Nečas hájil amnestii slovy o milosrdenství. To je prý víc než spravedlnost

09.01.2013 15:43

Premiér Petr Nečas, ministr spravedlnosti Pavel Blažek a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se na brífinku vyjádřili k amnestii prezidenta Václava Klause. Nečas odmítl, že by mohl amnestii nepodepsat, dodržoval prý pouze ústavní zvyklosti. Zeman vyčíslil, kolika kauz se týká tzv. abolice.

Nečas hájil amnestii slovy o milosrdenství. To je prý víc než spravedlnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Já chci zdůraznit, že amnestie je výsadou prezidenta republiky,“ prohlásil jednoznačně Nečas s tím že takový akt rozhodně nemůže podléhat politickým obchodům či různým jednáním. „Pokud předseda vlády shledá, že toho rozhodnutí je vykonatelné a neobsahuje zjevný nelegitimní proces, je jeho povinností jej podepsat,“ upozornil premiér.

Zaorálek se mýlil. Možná schválně

Je prý také ústavní zvyklostí, že tato amnestie není projednávána vládou. „My postupujeme v souladu s ústavními zvyklostmi,“ doplnil Nečas. Nemůže však podle svých slov pominout nevoli, kterou prezidentův krok vyvolal. „Je to věc, která mě velmi trápí,“ uznal.

Podle Nečase je jasné, že potřebujeme reformu vězeňského systému a je nutné více využívat alternativních trestů. Premiér také poděkoval soudcům, státním zástupcům i vězeňské službě za výborný výkon při realizaci prezidentské amnestie. Premiér oznámil, že s prezidentem probere, zda by se neměl účastnit jednání Poslanecké sněmovny, která bude jednat o vyslovení nedůvěry vládě kvůli Klausovu rozhodnutí.

„Amnestie slouží k tomu, že zcela správně ukáže věci, které v pořádku nejsou,“ myslí si Blažek. Podle něj je jednoznačné, že se musí změnit trestní řád. Dosud se na amnestii podílelo 285 soudců a 111 státních zástupců. Blažka velmi rozčílil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek proti prezidentovi a jeho spolupracovníkům. „Pan Zaorálek se včera mýlil v základních věcech. Jestli úmyslně nebo neúmyslně, to nechám na vás,“ doplnil Blažek.

Podle Zemana je velmi těžké odhadnout, kolika trestních kauz se bude zastavení týkat. Bude se rozhodovat o osmnácti kauz vrchních státních zástupců, celkově by to mohlo být až 150. „Bude to záviset na posouzení soudu,“ vysvětlil Zeman. Každou kauzu individuálně se také budou zabývat dozoroví státní zástupci.

„Milosrdenství může být někdy i proti spravedlnosti,“ zdůraznil několikrát Nečas. Proto se podle něj nedá mluvit o politických jednáních a rozhodnutích. Spravedlnost totiž ukládá lidem tresty, ale proti tomu se prezident podle ústavy může postavit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…