Kalousek se Sobotkou si v Partii složili komplimenty. Ale pak se do sebe pustili

08.09.2013 12:42

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka nepředpokládá, že by prezident Miloš Zeman po sněmovních volbách jmenoval premiérem někoho jiného než předsedu vítězné strany.

Kalousek se Sobotkou si v Partii složili komplimenty. Ale pak se do sebe pustili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek se rozloučil s úřadem poslední tiskovou konferencí

Výroky kancléře pana Vratislava Mynáře, že rozhodující by mělo být, kdo ze sociálních demokratů získá nejvyšší podporu voličů, nejde brát podle něj jako výroky kanceléře prezidenta republiky.

"Určitě nesměřují k tomu, aby pomáhaly šancím sociální demokracie, protože nepochybně sociální demokracie a zemanovci budou soupeřit a soupeří o hlasy levicových voličů,“ prohlásil v diskusním pořadu Partie televize Prima Sobotka. Všichni podle něj víme, že pan Mynář slučuje funkci vysokého státního úředníka a lídra jedné z politických stran a využívá pozice státního úředníka, která je placena z peněz daňových poplatníků, k tomu, aby zviditelňoval svoji politickou stranu.

Sobotka chce vyhrát v celé České republice, nejen na jižní Moravě

Pokud jde o získání podpory v jižních Čechách, Sobotka řekl, že má na jižní Moravě silné zázemí, dvakrát tam volby se sociální demokracií vyhrál, ale vede sociální demokraty do voleb do Poslanecké sněmovny a nechce zvítězit jen na jižní Moravě, ale v celé České republice. „Já nemohu sbírat preferenční hlasy v Ústeckém kraji nebo na severní Moravě, i když tam budu jezdit během volební kampaně a budu mluvit s občany,“ poznamenal šéf sociální demokracie.

Na spekulace, že by prezident Miloš Zeman spíš jmenoval po volbách předsedou vlády jemu bližšího jihomoravského hejtmana Michala Haška než předsedu strany Bohuslava Sobotku, který zaujímá vůči Zemanovi kritičtější postoj, Sobotka připomněl výsledky preferencí předních politiků sociální demokracie ve vítězných volbách v roce 1998.

„Když se podíváme do historie, vždycky to tak nebylo, že by lídr a předseda sociální demokracie dostal nejvíc hlasů ze všech kandidujících politiků. Vzpomínám si, že v  roce 1998, když sociální demokracie vyhrála volby, tehdy více preferenčních hlasů než Miloš Zeman, který tehdy vedl stranu a dosáhl toho výborného volebního výsledku a pak byl čtyři roky premiérem, dostal i Stanislav Gross a Petra Buzková. A myslím, že by se tehdy předseda strany Miloš Zeman velmi divil, kdyby prezident Václav Havel za ním přišel a řekl: dostal jsi málo preferenčních hlasů, premiérem pověřím Stanislava Grosse,“ upozornil Sobotka.

Zeman dostal jako předseda ČSSD méně preferenčních hlasů než Gross a Buzková

Sobotka zdůraznil, že v demokracii by to tak mělo být, že strana, která vyhraje volby, by měla dostat první šanci, aby sestavila vládu, a je logické, že by sestavením vlády měl být pověřen předseda strany.

„Já se neobávám žádného nestandardního postupu prezidenta republiky a předpokládám, že prezident republiky bude respektovat výsledek demokratických voleb,“ uvedl šéf ČSSD. Tím ovšem rozesmál druhého účastníka diskuse – místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska.

„Musel jsem se zasmát větě, že se pan předseda neobává žádného nestandardního postupu. Přece Rusnoko-Zemanova vláda byla jmenována zcela bezprecedentně, zcela nestandardně, a sám pan předseda sociální demokracie měsíc říkal, že takovou vládu nemůže podpořit. Viděli jsme potom v přímém přenosu, kdo skutečně rozhoduje v sociální demokracii,“ připomněl v debatě Miroslav Kalousek obrat Bohuslava Sobotky, který nakonec sám prosazoval, aby sociální demokraté Rusnokovu vládu podpořili.

Místopředseda TOP 09 dodal, že takových nestandardních postupů se budeme muset obávat i v budoucnu. „Co udělá sociální demokracie v případě, když budete mít jiný názor než pan prezident, jsme bohužel v přímém přenosu viděli taky,“ poznamenal Kalousek. Oba politici se však shodli v jednom: že prezident Miloš Zeman zasahuje do předvolební kampaně, měl by zastávat pozici nadstranického prezidenta, protože ho nevolili jen voliči SPOZ, ale i dalších levicových stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…