Odborářský matador promluvil o protestech proti Zemanovi. Příznivci Schwarzenberga si prý pokoj jen tak nedají

08.12.2014 19:53

Červené karty prezidentu Zemanovi a protesty s lidmi v ulicích. Do jaké míry jsou tyto iniciativy sympatické šéfovi Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumíru Dufkovi? I on přece před časem organizoval různé protestní akce. Jak ale ParlamentníListy.cz zjistily, v tomto případě by Dufek do ulic s lidmi vyjadřujícími své názory nešel. Řekl proč.

Odborářský matador promluvil o protestech proti Zemanovi. Příznivci Schwarzenberga si prý pokoj jen tak nedají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborář Bohumír Dufek

„Víte, ono je třeba mít na paměti, že tu máme demokracii, sice ještě poněkud chabou, ale přece jen demokracii. A k té patří i možnost svobodně vyjádřit své názory. Proto se lidé, kterým Miloš Zeman jako prezident vadí, mohou angažovat. Neřekl bych, že ale jde o lidi v ulicích. Prostě se sešli, dali najevo, že s ním nesouhlasí a odešli. Jsou však menšinou, proti většině, která Zemana zvolila a kvůli které na Hradě sedí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bohumír Dufek, předseda ASO.

Uznal však, že pokud by byly důvodem protestů některé skupiny obyvatelstva vulgární výroky prezidenta, které zazněly v Hovorech z Lán, je namístě si přiznat, že takový slovník do úst představitele hlavy státu opravdu nepatří.

Přívrženci „Karla" si pokoj nedají - akce budou pokračovat ještě další roky, míní Dufek

„Jisté je, že ti, co byli přívrženci Karla Schwarzenberga a chtěli mít jeho na Pražském hradu, se nevzdají a uchopí každou příležitost, kterou budou mít k tomu, aby proti Miloši Zemanovi vystoupili. Samozřejmě, že i ty akce jsou pořádané příznivci Schwarzenberga. Vadí mi osobně však provedení toho, co se událo na Albertově, při návštěvě dalších prezidentů. To je totiž mezinárodní ostuda, tam už svoboda projevu dosáhla hranic,“ domnívá se Dufek.

To, že by protestní akce lidí, kteří odmítají prezidenta Miloše Zemana a jeho chování, však byla něčím blízká tomu, co v minulosti, zejména za vlády Petra Nečase odbory v čele s Dufkem organizovaly, odborový předák odmítá. „Mrzí mne dokonce, že se pravicoví politici nepostavili k akcím podobným způsobem jako k těm našim, které bývaly shazovány, zesměšňovány, dehonestovány. I v tomto případě tedy měli ti politici vystoupit a vysvětlit, že Miloš Zeman je na Hradě proto, že si ho většina občanů naší země přála. Pokud by si přáli lidé Schwarzenberga, byl by tam on. To je přece též demokracie, se kterou je třeba se smířit, i když nevyhraje právě náš kandidát,“ řekl dále ParlamentnímListům.cz Bohumír Dufek.

Cizí mocnosti za těmi protesty ale nestojí

Podle něj je však nesmyslné šířit fámy o tom, že za organizováním protestů proti prezidentovi stály nějaké cizí mocnosti. „To si opravdu nemyslím, tyhle informace jsou již mimo realitu,“ poznamenal.

A jak Bohumír Dufek správně odhadl, protesty proti prezidentovi pokračují skutečně nadále. V neděli nesouhlas s chováním prezidenta Miloše Zemana a tím, že do Prahy pozval mezi jinými hlavami států i ruského prezidenta Vladimira Putina, vedl skupinu aktivistů k akci v areálu Pražského hradu. Ze svatovítské katedrály vyvěsili velký transparent s textem: „Zde sídlí Putinova loutka."

V podobném duchu jako tito účastníci protestu se nedávno vyjádřil i prestižní list The Washington Post. Prezidenta Zemana označil v komentáři za faktického mluvčího Kremlu. Důvodem bylo to, že český prezident prý vytrvale bagatelizuje míru ruského zapojení do krize na východě Ukrajiny a navzdory dalším ruským krokům, například anexi Krymu, kritizuje mezinárodní sankce proti Rusku.

Pokračování listopadového odporu?

Zdá se tedy, že listopadové protesty proti prezidentu Zemanovi, při kterých lidé dali najevo svůj názor červenými kartami, dál pokračují. Již tuto středu se uskuteční v Praze další demonstrace, která má hlavě státu připomenout, že ochrana lidských práv je pilířem české zahraniční politiky a je nadřazena ekonomickým profitům. Jelikož na 10. prosince, kdy se akce bude konat, připadá mezinárodní Den lidských práv, promluví na ní například Petr Placák nebo Jan Ruml.

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze budou mít projev také Martin Přikryl (organizátor akce Červené karty), Tomasz Peszynski (Majdan a Ukrajina) nebo právnička Lenka Marečková, která je členkou Charty 77. Ta má promluvit o návrhu na odvolání Miloše Zemana z postu prezidenta České republiky.

Bohumír Dufek: Byli jsme vyzváni k protiakci

Závěrem je třeba dodat, že Bohumír Dufek přiznal, že odbory byly vyzvány k tomu, aby zorganizovaly určitou protiakci, proti těmto aktivitám. Ta však nemá žádné jasné obrysy a zřejmě to tak i nějaký další čas ještě zůstane. „Zatím s ničím takovým nepočítáme,“ uzavřel Dufek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…