Novinář odhaluje výsledek voleb a osud Nečase s Kalouskem

12.10.2012 4:40

ROZHOVOR Nečasův kabinet má stále tolik manévrovacího prostoru, že by mu to mohli všichni ostatní expremiéři závidět, říká politický komentátor, publicista a spisovatel Bohumil Pečinka k budoucnosti vlády po krajských a senátních volbách. „Takže rozhodnou pochody a kalkuly Miroslava Kalouska,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz komentátor.

Novinář odhaluje výsledek voleb a osud Nečase s Kalouskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

Jak dopadnou podle Vás krajské volby? Budou mít vládní strany nějakou šanci, aby se v některém regionu dostaly do krajských koalic? Nebo už se ČSSD nepokrytě všude spojí v koalicích s komunisty?

Anketa

Jak dopadnou krajské volby?

hlasovalo: 3294 lidí

Krajské volby zřejmě budou trendově kopírovat sněmovní volby z léta 2010, to znamená, že oslabí dosud dvě největší strany politického spektra (ODS, ČSSD) a naopak hlasy se přerozdělí ve prospěch některých nových stran a sdružení. Současně některé menší strany (TOP 09, Babišovci) neuspějí ještě výrazněji. Strukturálně viděno nedojde k tak výraznému pohybu – propadlé hlasy ČSSD si převezme KSČM a zčásti zemanovci, zhruba pět procent se od ODS přesune k TOP 09, takže základní půdorys na ose pravice - levice zůstane zachován, jen dojde k přerozdělení hlasů v rámci těchto bloků. Koalice ČSSD s komunisty vidím v nadpoloviční většině z 13 krajů, v nichž probíhají volby.

Vidíte v jakési obrodě podpory KSČM nějaké zásadní nebezpečí?

Důležité bude, jestli KSČM získá nějaké „nové“ hlasy, anebo půjde jen o přerozdělené hlasy od ČSSD z krajských voleb na podzim 2008. Obecně řečeno, komunisté v krajských koalicích, to se rovná otevření dveří zadlužování krajských entit.

Má naději některý z kandidátů do Senátu za ODS? Například bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý prohlásil, že určitou šanci má jen senátor Jaroslav Kubera, protože se postavil v Senátu proti vládnímu úspornému balíčku…

Kubera nezvítězí kvůli balíčku, ale popularitě, které dosáhl jako dlouholetý starosta Teplic (od roku 1994). Kubera, ale také primátor Mladé Boleslavi Nwelati, jsou příkladem politiků, u nichž platí, že nekrást a pracovat se vyplácí. Počítám, že ODS získá asi 5 ze 27 senátorských obvodů.

Jaký dopad může mít na ODS výrazný neúspěch strany ve volbách?

Výrazný neúspěch ve srovnání s čím? ODS dosáhla výrazný neúspěch na podzim 2008 pod vedením Mirka Topolánka. Dnešní předpokládaný neúspěch bude vždycky mít lepší podobu než před čtyřmi lety. Připomeňme, že ČSSD tehdy získala 36 procent a ODS 24 procent, a to ještě neexistovala TOP 09, která se uchází o podobné voličské vrstvy. Předpokládám, že ČSSD bude mít zhruba o deset a více procent méně, přičemž propad ODS bych tipoval přibližně o pět až osm procent pod tehdejší hranicí. A důsledek pro ODS? Před čtyřmi lety nebyl žádný – vzhledem k nedostatku alternativ bych tipoval, že radikálnější personální změny nastanou nejspíše až v souvislosti s případnými předčasnými volbami. Nikoli na kongresu ODS, který je plánován už za tři týdny. Pokud neexistuje Nečasova alternativa dnes, tak za pár dní ji rozhodně v ODS nenajdou. Všechno ale bude záviset na výsledku voleb. Pokud bude celostátně pod 15 procent, mění to celkově situaci.

Vidíte v ODS nějaké možné lídry, kteří by dokázali rozklíženou stranu zase spojit?

Na rozdíl od hlavního mediálního proudu si nemyslím, že osud vlády drží v rukou rebelové, nebo jak se jim říká. Tím rozhodujícím hybatelem je a bude superpragmatik Miroslav Kalousek, který dogmaticky trvá na schválení svého daňového balíčku, přestože i on musí cítit, že požadavky rebelů jsou v této fázi velmi vstřícné a že jim fakticky jde o to zachovat si před veřejností a dovnitř strany svou tvář. Ze strany hlavních politických hráčů proto cítím spíše nevůli dál pokračovat. Od toho se odvíjí jejich složité jednání důvodů, proč to či ono nejde. Ve srovnání s křehkými vládami minulosti, jakými byla například druhá Klausova vláda, Špidlova, Grossova, nebo první a druhá Topolánkova, má Nečasův kabinet stále tolik manévrovacího prostoru, že by mu to mohli všichni ostatní expremiéři závidět. Takže rozhodnou pochody a kalkuly Miroslava Kalouska. Paradoxní v této souvislosti je, že předčasné volby nechce ani opoziční ČSSD, která tvrdí, že souběh prezidentských a sněmovních voleb by dostal do sněmovny jejich rivala Miloše Zemana. Stručně řečeno, nikdo skutečně nechce volby, ale jestli skutečně budou, je to velké vítězství komunistů. To jsou paradoxy.

Co sleduje prezident Václav Klaus vety zákonů a kritikou vlády?

Opravdu nevím, co sledoval jako krok B, C a D. Krokem A jen a pouze naznačil, co si vláda odmítala přiznat, tedy, že nemá většinu v Poslanecké sněmovně. Zopakujme si to: prezident jen vrátil zákony, které mohou být za jakékoli situace přehlasovány většinou 101. Celý ten humbuk kolem je, že si vláda dlouho odmítala připustit, že je de facto vládou menšinovou, a proto musí změnit celkovou strategii přístupu vůči rebelům všech barev a začít selektivně vyjednávat s různými entitami v parlamentu, bártovce nevyjímaje. Její dnešní postoj ve stylu: schvalte nám balíček opatření, nebo nic, je v rozporu s její reálnou silou. Je to nepragmatické a vůbec tomu nerozumím. Koneckonců, to pánové Nečas s Kalouskem si na jaře 2012 vybrali svoje menšinové postavení ve sněmovně. Když už tento krok udělali, musí nyní přijmout i jinou strategii přijímání vládních zákonů. V opačném případě budou následovat osud menšinových kabinetů, které jsem před chvílí vyjmenoval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…