohradila s tím, že policie nemá povinnosti ji informovat o všech případech ve městě, kterými se zaobírá. Vymezila se vůči nařčení, že snad něco zamlčuje. „Lidi, neblbněte. Spíš přemýšlejte, proč vám tyhle blbosti někdo podsouvá,“ vzkázala spekulantům.

„Tak když to tedy nezatajujete vy, tak tedy někdo z městské policie, její vedení, takže vyhoďte šéfa městské policie, že včas neinformoval své nadřízené, že se kupí případy rasově motivovaných napadení,“ reagoval na její slova občan Michal Kalousek. „Já si myslím, že předtím se lidé báli, když se něco stalo, tak to ani třeba nehlásili policii, ale teď už se ví, že si nedáme nic líbit a že se všechno, co se stane, se provalí přes policii nebo přes média,“ zní názor jiného obyvatele se shodným příjmením,  Miroslava Kalouska, který má také celkem jasno v tom, co by se podle něj mělo v případě „neposlušných“ Romů dělat: „Nejdřív zjistit trvalý pobyt, potom se zaměřit na sociální dávky – každý, kdo dostává peníze, tak je dostává za práci, ale jen oni dostávají za nic. Město by mohlo vzkvétat, mohli by opravovat městské domy a navíc by se to mohlo považovat za rekvalifikaci a hlavně praxi do zaměstnání,“ říká rozený Duchcovák, který žije v Hrobu.

Někteří uznávají, že byť se starostka snaží, velká porce řešení problému je na bedrech těch výše postavených. „Rozumní lidé ví, že vy osobně nemůžete vyřešit téměř nic. Řada Duchcováků stojí za vámi. Držte se,“ vzkázala jí v tomto směru veřejně například M. A. Lepší, podle které se něco pohne možná tehdy, až těm, kteří v problému žijí, do toho přestane kecat Evropská unie, různé zbytečně placené organizace a zkorumpovaní politici. „Všichni tušíme, že problém se může velmi rychle přesouvat. Nejen z jihu na sever, ale z města do města. Nikdo nemůže říct, že se ho to netýká,“ podotkla k tomu mimo jiné Jitka Bártová. Lidé souhlasí, že mávat kouzelným proutkem asi nemůže.

Navzájem se lidé utěšují a zaznívají obavy, že pokud se nezačne opravdu něco účelného dít, Duchcov už nebude tím městem, které měli rádi a které snad ještě jde zachránit. Zazněla i obava, zda kvůli vypjaté situaci ve městě nebudou na víkend zrušeny vyhlášené Casanovské slavnosti. Tomu by podle starostky mohl prý ale zabránit spíše déšť než ponurá nálada v městečku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…