Národe, nasaď si brýle. Klaus si opět vyšel s blondýnkou

18.08.2011 11:03

REVUE Deník Aha! se začal zaobírat tématem, které dlouho na stránkách bulváru nebylo. Václav Klaus a jeho milenky se pravidelně před lety objevovalo jako lechtivé téma pro čtenáře. Již od začátku devadesátých let se totiž tu a tam Klaus objevil po boku buď stevardky Kláry Lohniské, či Evy Svobodové. Po letech přišla na řadu letuška Petra Bednářová. A deník Aha! jen před dvěma dny vyfotil zmiňovanou Bednářovou po boku prezidenta opět.

Národe, nasaď si brýle. Klaus si opět vyšel s blondýnkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus se po australském přednáškovém turné rozhodl, že si alespoň trochu odpočine. Jak jinak, než u tenisu. Na kurt ho ovšem v úterý večer doprovodila blonďatá letuška Petra Bednářová.

A Aha! spekuluje hned o tom, že se prezident ukázal jako galantní chlapík a Bednářové zřejmě popřál k svátku. Letuška se totiž vynořila odkudsi s kyticí v ruce. Jestli ji ale Klaus dal při přání i vášnivý polibek, toť deník nepopisuje. Bednářová se totiž s kyticí vynořila dle popisu „zpoza rohu" a nejspíše tak samotná gratulace s předáváním kytice fotografům unikla.

Aha! si také všimlo toho, jak za letuškou Klaus na tenisovém kurtu oddaně kráčel. „Za ní kráčel Klaus, který ji navzdory potížím nesl kabelu s raketami, a vedle něho tenisový trenér celebrit Petr Huťka," popisuje Aha! podle něhož se ale pár o chvíli později opět rozloučil.

Možná jste nečetli:

Deník si ale v dalších řádcích neopomněl do Klause i tak trochu rýpnout. Poznamenal, že Klaus je již 43 let ženatý a navíc se i v nedávné debatě o pochodu homosexuálů Prahou zastával tradičních rodinných hodnot.

Livia se rozvést nikdy nechtěla

„Nikdy mne nenapadlo se rozvést. To neznamená, že jsem měla v životě jen samé slunečné dny. Ale vím, že rozvodem se nic nevyřeší," napsala k tomu před dvěma lety Livia Klausová v knize Smutkem neobtěžuju.

Bulvární list poté připsal, že toto léto ale prezidenta jeho choť rozhodně neobtěžovala. Na dovolenou totiž jela do Chorvatska s bývalou snachou Kamilou a vnoučaty.

„Prezident, který je ještě v sedmdesáti letech štramák k pohledání, má v blondýnkách dlouholetou zálibu. A tím víc, když jde o letušky," dodalo Aha! Mediální odborník si myslí, že noviny nemají kromě nové krize ve vládě o čem psát, neboť je opět okurková sezóna. A proto vynořili opět téma prezident a jeho milenky.

I o Schröderových milenkách bulvár hodně psal

„Když je přichytili, tak mají dokument, fotografie, tak proč je nepoužít?" nediví se tématu Aha! mediální analytik Karel Hvížďala.

„Já myslím, že na tom není nic divného, když se bulvár o takovéto věci stará. Ta letuška je mladá a to je logické, že o tom bulvár píše," zmínil dále pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.

„Již před lety se říkalo, že ta aféra s letuškou je umělá, neboť byl některými lidmi podezírán z homosexuality. To jsou ale všechno spekulace a hra bulváru. To ale není téma na seriózní analýzu. Každý článek i ve světě, kde je prezident a hezké děvče, tak to vždy zabere u lidí," dodal Hvížďala a vzpomněl si na milostné aféry bývalého a po čtvrté ženatého německého kancléře Gerharda Schrödera, který byl několikrát bulvárem přistižen s milenkou.

