Komunista Černý mluví o Pickovi, CASA a udivené vicepremiérce

18.03.2013 21:21

ROZHOVOR Novým mužem ve vládě se stane bývalý náčelník Generálního štábu, generál ve výslužbě Vlastimil Picek. Návrh na jeho jmenování sice vyvolal nevoli u koaličních spojenců ODS. Jak se asi bude sedět ve vládě s novým ministrem Miroslavu Kalouskovi, který se o Pickovi vyjádřil více, než neuctivě? Nebo s Karolínou Peake, která první, na čem trvala, bylo Pickovo odvolání? Dokáže nový šéf obrany odkrýt ještě nějaké resortní „hříchy“? A jak jsme na tom s obranou vlastní země? ParlamentníListy.cz se zeptaly stínového ministra obrany za KSČM, poslance Alexandra Černého.

Komunista Černý mluví o Pickovi, CASA a udivené vicepremiérce
Foto: repro ČT
Popisek: Poslanec KSČM za Olomoucký kraj Alexander Černý

Jak vnímáte premiérův návrh obsadit křeslo ministra obrany Vlastimilem Pickem?

Tento krok vnímám jako příchod skutečného profesionála, který ví velmi dobře, o co jde? Jen bych k tomu krátce poznamenal, že s ohledem na to, jak krátké období před ním stojí, je to jedno z nejlepších a nejelegantnějších řešení, jaké si lze představit.

Neumím si totiž představit, že by někdo jiný, onen požadovaný „civilní odborník“ zasedl na tuto pozici. Než by se vůbec seznámil s resortem, než by vůbec pronikl do všech tajů ministerstva obrany, tak by mohl zase balit kufry a připravovat předání funkce. Takže vzhledem k tomu, že to má být řešení do konce volebního období, je to dobrá volba.

Myslíte, že ještě dokáže tento ministr rozkrýt nějaké ty „kostlivce“, které na obraně třeba jsou?

No, vzhledem k tomu, že doposud zastával funkce, byl náčelníkem Generálního štábu, a poté prvním náměstkem ministra obrany, tak mám pocit, že kdyby v tom chtěl udělat něco zásadního, tak už to mohl alespoň naznačit. Takže po pravdě, nijak zásadní optimista po této stránce nejsem, i když to nevylučuji. Ale za těch několik měsíců v resortu to asi očekávat nelze.

Pokud jde ale o kauzu letadel CASA, říkal pan generál, že na něj byl vyvíjen doslova nátlak, aby s nákupem těch letadel souhlasil.

Je tomu tak. Ne, že bych sice byl přímo u toho, jak ho do této záležitosti tlačili, ale znám jeho názory z doby před tím, než se ten kontrakt uzavíral. Vím, že byl prioritně proti tomu, abychom nakupovali letouny CASA, a že tam sehrály roli jiné vlivy. To je bezesporu pravda. V tomto případě si myslím, že má pan generál, takřka ministr, rozhodně čistý stůl.

Přesto, pan ministr Miroslav Kalousek byl vůči generálu Pickovi ve svých výrazech značně „nekonvenční“, byť se za to omluvil…

Tak to musíte upřesnit, protože pan ministr Kalousek si často servítky nebere…

Ministr Kalousek konstatoval, že: „Jako major v záloze těžko mohu uvěřit, že velitel armády byl totální sráč. On na vládě seděl a říkal: CASY jsou úžasný a já je chci. Kdybych měl připustit, že se nechá zmasírovat od nějakýho podělanýho náměstka, tak si armáda nezaslouží ani korunu.“ A dále: „Jestli se nějakej generálplukovník nechal zmasírovat od nějakýho neurochirurga, tak neměl bejt nikdy ani desátník.“

Tak u toho výroku jsem sice nebyl, ale pan generál zastával původně názor většiny vojenských odborníků, kteří měli výhrady vůči CASA, vzhledem k jejich technické nedostatečnosti. Že mají jiné parametry, než jsme si představovali pro transportní letoun tohoto typu. Takže tehdy si na tom pan generál Picek stál, a co ho přimělo, že to poslušně podepsal, to opravdu nevím, protože u toho jsem na vládě nebyl. Pokud jde o to „zmasírování“, zřejmě si pan ministr Kalousek neuvědomil, že i náčelník GŠ je podřízen panu ministru obrany. Nevím, jak a od koho se nechal „zmasírovat“, ale vím, že od začátku byl pan Picek proti letadlům CASA, a zřejmě mu pak nezbylo nic jiného, než souhlasit.

Nevím sice, jestli to byl zrovna „neurochirurg“, ale i paní Parkanová, coby tehdejší ministryně obrany, upřednostnila jiná hlediska. Zřejmě dospěla k názoru, že by Španělé mohli mít zájem o naše letouny, které zbytečně hnijí v hangárech.Takže možná onen barterový obchod převážil vojensko-technická hlediska, a zřejmě i ekonomická hlediska, uvážíme-li stíhání paní Parkanové v této věci. Detaily si ale netroufnu posuzovat.

A jak vidíte nastávající spolupráci, když budou muset sedět ve vládě spolu, i s paní Peake, která se postarala okamžitě o odchod pana Picka?

