Miliardář Dalibor Dědek: S naší pravicí mi dochází trpělivost

19.03.2013 4:45

ROZHOVOR Majitel úspěšné firmy Jablotron holding Dalibor Dědek začínal v roce 1990 podnikat na půdě vlastního domu, dnes je hodnota jeho firmy stanovena na 1,5 miliardy korun. I když přiznává, že Miloše Zemana v přímé prezidentské volbě nevolil, věří, že bude lepším prezidentem než Václav Klaus. A neobává se ani nástupu sociální demokracie k moci, i když s jejími recepty na neduhy české ekonomiky rozhodně nesouhlasí.

Miliardář Dalibor Dědek: S naší pravicí mi dochází trpělivost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

Sociální demokraté, pokud vyhrají sněmovní volby, plánují zvýšit daně firmám, bankám, živnostníkům i zaměstnancům s vysokými příjmy. Je to podle vás správný recept na léčbu ekonomiky v naší zemi?

Já jsem neměnný v názorech. Myslím si, že stát by měl přerozdělovat peněz co možná nejméně. To znamená, že by měl efektivně vybírat daně, které už jednou nastavené jsou, protože tam vidím velké mezery, a hlavně si musí hlídat výdaje, aby se platilo, co se platit musí. Zvyšovat daně – to je to poslední, co by se mělo dělat.

K růstu ekonomiky tyto kroky podle vás tedy nepovedou?

To tedy rozhodně ne.

Ekonomická politika současné vlády také není příliš ideální, podle mnoha ekonomů přispívá k recesi. Jak se to projevuje na vaší firmě?

U nás se recese v podstatě neprojevuje. Nám se daří přicházet s novými produkty, my pořád rosteme.

Vy jste trochu výjimka. Není to tím, že se orientujete i na asijské trhy, podnikáte na Tchaj-wanu i v Číně, kde se recese neprojevuje jako v Evropě?

Největší objem prodeje však máme do Evropy, ale i do Evropy nám prodeje rostou. Jde o to, že musíme mít něco nového v sortimentu a nesmíme být závislí na jedné z mála položek, aby firma neměla jednoho klíčového odběratele. To je špatně.

Takže i v recesi se dá dobře podnikat, když firma má výrobky, o které je zájem?

Přesně tak, musí mít výrobky jiné a lepší než ostatní.

Vy podporujete Protikorupční fond podnikatele Janečka. Souhlasil jste i s peticí na podporu ústavní žaloby proti exprezidentovi Václavu Klausovi?

Asi jako všichni, kteří to dělali, jsem věděl, že to bude víceméně marné, ale myslím si, že je pořád lepší udělat něco, než na to koukat se založenýma rukama. Když jsem se včera vracel z výstavy v Německu a poprvé si pořádně užil, že jsem přistával na Letišti Václava Havla, cestou přes Prahu domů jsme míjeli různé instituce, a já jsem si říkal, že na ruzyňské věznici by se vyjímal název Věznice Václava Klause.

Prezidentskou novoroční amnestii jste tedy také odsoudil?

Tou to vyvrcholilo, ale s tím, co podnikal Václav Klaus na Pražském hradě, jsem byl osobně nespokojen. Ale nejsem právník, nevím, co se dalo proti tomu dělat, proto jsem uvítal, že se alespoň něco podniklo v nadaci. Ale určitě nadace nebyla jedinou, která proti tomuto kroku protestovala.

Nesouhlasíte s argumenty, které uváděla prezidentská kancelář i Václav Klaus na obhajobu nejvíc kritizovaného druhého článku amnestie, že trestní stíhání trvala příliš dlouho?

Kdybych vnímal, že se prezident skutečně snažil s tím něco udělat, aby se soudní jednání urychlila, aby byl dostatek soudců, kdybych viděl, že podával na vládu požadavky, aby se ty případy řešily, nebo kdyby navrhoval změnu legislativy, považoval bych petici za ústavní žalobu na prezidenta za krajní řešení. Ale když nedělal celou dobu nic a pak najednou vyhlásil amnestii, to skutečně zapáchá tím, nad čím lidé začali přemýšlet, kterému kamarádovi pomohl.

Myslíte si, že se s novým prezidentem Milošem Zemanem úroveň jednání prezidentského úřadu zlepší?

Já si rozhodně myslím, že se nezhorší. Hrdě se hlásím k tomu, že jsem Miloše Zemana nevolil, ale myslím si, že je velmi inteligentní člověk a že jako prezident bude podstatně lepší než Václav Klaus.