Senátor Sobotka a poslanec Šťastný: Komentovat to nebudeme

„Já jsem to neviděl, nemůžu to ani komentovat. Navíc k soukromým záležitostem kohokoliv na světě se nikdy nevyjadřuji a tak to bude i nadále. Bulvár ani nečtu, a pro mě jako politika komentovat bulvár a záležitosti, kde, kdo a s kým je žinantní a nedělám to. Já pokládám tyto věci za záležitost každého člověka. Protože si ani nemohu ty věci ověřit, tak to nebudu v  tomto ohledu komentovat," reagoval na dotazy ParlamentníchListů.cz k článku poslanec za ODS Boris Šťastný.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) se také tématu nechtěl nijak věnovat.

„Na to je komplikovaná odpověď, neboť každý si žijeme svůj život a pan prezident si zvolil tuto variantu. Ale já si myslím, že jsme dostatečně tolerantní společnost, než abychom se tím zabývali. Ani já se tím tedy nebudu zabývat," podotkl Sobotka

„Nemám ve zvyku komentovat bulvární tisk a nebudu to tedy dál nijak komentovat," uzavřel pro ParlamentníListy.cz Sobotka.


Mediální analýza hlavy státu

České bulvární deníky „šetří" Václava Klause víc než seriózní tituly. Vyplývá to z analýzy mediálního obrazu prezidenta v letech 2003- 2011, kterou vytvořila exkluzivně pro ParlamentníListy.cz společnost Newton Media.

Prezident, stejně jako jiní matadoři polistopadové politiky, má k médiím poměrně rezervovaný vztah. I jeho spolupracovníci občas konstatují, že přízeň novinářů se Hradu spíš vyhýbá. O to zajímavější je konfrontace Klausova názoru s realitou.

Čísla společnosti dávají prezidentovi částečně za pravdu. Drtivá většina příspěvků v médiích ve sledovaném období (od Klausova zvolení v březnu 2003 do března 2011) vyznívá pro hlavu státu neutrálně. V oblasti hodnotově zabarvených příspěvků však převládají negativní se šesti procent příspěvků nad pozitivními. Těch jsou jen čtyři procenta. Celých 14 procent pak tvoří nejednoznačně vyznívající texty, v nichž zaznívají na Klausovu adresu pozitivní i negativní informace.

Nejvíce kladně vyznívajících zpráv o Klausovi našli během let 2003- 2011 čtenáři Blesku a Aha!. Právě dvojice bulvárních titulů informuje o prezidentovi mnohem pozitivněji než Lidové noviny. Ty jsou podle analýzy ke Klausovi nejtvrdší spolu s Právem.

Bulvár má podle analýzy Newton Media tendenci svými články řadit hlavu státu do stejné skupiny společenských celebrit, ve které "udržuje" i slavné tuzemské sportovce či umělce. Blesk dokonce shovívavě informoval i o údajných prezidentských záletech, což přesně zapadá do koncepce ukazovat prezidenta jako elegantního vzdělaného sportovce s úspěchem u žen.

Právě u tématu společenského života najdeme podle analýzy nejvíce pozitivních článků o Klausovi. "Bulvár umí počítat. Je jasné, že negativní informování o populárním Klausovi by vyvolalo nepřízeň některých čtenářů. Navíc je pro bulvár vděčným tématem, protože výrazně vyčnívá nad ostatní čeká politiky," uvedl pro ParlamentníListy.cz mediální expert Jiří Mikeš z pražské VŠE. Popularitu Klause ostatně dokazují i průzkumy veřejného mínění, v nich se hlava státu pravidelně umisťuje mezi nejdůvěryhodnějšími a nejoblíbenějšími politiky.

Analýza společnosti Newton Media, vytvořená exkluzivně pro ParlamentníListy.cz, říká, že na téma prezident Klaus zveřejnilo osm hlavních českých deníků 46 420 textů, do kterých se ale započítávají například i dopisy čtenářů. Nejmenšímu zájmu tisku se těšil v roce 2010, zatímco v roce 2005 a 2006 překročil počet textů o něm šestitisícovou hranici.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…