Náměstek ministra a exposlanec ODS seděl ve vazbě. Měl loupit se zbraní

18.06.2012 8:12

EXKLUZIVNĚ Pravá ruka Alexandra Vondry přes personalistiku na ministerstvu obrany a exposlanec za ODS Michael Hrbata měl v minulosti hned několikrát co do činění s orgány činnými v trestním řízení. Jak totiž ParlamentníListy.cz jako vůbec první zjistily, policie ho v minulosti hned třikrát vyšetřovala. Hrbata také poznal zblízka policejní vyšetřovací vazbu, stejně jako třeba David Rath.

Náměstek ministra a exposlanec ODS seděl ve vazbě. Měl loupit se zbraní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Vondrova náměstka Hrbatu, který je dlouholetým politikem ODS a dokonce bývalým místopředsedou Výboru pro obranu, vyšetřovalo Okresní ředitelství policie Praha- východ v roce 1994, tedy jen rok poté, co skončil studium na Vojenské vysoké škole, hned dvakrát pro trestný čin loupeže.

Čísla policejních vyšetřovacích spisů (ČVS) středočeské kriminálky jsou 349/94 a 387/94.

„Nebyli žádní spolupachatelé. Hrbata měl přepadnout benzínovou pumpu, ale tvrdošíjně odmítal se přiznat, ačkoliv byl opakovaně usvědčován důkazy, dokonce přes provedené konfrontace a rekognici. Proto skončil ve vazbě. Mezitím, co seděl, se mu dokonce i narodilo dítě,“ sdělil zdroj ParlamentníchListů.cz, který si nepřál být jmenován, ale je dobře obeznámen s podrobnostmi všech těchto případů.

Ještě předtím, než se současný náměstek a bývalý poslanec dostal jako obviněný do hledáčku policie za činy, za které mu tehdy hrozilo až 12 let, byl v ten samý rok, kdy začal studovat na komunistické vysoké vojenské škole, stíhán také jako obviněný policií ve Svitavách pro dopravní nehodu (ČVS 189/1989).

Ministerstvo: Prověřen na stupeň Tajné

Sám Hrbata na otázky ParlamentníchListů.cz, zaslané přes ministerský tiskový odbor, neodpověděl. Mluvčí resortu Jan Pejšek stroze sdělil, že náměstek Hrbata je držitelem platné bezpečnostní prověrky na stupeň Tajné. „Její získání má přesně stanovená a velmi přísná kritéria, včetně bezúhonnosti,“ řekl Pejšek.

To ale vůbec nevylučuje, že byl nejen vyšetřován, ale i trestně stíhán a že v policejním žargonu „seděl“. Redakci to potvrdil renomovaný český právník, který si však po sdělení, že se jedná o případ zaměstnance Vondrova ministerstva obrany, nepřál být jmenován. „Navíc ani předchozí případná odsouzení, pokud jsou již promlčená, nemají podle českých zákonů vliv na udělení, respektive neudělení bezpečnostní prověrky,“ řekl právní expert.

Je zajímavé, že se zdaleka nejedná o první hřích nebo podezřelý škraloup v minulosti vedoucích person ministerstva obrany. Na potvrzení toho, že ryba smrdí od hlavy, prasklo také na samotného Hrbatova šéfa, ministra obrany Alexandra Vondru, který se sám ještě nedávno před provalením skandálu Promopro pyšně nazýval „Pan Čistý“.

Jak před časem jako vůbec první médium zjistily ParlamentníListy.cz, Vondra skoro 20 let úspěšně zatloukal před veřejností a svými voliči, že má nemanželské dítě. Ke svému synovi se oficiálně přiznal až poté, co jeho otcovství našemu médiu exkluzivně potvrdila chlapcova matka. Tou není nikdo menší, než senátorka za ODS pro obvod Mělník Veronika Vrecionová.

Vondra navíc v klamání veřejnosti stále pokračuje. Ačkoliv si před nedávnem nechal udělat zcela nové vlastní webové stránky, o výsledku jeho amorálnosti tam není stále ani zmínky. „To považuji za podraz na voliče,“ říká politolog Jan Kopecký.

Problémem obou politiků, šéfa resortu Vondry i jeho pravé ruky Hrbaty, je to, že mohou být kvůli své zatajované minulosti vydíratelní. To potvrdili ParlamentnímListům.cz nezávisle na sobě dva bezpečnostní experti.  

Nemanželské dítě nevadí

„Nejsem si jistý, že u nás je nemanželské dítě  takový problém, jako by to bylo třeba v USA, nebo Velké Británii. Svého času se novináři ptali francouzského prezidenta Mitteranda, co si myslí o svých ministrech, kteří mají nemanželské děti, a on jim odpověděl, že kdyby se měl zabývat tím, kdo má kromě své zákonné manželky také milenku a třeba i levobočka, tak by ve své vládě nikoho neměl. Přitom on sám měl také nemanželské dítě, jak se později provalilo. Prostě jiný kraj, jiný mrav. Na druhou stanu je třeba tento problém posuzovat vždy podle konkrétního člověka,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý šéf vojenské zpravodajské služby a bezpečnostní analytik Andor Šándor.

Otázkou podle něj je, proč to tají a pokud by třeba tato informace mohla rozbít jeho manželství, nebo mu uškodit v politické kariéře, mohl by být kvůli tomu vydíratelný.

„Ovšem když ze sebe některý politik dělá rodinný typ a přitom má bokem nemanželské dítě, tak důvěra v něj bude samozřejmě mnohem menší než u takového muže nebo ženy, kteří se chovají podle svých životních zásad,“ zdůraznil Šándor.

Ing. Michael Hrbata

  • ODS
  • Navštivte Městečko řešení v úterý 27.4. 2010 v 15:00 hod. na MASARYKOVĚ NÁMĚSTÍ ve VYŠKOVĚ a podpořte tak kandidáty pro volby do PS!Těším se na setkání s Vámii
  • Výbor pro bezpečnost

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…