Nečas v ohrožení. Langer se vrací a spojil se s Pospíšilem, šušká se

20.02.2012 15:53

V souvislosti s tím, že soud zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) o odvolání vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly se začíná spekulovat o tom, že by mohl premiér Petr Nečas Pospíšila odvolat.

Nečas v ohrožení. Langer se vrací a spojil se s Pospíšilem, šušká se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer na konferenci Vize 2020

Podle informací ParlamentníchListů.cz však premiér Petr Nečas akutně odvolání Pospíšila neplánuje, i když se o jeho odvolání spekulovalo již v loňském roce.

Odvolání zatím nehrozí. Na tahu je Pospíšil

„Zatím se nedá říct, že by byl Pospíšil bezprostředně ohrožen a plánovalo se jeho odvolání. Čeká se na odůvodnění rozhodnutí soudu, které zrušilo odvolání Rampuly. Záleží, co tam bude napsáno. Pokud by byl nějak hrubě porušen zákon, to už by pro Pospíšila bylo horší. Také záleží, jak bude konsolidovat situaci na pražských zastupitelstvích. Podle premiéra je současná válečná situace na vrchním státním zastupitelství a městském zastupitelství neudržitelná. Že je premiér nespokojený, to je pravda. Teď je na tahu Pospíšil,“ řekl ParlamentímListům.cz zdroj z okolí premiéra.

Celou záležitost ještě přiostřila nečekaná kontrola na pražském městském státním zastupitelství ze strany Vrchního státního zastupitelství v Praze (dočasně) vedeného Stanislavem Mečlem. Šéfka městského státního zastupitelství Jana Hercegová podle zjištění Práva odmítla jednomu z vyslanců nadřízené instituce vyžádané spisy vydat a z budovy ho vyhodila.

Zajímavé spisy a kauzy politiků

Na razii se totiž podílel i žalobce Peter Pješčak, který je podezřelý z úniku citlivých informací. Konkrétně se jedná o dopis, ve kterém pražská městská státní zástupkyně dala své stanovisko podřízeným ve věci kauzy exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Spisy pak byly předány jiným pracovníkům vrchního zastupitelství.

Pješčak v současné době čelí kvůli úniku dokumentu kárné žalobě, kterou na něj podal ještě před svým odvoláním právě Rampula, Nejvyšší správní soud ji ještě neprojednal. Městské státní zastupitelství odmítlo předat část živých spisů, u kterých by předání mohlo ohrozit průběh řízení, informovalo Právo.

Mezi spisy, které městská žalobkyně odmítla vydat, je přitom podle zdroje Práva například kauza šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše, kterého policie viní z korupce. Kvůli tomu, aby milionový kontrakt na opravu aut městské policie dál zůstal pražské firmě se sídlem v Libni, si měl šéf strážníků říct o úplatek jejímu majiteli. Podle policejního protokolu mu měl také tvrdit, že o všem vědí i primátorovi spolupracovníci Martin Grmela a Marek Hanč. Kotrouš podle ČT o osobním tajemníkovi primátora Hančovi mluví jako o člověku, který věděl o možných provizích ze zakázky autooprav.

Celkově se žalobci z vrchního státního zastupitelství zajímali o kauzy podezřelých nákupů vojenské techniky na ministerstvu obrany, případy spojené s pražským Dopravním podnikem a magistrátem, elektrárenskou společností ČEZ nebo Sazkou.

Městské státní zastupitelství je strategicky důležité, neboť se kromě Drobilovy kauzy zabývá i případy šéfa poslaneckého klubu Věcí veřejných Víta Bárty či Jaroslava Škárky. Rovněž se hovoří o tom, že Drobil a Pospíšil jsou spolu dlouhodobě na kordy. Drobil je významným Nečasovým spojencem.

Posttluchořovský trojúhelník Pospíšil-Langer-Svoboda

Začíná se spekulovat, že v ODS vzniká nové silné „postluchořovské“ mocenské centrum, které nahradilo nyní ve středních Čechách silně oslabeného Petra Tluchoře. Má jít o trojúhelník Jiří Pospíšil-Ivan Langer a primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

„Nečas má údajně aktuální fóbii z toho, že se proti němu spojili Langer s plzeňskou šedou eminencí Romanem Jurečkem. Podle této teorie by mohli být na kongresu po podle očekávání prohraných krajských volbách hlavním motorem výměny Nečase v čele strany tandemem Jiří Pospíšil, Bohuslav Svoboda, případně Zdeněk Zajíček,“ napsal před časem týdeník Euro a šeptá se to i v kuloárech.