Tak o této vládě opravdu nemám valného mínění, takže si myslím, že už jí těžko může něco víc ublížit. Spíše by mě zajímalo, jak je možné, že ten třetí koaliční partner, ta „obrovská, nejvýznamnější“ koaliční strana, která drží tuto vládu nad vodou, nechává rozhodovat někoho jiného, když je to záležitost všech tří koaličních partnerů? Právě tady si neumím představit, jak budou dále spolupracovat. Ale jak už jsem řekl, tato vláda už mě nemůže ničím pozitivním překvapit. Nemyslím si proto, že by mohla přítomnost generála Picka tuto vládu nějak vylepšit, tím spíše poškodit.

Je ale s podivem, že premiér Petr Nečas sáhl zrovna po generálu Pickovi…

Myslím, že si uvědomil, že pan generál už prokázal, že dokáže ten resort dotáhnout až do řádných voleb. Tedy, nebudou-li předčasné. A já mám pocit, že pan Nečas už řeší věci jen tak, aby dožil. A bude-li mít z krku jeden resort, protože vojáci budou spokojeni, protože jim bude šéfovat někdo, kdo ví, o čem to je, a že na nich nebude provádět nějaké příliš velké experimenty, jako jeho předchůdci, myslím, že to není nejhorší nápad, co v té věci udělal. Mě spíš opravdu vyděsilo, když jmenoval do čela tohoto resortu předsedkyni oné „nejvýznamnější“ strany. Věřte, že to mě vyděsilo opravdu nesrovnatelně víc.

Zdá se, podle reakcí, že to vyvolalo zděšení napříč politickým spektrem.

O tom nepochybuji. Proto jsem přesvědčen, že stávající premiérovo řešení je neskonale lepší, než to předchozí.

A v jakém stavu je podle Vás nyní česká armáda?

Jsem přesvědčen, že už několik ministrů po sobě dělalo velmi úspěšně všechno pro to, aby česká armáda nebyla schopna bránit Českou republiku. Ta neplní dnes svou základní ústavní funkci. Prioritně je totiž budována jako expediční sbor pro potřeby NATO. Rozhodně to ale není nic takového, coby mohlo fungovat jako efektivní nástroj obrany. Takže vůči této roli naší armády jsem velmi, velmi skeptický. Doufám, že alespoň po příštích volbách se vrátíme k tomu, co je zakotveno i v zákonech této země. Že armáda bude prioritně budována jako nástroj obrany teritoria a našich občanů, a teprve následně že bude plnit další funkce. Obranyschopnost země je pro mne nerozlučně spojena s její suverenitou.

Hovoří se také o možnosti společné obrany, například se Slováky…

Tak společná obrana se sousedy samozřejmě ano, ale vzhledem k tomu, co všechno už se v té armádě „vytvořilo“, mělo by se postupovat docela jiným způsobem. Je to běh na dlouhou trať, to se nepodaří z roku na rok.

Máme na obranu 42 miliardy korun…

To Slováci jsou na tom ještě hůř, takže je zatím trochu těžké si představit, kdo by koho partnersky hájil, byť při nejlepší vůli. To samozřejmě také hraje svoji roli, protože armáda Slovenské republiky je na tom hůř, než česká.

Na návštěvě je v současné době předsedkyně Senátu Ruské federace Valentina Matvijenko a vypadá to možná na předvoj k pozvání našeho prezidenta do Ruské federace. Myslíte, že se vztahy s Ruskem budou mít tendenci zlepšovat?

Myslím, že to je zrovna oblast, kde ani pan prezident Klaus nehrál zrovna negativní roli. Už proto, že se vždy v této oblasti stavěl na stranu toho, co je pragmatické a výhodné pro naši zemi. A my bychom mohli použít celou řadu aktivit z minula. Doufám, že za prezidentování Miloše Zemana se ta situace ještě zlepší. Rusko je prostě velmoc a dokázat s ní spolupracovat na ekonomické úrovni a participovat na celé řadě programů a zakázek, může být pro Českou republiku velmi zajímavé.

V tom případě se ale nabízí otázka: Když budeme s Ruskem spolupracovat, tak kým budeme vlastně ohroženi? Není pak armáda zbytečná?

Jen malá poznámka. V hypotetickém konfliktu s Ruskem by naše 20tisícová armáda s tou výbavou, kterou má, nebyla schopna hájit naši teritoriální integritu a životy občanů téměř vůbec.  Tak otázka rozhodně nestojí. Dovolím si ale připomenout, že ta hrozba může mít docela jinou povahu, že to nebude klasický konflikt, a už vůbec ne konflikt s Ruskem. To je nesmysl. To ohrožení může nastat z mnoha důvodů, které si jen těžko nyní můžeme domyslet. A přiznám se, že bych se obával nebezpečí z docela jiných stran, než je Rusko. A tam by už armáda nějakou roli hrát mohla. Kdyby ovšem na to byla připravená, kdyby na to byla vybavená a vycvičená.

Že by zde snad byla nějaká snaha, aby česká armáda vybavená nebyla?

Tak to doufám, pro Krista pána, že ne! Protože ty hrozby, které mě v poslední době napadají, jsou naprosto děsivé. Takže i proto opravdu doufám, že tomu tak není. Protože pak už by šlo o samotnou svrchovanost státu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…