Okamura burcuje: Pojďte bombardovat politiky. To bude mazec

26.10.2011 16:51

Jestli chceme, aby země byla těch nahoře, nedělejme nic, vzkazuje podnikatel v cestovním ruchu Tomio Okamura. Mlčící většina je podle něj největším problémem. Okamura poukázal i na to, proč Japonci lépe snášejí hospodářské recese. Jsou méně daňově zatížení a zodpovědní především sami za sebe, nestojí s nataženou rukou ke státní kase.

Okamura burcuje: Pojďte bombardovat politiky. To bude mazec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Tomio Okamura

Tomio Okamura si všímá, že spolu s vyhlídkami na zhoršující se životní úroveň internetové diskuze „houstnou" a kde kdo nadává na vládu a na politiky vůbec. S takovým přístupem ale nesouhlasí. „Já bych skutečně rád vyzval své spoluobčany, aby se skutečně byli odpovědní," říká Okamura.

Svádíme všechno na na politiky! A co mlčící většina?

„Jestli v demokracii budeme neustále svádět všechno na ty nahoře, tak já říkám, už historie ukázala, že problém je především takzvaná slušná mlčící většina. Ta slušná mlčící většina, která nezvedne hlas, která není aktivní. A tak to bylo odjakživa. Třeba za Hitlera," prohlásil podnikatel pro ParlamentníListy.cz.

Psali jsme:
Okamura: Ať Řecko padne na hubu
Tomio Okamura o vlastní politické straně a schůzkách s politiky
Okamura: Odpor k Romům roste. Stává se z toho skutečné společenské riziko
Smutný Okamura: Děsí mě, že se lidé bojí říci Čechy Čechům
Poslední hrdí Češi zemřeli u Lipan... Bouře po slovech Okamury

„Ano slušná mlčící většina v Německu si až pozdě uvědomila, kam se dostala. A nebavíme se o nevzdělaném národu," připomíná a dodává: „Takže vymlouvat se na to, že za stav ve společnosti mohou politici? Ti jsou jen jednou stranou mince. Já říkám, pojďme se všichni zaktivizovat. Koho to pálí, běžte kandidovat do místních zastupitelstev. Pojďme to ovlivnit i my," bouří Okamura.

Když nic neuděláme, bude země těch nahoře

V opačném případě pak bude Česká republika opravdu bude jenom těch nahoře. „Já třeba píšu blogy a snažím se to pojmenovávat. Jiný může burcovat své přátele. Další může kandidovat v nadcházejících krajských volbách. A argumenty, oni nás tam stejně nepustí, neberu. Vždyť to není pravda. A jestli tohle zlomí vůli lidí předem, tak čí je potom ta země?" klade Okamura řečnickou otázku.

A sám si odpovídá: "No ano, pak je těch nahoře opravdu. To znamená že mlčet je to nejhorší, co můžeme dělat. Já opravdu jsem dalek toho říci: Za všechno můžou politici. To je fakt jednoduché a takhle to prostě není," říká Okamura rezolutně.

„Já znovu vyzývám, buďme aktivnější, ohraďme se proti bezpráví, bombardujme své zastupitele dopisy a telefonáty. Když tohle udělají miliony lidí v republice, to uvidíte jaký bude mazec," míní podnikatel. Podle něj můžeme začít i tím, že nebudeme závidět, budeme pomáhat druhým a hlavně vychovávat své děti ke slušnosti a pracovitosti. „A to je možná největší příspěvek," myslí si Okamura.

Reformujeme se už dvacet pět let

„V nás lidech je pořád zakořeněno ono staré socialistické, kdo nekrade okrádá rodinu, a to se pak můžeme ureformovat. Vždyť už se reformujeme dvacet pět let, vezmu-li to od perestrojky. Takže náš národ je pod permanentní reformou 25 let a pořád není nic zreformováno," uzavřel svou výzvu Okamura.

Ten na dotaz ParlamentníchListů.cz poukázal i na to, proč například v Japonsku, kterému už několik let neroste hospodářství, lidé stále žijí spokojeně. „V Japonsku je jinak nastavený ekonomický systém. Je tam větší zodpovědnost jednotlivce a menší zodpovědnost státu, což se projevuje mnohem nižším daňovým zatížením Japonců, kdy vlastně jediná a zároveň nejvyšší sazba DPH je pět procent," konstatoval Okamura.

Psali jsme:
Bude hůř, než si myslíte. Po krachu eura bez práce, dávek i důchodů

Japonci nestojí s nataženou dlaní

Ten připomněl, že v ČR to bude devatenáct procent. „Takže náš stát si bude brát o čtrnáct procent více ze všeho," dodal Okamura. "Současně připomínám, že v Evropské unii je jako nejnižší sazba povolená patnáctiprocentní sazba DPH. Takže Japonci jsou dokonce deset procent pod a my čtyři nad. A jak japonská ekonomika šlape," rozjímá podnikatel.

A to je podle něj jádro problému. „Protože ekonomiky jako ta, kterou má Japonsko, jsou mnohem méně náchylné na dopady recese na normálního občana. A proč? Právě proto, že je tam nižší daňové zatížení občana a je tam větší zodpovědnost lidí za své peníze. Stát nechává lidi, aby si rozhodli o svých penězích," popisuje Okamura.

„Tím pádem má stát logicky mnohem menší vliv na život lidí, z hlediska jejich finanční podpory. Zatím co u nás máme všechny možné dávky, tak v Japonsku takové dávky prakticky ani nejsou. Čili japonský systém vede lidi k té obrovské snaze najít si práci, vzdělávat se, protože peníze k životu potřebujete. Zatím co systémy jako je ten náš, kdy stát dává mnoho peněz i těm, kteří se nesnaží a stojí s nataženou rukou, vede k určité lenosti a nechuti pracovat," nastiňuje rozdílné pohledy na věc Okamura.

„Čili shrnuto a podtrženo, recese na státní úrovni nemá v Japonsku takový vliv na lidi a proto třeba v ekonomické krizi Japonci pořád cestovali po celém světě a žili dál. Oni sami říkají, že krize v Japonsku byla způsobena sledováním americké krize v médiích a tím je vlastně přepadla špatná nálada také. Ale nebylo to nijak zásadní," dodal Okamura.

K věci:
Hádka kvůli euru: Kníže má radši Merkelovou než české lidi
Nečas chce referendum. Pokud budou chtít Češi euro
Ty německý kolaborante, naznačují někteří politici Schwarzenbergovi 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…