Kubice má plán: Platy úředníků budou tabu. A Benda z ODS...

08.10.2012 6:58

Ministerstvo vnitra pod vedením Jana Kubiceho připravuje legislativu, která povede k dalšímu utajení úřednických platů, neboť má být výrazně omezen okruh osob, kteří budou nuceni své příjmy zveřejňovat. Informuje o tom deník Právo. Opozice a odborníci bijí na poplach. Zákonodárci touto svou snahou obcházejí rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který přikázal úřednické platy uveřejňovat ve veřejném zájmu.

Kubice má plán: Platy úředníků budou tabu. A Benda z ODS...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Koaliční poslanec Marek Benda (ODS) k zákonu poznamenává, že jde o klasický návrh, kterým se úřední šiml brání vpádu do svého soukromí. On sám však se zákonem nemá problém, protože je mu lhostejné, jaký kdo bere plat.

Koalice opomíjí rozhodnutí soudu

„Kdybych návrh připravoval já, takhle ho nenapíšu. Nejsem z této formulace nadšený, ale zase to není něco, že bych řekl: oni se úplně zbláznili. Mně je to úplně jedno, kdo kolik bere,“ dodal Benda.

Veřejné by v budoucnu byly platy a odměny pouze u těch funkcionářů, na které se vztahuje zákon o střetu zájmů, čili platy osob, které jsou dány zákonem nebo vyhláškou - zákonodárci či zastupitelé. Úředníci by měli svůj plat zveřejňovat pouze v případě, že rozhodují o finančních operacích přesahujících čtvrt milionu korun. To je pro představitele opozice takřka nepředstavitelný plán.

„Nedovedu si představit, co by se dělo, kdyby vláda ještě omezila přístup k informacím. Pak by příjmy mohly ještě růst. Myslím si, že jestliže někdo je vysoce postavený státní úředník, tak musí strpět, že bude odměňován nejen standardně, ale že se o jeho odměně bude i vědět,“ je přesvědčen poslanec Jeroným Tejc (ČSSD). A připomíná kauzu exnáměstka Vladimíra Šišky, který obdržel stotisícové odměny navzdory tomu, že reforma úřadů práce drhla a sám úředník dnes sedí ve vazbě.

V této souvislosti je také třeba si připomenout Nejvyššího správního soudu z května loňského roku, podle něhož by měly být zveřejněny platy těch osob, které jsou odměňovány z veřejných prostředků. Fakticky tak lze říci, že se vláda snaží omezit dosah soudního rozhodnutí.

Protiústavní záměr

Odborník na otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek k tomu poznamenává, že záměr vlády lze dokonce považovat za protiústavní a nelze vyloučit, že Ústavní soud zákon zruší, pokud ho vláda skutečně přijme.

„Je možné, že někomu záleží, aby si dva tři roky zajistil schopnost uchraňovat výši platů a odměn, než by podle mého názoru zákon smetl se stolu Ústavní soud,“ řekl Právu. Dodává tak, že by neměly zůstat veřejné jen platy náměstků, na které se v posledních dnech změřila pozornost médií, ale zkrátka všech osob placených z veřejných prostředků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…