Odložených dětí je strašně moc. A většina je navíc z chudých poměrů, vzdychá zakladatel babyboxů

16.12.2013 20:47

Babyboxy v Česku za osm let své existence zachránily už 99 nechtěných "lidských mláďat". „Ptají se mě často, jak oslavím 100. odložené děťátko. Odpovídám znovu: smutkem!“ přiznává duchovní otec myšlenky na tyto schránky Ludvík Hess, který sám o sobě hovoří spíše jako o ukecaném babydědkovi „Lu“. ParlamentnímListům.cz řekl ale více.

Odložených dětí je strašně moc. A většina je navíc z chudých poměrů, vzdychá zakladatel babyboxů
Foto: Archiv
Popisek: Zakladatel babyboxů Ludvík Hess

Přiznal například to, že má radost, že nechtěná děťátka vstoupila dvířky babyboxů do života, ale velmi ho děsí jejich počet. „Navíc jsem si jist, že o dalších miminkách, které neměly to štěstí ohřát se v klimatizovaném babyboxu, by mohla vyprávět dna řek a vrstvy odpadků na skládkách,“ podotkl Ludvík Hess. Ten ve středu otevírá již 59. babybox – tentokrát v domažlické nemocnici. "Když jsem instaloval první babyboxy, tak jsem myslel, že v nich najdeme jedno dítě za pět let. Nikdy jsem si nepomyslel, že to číslo může být tak vysoké," přiznal ještě Hess.

"Připomeňme, že na každém babyboxu je umístěna také tabulka vyzývající nešťastnou maminku, aby zavolala pracovníkovi OSPOD nebo mně na 602 305 139, odkládá-li děťátko jen třeba proto, že s ním nemá kde přespat."

„Na Hájku (Praha 10) jsme už kousek malého azylového domu postavili a mamince s děťátkem poskytneme okamžitou první pomoc. Sám pro ni dojedu. Možná požádám někoho z vás, moji milí, kteří to ke vzdálenému babyboxu budete mít blízko, abyste se o ně postarali, než stačím přijet. Jsem si jist, že nikdo z vás mě neodmítne,“ uvádí ve svém předvánočním sdělení všem blízkým Ludvík Hess. Je totiž přesvědčen o tom, že zná celou řadu lidí, kteří jsou skutečně ochotni pomoci.

Dítě v babyboxu není věc, ale natrvalo člověk

Vysvětluje totiž při každé možné příležitosti i to, že odložení dítěte z toho miminka neudělá věc, ale spíše naopak. „Pokud má to štěstí dostat se do babyboxu, zcela určitě je z něho natrvalo člověk. To je věta, kterou odpověděl Zdeněk Juřica, jenž vyrábí ve své firmě v Náměšti nad Oslavou novou generaci babyboxů a inovuje všechny staré, odpůrcům z řad dětských lékařů tvrdících opak. A světe, div se! Odpůrci, které znám, pocházejí jen z řad pediatrů. Kromě toho, že babyboxy prý degradují dítě na věc, předkládají právní argumentaci a připomínají 1. odstavec článku 7 Úmluvy o právech dítěte,“ postekl si Hess nad stále ještě na některých frontách probíhajícím bojem. Zmiňovaný odstavec zní:

Každé dítě je registrováno ihned po narození a má od narození právo na jméno, právo na státní příslušnost, a pokud to je možné, právo znát své rodiče a právo na jejich péči.

Jak už bylo zmíněno, babybox má od samého počátku, a ještě před svým vznikem měl, řadu odpůrců. A nutno dodat, že zpočátku to nebyli jen pediatři. Svoji důležitost si musel složitě vydobývat.

Podle OSN babyboxy ohrožují práva dítěte?

Ještě před dvěma lety (2011) byla součástí zprávy Výboru OSN pro práva dítěte (CRC) navíc také výzva určená ČR, aby babyboxy přestala používat, protože odporují mezinárodní Úmluvě o právech dítěte. To tehdy vyvolalo značnou vlnu nevole, nejen u zakladatele babyboxů v Česku Ludvíka Hesse.