A co vám tedy vadí na nové hlavě státu?

Mně trochu vadí forma jeho vystupování a jeho ataky na novináře. Možná je to něčím vypěstované, ale je to člověk velmi inteligentní, kdyby změnil způsob jeho vystupování, bylo by to fajn. Ale myslím, že výsledek prezidentské volby mohl dopadnout mnohem hůř.

Vy jste pravicový volič, ale vypadá to, že nástup levice je poměrně dramatický. Ovládla kraje, Senát, Pražský hrad a po sněmovních volbách s velkou pravděpodobností i dolní komoru a tedy i exekutivu. Neobáváte se toho?

Já se toho neobávám. Jsem pravicový volič, ale v poslední době už mně docházela s naší stávající pravicí trpělivost, protože to, co se začalo dít už od dob Mirka Topolánka, mě silně zchladilo v nadšení pro pravicové strany u nás. A na druhou stranu, když se podívám zpětně, musím konstatovat, že v době, když vládl Zeman, získala naše firma největší podporu. Proto se toho nebojím, i když nesdílím všechny jejich názory, zrovna ale nesdílím všechny názory pravicových vlád. Nejde mi o to, jestli vládne pravice nebo levice, ale o to, aby politici dělali kroky, které jsou řízené zdravým rozumem.

Je podle vás největším problémem naší společnosti korupce?

To je takový vedlejší nešvar. Hlavním problémem je, že naší ekonomice chybí výhled. Je řízena způsobem – dneska se probudím a začnu všechno předělávat. Chybí tomu celková koncepce. Mně se nelíbí model, když se prosazuje nějaká myšlenka, ať je dobrá nebo špatná, že opozice musí být vždycky proti. Tady by měl existovat nějaký konsensus, kdy budou definovány nějaké priority České republiky a ty se budou ctít. Ať už vládne jedna nebo druhá strana. U nás chybí jakákoli koncepce, to je jako kdybychom ve firmě plánovali z týdne na týden.

Ale problémem je politická soutěž. Aby strany uspěly ve volbách, musí získat voliče, a tak je uplácejí nejdřív sliby, vládní strany nějakými vstřícnými kroky. A vymezují se jedna proti druhé a veškerý rozum jde stranou…

Máte pravdu, já jsem kdysi napsal, že bych nechtěl řídit firmu, kde by se lidé vybírali formou voleb. Sám vím, jak je důležité, aby lidi, kteří nějaký proces řídí, a o to spíš stát, byli lidé kvalitní. Neumím si představit správný výběr lidí, pokud se vyberou něčím, čemu se říká volby. Jsem přesvědčen, že kdyby v parlamentu zasedli lidi z prvních dvou vagónů metra, tak to bude možná účinnější, než ti, kteří se tam dostávají na kandidátkách politických stran, protože voliči se nerozhodují na základě znalostí, ale dojmů a pocitů, a ty jim někdo vnukne.

Bohužel takový je demokratický systém.

Zatím nikdo nevymyslel nic lepšího.

Byl byste raději, kdyby se i stát řídil jako firma? Třeba prezidentský systém, kdy by si prezident mohl sám jmenovat své spolupracovníky do čela ministerstev?

Kdybych měl tušení, jak lépe řídit stát, tak bych nebyl tady. Já vidím, jaký je problém řídit firmu, aby prosperovala. Je řada věcí, které se dají ve firmě aplikovat, děláme výběr lidí na základě důkladného výběrového řízení, pohovorů, lustrujeme je a stejně se stane, že se tu a tam musíme s někým rozloučit. Do čela státu se zvolí lidi, něco naslibují, v životě nic nesplní. Mně se líbí švýcarský model, kdy lidé mají možnost v referendech o mnoha věcech rozhodovat, možná je to tam až extrém, a kromě jiného mohou politiky odvolávat, když jsou s nimi nespokojeni. Tady každý nalže, co si vzpomene, a už i ti voliči si zvykli na to, že programy, které jim předkládají, jsou prázdné řeči, které nikdo nebere vážně. To je špatně. Zrovna tak si myslím, že na rozhodující místa na ministerstvech by měli být ve výběrových řízeních vybráni odborníci, kteří budou mít smlouvy na dobu neurčitou s garancí toho, že se nebudou měnit po každé změně ministra. Dneska je to o trafikách. Bylo by možná mnohem lepší, kdyby to nebylo tak dobře placené, aby ti lidé nešli po penězích.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…