Odpor proti VV a Klausovi

Co může spojovat Ivana Langera, Bohuslava Svobodu a Jiřího Pospíšila? Odpor k Věcem veřejným a jejich účasti na současném vládním koaličním projektu, který naopak podporuje prezident Václav Klaus a po odstavení Petra Tluchoře i premiér Petr Nečas.

Véčkaři s Langerem dlouhodobě válčí o vliv na ministerstvu vnitra, dále existují silné třenice mezi vicepremiérkou Karolínou Peake a Jiřím Pospíšilem v oblasti justice a Svoboda zase ví o dobrých vztazích mezi Vítem Bártou a Svobodovými odpůrci z pražské ODS Borisem Šťastným, potažmo Tomášem Hrdličkou. Již během vládní krize kolem Kristýny Kočí a Petra Tluchoře primátor Svoboda říkal, že by bylo nejlepší, kdyby VV nebyly ve vládě.

Pražský puč

Hovoří se o tom, že velkou roli v „pražském puči“, kdy byla vytvořena koalice ODS s TOP 09, hrál právě Ivan Langer. Prvním místopředsedou pražské ODS je nyní Langerovi blízký náměstek ministra financí Miroslava Kalouska Zdeněk Zajíček. Poradcem Svobody je politolog Petr Robejšek, který dlouhodobě spolupracuje s Langerovým think-tankem CEVRO.

Vytvoření koalice na magistrátu s TOP 09 podle informací ParlamentníchListů.cz prý také silně zaštítili předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a místopředseda strany Miroslav Kalousek, kteří též nepatří mezi největší fanoušky VV a jejich setrvání ve vládě. Předseda a místopředseda pražské TOP 09 František Laudát a Daniel Korte, kteří byli proti koalici s ODS, byli víceméně postaveni před hotovou věc. Korte o námluvách, které probíhaly již od loňského jara věděl, Laudát prý ne.

Narozeninová party

Blesk informoval o další zajímavé věci. Ve čtvrtek 12. ledna proběhla oslava narozenin exministra vnitra Ivana Langera, kde byl přítomen i expředseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Českápozice.cz informovala, že na oslavu narozenin Ivana Langera kromě Tluchoře přišli i další politici včetně ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, poslankyně ODS Jany Černochové a „tluchořovce“ Marka Šnajdra. Černochová patří do křídla primátora Svobody a je ze stejného oblastního sdružení ODS Praha 2. Jejím partnerem je náměstek policejního prezidenta Martin Červíček. Ten měl vždy dobré vztahy právě s Ivanem Langerem.

Proč myslíte, že ta Plzeň, že ten Jurečko...

Údajné vazby Tluchoře na Pospíšila potvrdila Kristýna Kočí v tajně pořízené nahrávce z doby vládní krize. „Proč myslíte, že ta Plzeň, že ten Jurečko, že jsem šla na státní zastupitelství. Ty v tom klečí, Petr, pražský zastupitelství na tom leží, stejně jako Plzeň celá, nakonec i Renata Vesecká, celá tahle parta na tom klečí. Ty půjdou sedět. Mně je jedno, jestli Bárta ovládá celou policii, protože my držíme celou justici. Proto ten Pospíšil. Všechno je promyšlený, já to hraju teďka tak, že teď se musí získat lidi. ...Kmenta ty informace má, včera mi to řekl,“ rozpovídala se kolem vládní krize, když několik poslanců opustilo VV, Kočí.

Pospíšilovi blízký Roman Jurečko je místopředsedou ODS v plzeňském regionu a členem výkonné rady ODS.

Expředseda ODS Mirek Topolánek měl vždy velmi dobré vztahy s bývalým předsedou poslaneckého klubu Petrem Tluchořem, i když svou roli ve vládní krizi rezolutně popíral. Reflex před časem spekuloval, že by Jiří Pospíšil mohl být kandidátem této skupiny na předsedu ODS. Reflex také psal, že právě Pospíšil měl seznámit nejvyššího státního státního zástupce Pavla Zemana s Romanem Jurečkem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…