„OSN by se spíš měla zajímat o hladové děti v Africe. Ale když na to takto pohlíží, samozřejmě hned si pronajmu náklaďák s hydraulickým zařízením a nechám babyboxy vytrhat ze zdí a poté ekologicky zlikvidovat,“ zareagoval tenkrát s jistou porcí nadsázky pro ParlamentníListy.cz Hess.  

Babyboxy přitom rozhodně nejsou pouze českým specifikem. Fungují i u sousedů na Slovensku jako takzvaná „hniezda lásky“, fungují i v řadě dalších zemí napříč kontinenty.

Počet odložených dětí je důkazem potřebnosti

„Děsí mě fakt, kolik těch dětí bylo do babyboxů v celé zemi už uloženo. Je to však smutný důkaz jejich potřebnosti. Navíc tím, že se mnozí lidé ocitají ve stavu totální sociální tísně, nedá se očekávat, že by odložených dětí ubývalo. Všechny ty děti ale takto dostávají šanci na lepší život, než by jim zřejmě ve všech těchto případech mohli zaručit jejich biologičtí rodiče. To, že se jedná o novorozence z chudých poměrů, napovídá přitom většina nálezů dětí. Bývají uložené ve velmi chatrných osuškách, často těsně po porodu, mnohdy ani neomyté,“ konstatuje Hess.

Ten se proto výzvou OSN nikdy nechtěl nijak znepokojovat. „Jsem přesvědčený, že Úmluva o právech dítěte, kterou se organizace ohání, je v případě babyboxů plně dodržována. Myslím, že by tato organizace měla spíše obrátit svůj zájem k dětem v Africe, které tam denně umírají na řadu nemocí a hladem,“ doplnil dále.

Děti se odkládaly vždy a když bylo zle, tak ve velkém

Požadavek Výboru OSN, který doporučil, aby se stát místo babyboxů spíše zaměřil na řešení příčin opuštění dětí, Hess považuje za věc, která mohla vzniknout pouze na základě toho, že dotyčné osoby zřejmě neznají princip babyboxů.

„Navíc odkládání dětí je přece záležitostí celohistorickou. Děti se odkládaly ve všech dobách, Arabové před Mohamedem je zahrabávali zaživa do písku, ve Spartě je házeli ze skály, když neprošly zdravotní komisí. Nějakou dobu děti házeli do Tibery, dokud papež nevydal nařízení, že musí být zřízena bedýnka, do které se můžou odkládat. A v Paříži byl v 18. století zřízen Hôspital des Enfants-Trouvés, do kterého bylo ročně odloženo šest až osm tisíc dětí z 18 tisíc, které se v té době narodily v celé Francii,“ uvedl konkrétní příklady z historie pro ParlamentníListy.cz Ludvík Hess.

Za dobu, co v zemi babyboxy existují, musel Hess už mnohokrát bojovat s odpůrci schránek pro odložené děti, o které se nemohou jejich biologičtí rodiče postarat. A byli mezi nimi i politici.

Například Milada Emmerová či Michael Kocáb. S Miladou Emmerovou se však pnutí nakonec spravilo a Hess dokonce připouští, že se dá nyní hovořit i o jistém typu vzájemného přátelství. Bývalá hejtmanka Plzeňského kraje změnu ve svém pohledu na babyboxy prezentovala asi nejdůrazněji tím, že se sama stala kmotrou při otevření prvního plzeňského babyboxu. A byla to ona, kdo navrhla Ludvíka Hesse dokonce na státní vyznamenání.

Vyslouží si zakladatel babyboxů státní vyznamenání?

Za svoji dosavadní činnost byl Ludvík Hess na státní vyznamenání navržen dvakrát. Nejprve veřejností, poté návrh podpořila i Poslanecká sněmovna. "Nakonec byl pan prezident Klaus rozumný a rozhodl tak, že jsem na Hrad nemusel," uzavřel Hess. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…