Obyvatelé Znojma utíkají kvůli práci do Rakouska. Radnice to podporuje

06.11.2012 22:55

Manželka, dvě děti, hypotéka na byt. A taky registrace na Úřadu práce, kde si již více než půl roku hledá zaměstnání středoškolsky vzdělaný pan Petr ze Znojma. Moc dobře ví, že není jediný. Znojmo se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností. Na jedno pracovní místo připadne více jak 24 uchazečů.

Obyvatelé Znojma utíkají kvůli práci do Rakouska. Radnice to podporuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

Protože složenky nepočkají, rozhodl se pan Petr jednat a hledat práci za hranicemi v nedalekém Rakousku. Svého rozhodnutí nelituje. “Když půl roku nemůžete najít práci, máte na krku ženu, děti, hypotéku, v poštovní schránce každou chvíli nějakou složenku, tak si nemůžete vybírat. S ženou jsme ve Znojmě vyrostli, máme tu rodiče, rodinu, kluk nám tu chodí do školy, nechtěli jsme se stěhovat, ale zároveň z něčeho žít musíme. Mám střední školu a desetiletou praxi, nemyslím si, že bych měl přehnané nároky, jenže všude jsem narážel na plný stav,“ domnívá se pan Petr.

Najít ve Znojmě zaměstnání je velmi těžké: “Kdo má dnes ve Znojmě zaměstnání, pořádně si ho hlídá, ani se nedivím. Firmy nové zaměstnance také nepřibírají. Nebýt úspor a příjmu ženy, nevím, jak bychom poslední měsíce přežili. Takto jsme nějak s penězi vyšli, ale dlouhodobě je to nemožné. Po půl roce čekání, už nebylo na co čekat. Musel jsem jednat. Vyrazil jsem na vlastní pěst do Rakouska, abych se poptal u místních podnikatelů. Je pravda, že mě nikde nečekali s otevřenou náručí, jak jsem doufal, ale taková krize jako ve Znojmě to tedy rozhodně nebyla. Naštěstí umím celkem dobře německy a to mi dost pomohlo. Našel jsem po měsíci práci v menší stavební firmě. Vydělám víc než dříve ve Znojmě. Každý den dojíždím, to je nepříjemná změna, ale dá se to vydržet. Dneska si člověk nemůže vybírat, za ty peníze to stojí. Občas tam přespím. Teď jsem konečně spokojený, “ svěřil se Parlamentním.listům.cz  Petr. A nebyl jediný, kdo se rozhodl hledat práci u rakouských sousedů.

Projekt Kolombus

Znojemská radnice nyní hledá řešení, jak zvrátit dlouhodobé zaostávání regionu. Úřad již nyní vsadil především na burzy práce, podnikatelský inkubátor nebo poradenství pro zájemce o zaměstnání v sousedním Rakousku. Projekt dostal tajuplný název Kolombus a slaví již své první úspěchy. Umožňuje inzerci rakouským firmám do místních novin. První rakouská firma už dokonce podala inzerát.

Radnice plánuje podporovat podnikatele, ulevit jim při koupi pozemků k podnikání, nabídne stokorunový příspěvek žákům na jazykové učebnice a uvolní dokonce milion korun z městské kasy na proplácení jazykových certifikátů z angličtiny a němčiny pro středoškoláky a absolventy vysokých škol. Znojmo se rozhodlo podporovat mezinárodní pracovní trh. Cílem je zbavit se nálepky města s tak vysokou nezaměstnaností.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…