Na mítinku ODS se mělo zatýkat. Policisté byli ve střehu

11.10.2012 21:51

REPORTÁŽ Ačkoliv mnozí očekávali, že dorazí hledaný Roman Smetana na čtvrteční předvolební mítink ODS do Olomouce a nechá se tu zatknout, nestalo se tak. Ti, kteří přišli kvůli tykadlovému rebelovi na olomoucké Horní náměstí, tak odcházeli zklamaní.

Na mítinku ODS se mělo zatýkat. Policisté byli ve střehu
Foto: Petr Kupka
Popisek: Rudolf Bereza přišel vyjádřit podporu Romanu Smetanovi na mítink ODS

Bývalý řidič autobusu Roman Smetana, který je od pondělí znovu v hledáčku policie, jelikož nenastoupil k výkonu trestu do olomoucké vazební věznice, kde si má odpykat zbývající trest, nakonec na Horní náměstí v Olomouci, kde téměř celý den probíhal závěrečný mítink ODS před krajskými volbami, nedorazil. Očekávalo se, že se nechá zatknout právě zde, protože jeho nedávné výpovědi leccos naznačovaly.

Mítink ODS se jevil jako vhodné místo k zatčení

„Zdravím Vás, paní Zimová, dovoluji si Vám oznámit, že do stanoveného data, tedy do 8. 10., nenastoupím do Olomoucké vazební věznice. Neberte si to prosím osobně, v Olomouci se mi opravdu líbilo, a to především ve srovnání s pražským Pankrácem, ale jsouce již zkušeným zločincem hodlám zachovat svůj modus operandi, budu tedy mařit, budu se chvíli skrývat a následně se nechám v nějaký „vhodný“ okamžik opět chytit. Třeba těsně před volbami,“ napsal odsouzený Smetana mluvčí olomoucké vazební věznice.

Navíc ODS je podle Smetany stranou, které „vděčí“ za svou nynější situaci, protože právě občanští demokraté vymohli po Smetanovi náhradu škody za pokreslené plakáty a dali tak vlastně podnět k jeho nápravě ve věznici. Jejich závěrečný mítink v Olomouci, který navštívilo v průběhu dne možná i na dvě stovky občanů, se proto mnohým jevil jako vhodné místo proto se tu nechat zatknout.

Někteří se těšili, že uvidí Smetanu v poutech

Roman Smetana se vyhýbal vězení už jednou, za což mu hrozí až tříletý trest. Chytit se pak záměrně nechal po několikatýdenním skrývání na dubnové protivládní demonstraci odborů v Praze. Policie v Olomouci byla proto ve střehu. Stejně tak občané. Všichni, kteří právě neposlouchali Helenu Zeťovou a po ní vystupující Evu Pilarovou, které sem přijely kampaň ODS podpořit svým zpěvem, se netrpělivě rozhlíželi kolem, odkud že to ten Smetana přijde.

„Jsem zvědavý, jak to provede. Jestli vyskočí na pódium a vytrhne někomu mikrofon z ruky. Uvidíme. Myslím si ale, že přijde,“ tvrdil ParlamentnímListům.cz jeden z občanů, který věřil, že Smetanu uvidí v poutech, protože podle něj zničil soukromý majetek a za situaci, do které se dostal, si může prý sám.

Jiní mu přišli vyjádřit podporu

Jinak to však vidí bývalý disident a někdejší šofér autobusu Rudolf Bereza, kandidující do krajského zastupitelstva na společné kandidátce Suverenity – Bloku Jany Bobošíkové a Strany pro otevřenou společnost, které je místopředsedou. Bereza téměř celý den trpělivě stál na olomouckém náměstí s cedulkou na krku, na níž měl napsáno, že stojí za Romanem Smetanou.

„Přijel jsem ho sem podpořit, protože je to člověk, který svým činem spustil takovou malou kuličku, ze které se postupným nabalováním stala velká lavina a ta nakonec smete Bartáky, Topolánky, Dalíky a podobně,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Bereza, který byl i poslancem České národní rady za Občanské fórum. Tykadlového rebela se však nedočkal.

Rekapitulace Smetanovy kauzy

Původně měl Roman Smetana odpracovat 100 hodin veřejně prospěšných prací, přičemž soudkyní byla Markéta Langerová, manželka někdejšího ministra vnitra Ivana Langera. Nařízený trest Smetana odmítl vykonat, zaplatil pouze náhradu škody ve výši 15 500 korun ODS, která se jako jediná ze stran, jejíž plakáty byly Smetanou pokresleny, domáhala náhrady u soudu. Protože trest odmítl vykonat, Langerová mu vyměřila trest nový – 100 dní vězení. K výkonu trestu ale nenastoupil včas, v práci podal výpověď a několik týdnů se ukrýval. Poté se záměrně nechal policisty chytit na pražské protivládní demonstraci odborů 21. dubna.

Po měsíci stráveném za mřížemi olomoucké vazební věznice byl Smetana na základě stížnosti, kterou podal tehdy Jiří Pospíšil coby ministr spravedlnosti k Nejvyššímu soudu v Brně, propuštěn do doby, než o stížnosti rozhodne trestní kolegium Nejvyššího soudu. Právě Nejvyšší soud Pospíšilovu stížnost zamítl. Smetana tak musí znovu do vězení.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…