Opoziční smlouva? Neštěstí a zdroj dnešní korupce, útočil kníže na Zemana

01.12.2012 22:50

REPORTÁŽ Opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS byla neštěstí. Kvůli ní prý několikanásobně vzrostla úroveň korupce. Možná za deset let se nám to podaří změnit. Uvedl to v pátek v Olomouci prezidentský kandidát a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Řeč byla také o jeho postoji k EU, vztazích s Německem nebo o tom, proč občas ve sněmovně usne.

Opoziční smlouva? Neštěstí a zdroj dnešní korupce, útočil kníže na Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga přišla podpořit řada známých osobností

Do auly Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci v pátek dopoledne dorazilo asi na tři sta studentů poslechnout si slova prezidentského kandidáta a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Hned v úvodu diskuse ministr hovořil o tom, jaký bude v případě svého zvolení prezident.

„Nejsem tak výjimečná osobnost a charakter jako byl Václav Havel, nejsem ani ekonom jako Václav Klaus. Nebudu tvrdit, že budu nejlepší prezident, ale mohu říct, že jsem pro výkon této funkce nejlépe připraven. V politice se totiž pohybuji už několik desetiletí, a tak mohu nabídnout znalost řemesla a vysvědčení, že jsem docela dobře sloužil České republice," sdělil Schwarzenberg přítomným posluchačům v přeplněném sále.

Nebude slibovat nic, co jako prezident nemůže splnit

A pokračoval: „Pevně se držím toho, že nic neslibuju. Zrušit školné, zvýšit důchody nebo postavit dálnice, na to nemá prezident pravomoci. Co bych ale chtěl, je využít možnosti vlivu. Například výdaje na vědu, výzkum a inovace jsou u nás příliš nízké. České univerzity jsou ve druhé stovce v mezinárodním pořadí. Aby se to změnilo, chtěl bych vést setkávání jak politiků, vědců, zástupců průmyslu,“ doplnil prezidentský kandidát.

Na tato slova reagoval politolog Tomáš Lebeda z místní katedry politologie a evropských studií, která setkání zorganizovala. „Je chvályhodné, že neslibujete něco, co by Ústavou dané pravomoci prezidentovi neumožňovaly. Nicméně, obávám se, že vám to asi mnoho hlasů voličů nepřinese,“ poznamenal politolog.

I malé státy mohou hrát významnou roli

Následně hovořil znovu Schwarzenberg. „ČR je poměrně malá země uprostřed Evropy. V dřívějších dobách jsme byli strašně hrdí na to, že jsme srdcem tohoto kontinentu a dnes by někteří z nás byli rádi, kdyby toto srdce ťukalo někde vedle Evropy. A lékaři ví, že když je srdce mimo tělo, tak to vždycky bude obtížné. Jsem toho názoru, že i malé státy mohou hrát významnou roli. Příkladem nám může být třeba Lucembursko. Chci proto směřovat naši zemi na silné postavení v Evropské unii, abychom byli plnohodnotnými členy,“ řekl dále kandidát na Hrad, který by chtěl jako prezident vést také živější dialog s oběma komorami parlamentu, vládou, ale i opozicí, aby se podle něj neprohlubovala propast mezi levicí a pravicí.

Buď infarkt, nebo spánek

Poté se diskuse stočila k jeho věku. Karel Schwarzenberg brzy oslaví pětasedmdesáté narozeniny. „Řada lidí říká, že jste příliš starý pro výkon této funkce,“ řekla profesorka z katedry germanistiky Ingeborg Fialová. Schwarzenberg to však vidí jinak. „Pravděpodobně už nevyhraju Velkou pardubickou steeplechase, jak jsem v mládí snil, ale jinak se cítím dobře. Předchází mě pověst, že spím během projevů ve Sněmovně. Vážená paní profesorko, kdybyste tam seděla a musela ty projevy poslouchat, buď dostanete infarkt, protože vypijete tři litry kávy, abyste to vydržela, anebo usnete také,“ řekl s úsměvem, za což sklidil velký potlesk.

Vztahy s Německem jsou velmi dobré

Přišla řeč i na současné vztahy s Německem. „Vztah s Němci a SRN nikdy nebyl tak dobrý jako je dnes. Poprvé se to výrazně projevilo během našeho předsednictví EU, kdy u nás padla vláda. Tehdy nám německá vláda strašně pomáhala. A spolupráce se nadále daří, a to i navzdory stínům z minulosti na obou stranách. Pamatuju si jako dítě na to, jak gestapo vyslýchalo rodiče a jak mě otec vzal poprvé na Hradčany, kde jsem viděl hlídku SS u hlavního vchodu na Pražský hrad. Vybavuju si strach, který jsme tenkrát měli i radost z osvobození v květnu 1945. Pamatuju si ale také, jak sviňsky jsme se zachovali vůči německým spoluobčanům, kteří tu žili tisíce let. Jsem proto až překvapen, jak dobré vztahy dneska máme,“ sdělil Schwarzenberg.

Opoziční smlouva? Neštěstí

Poté se jeden z posluchačů zeptal na takzvanou opoziční smlouvu, kterou jeden z jejích hlavních signatářů Miloš Zeman považuje za úspěch a rozumnou dohodu o spolupráci ČSSD a ODS od roku 1998 do roku 2002. Zeman je přesvědčen, že se mu tímto krokem podařilo zamezit mimo jiné přeběhlictví a dosáhnout stability země díky shodě na ekonomickém růstu a na omezování deficitu veřejných financí. Podle Schwarzenberga však byla tato smlouva neštěstí. „Nejhorší bylo to, že úroveň korupce v té době značně vzrostla. Vedlejší náklady na nějakou veřejnou zakázku, které se do té doby pohybovaly mezi 5 – 10 procenty, najednou stouply na 15 – 40 procent,“ vysvětlil někdejší kancléř Václava Havla s tím, že když se ODS s ČSSD dohodly, tak nikdo nikoho nekontroloval.

„Vzpomínám si, že každá strana měla jednoho pokladníka, jenž se vždycky nenápadně objevil u každé větší zakázky, kterou zahraniční investor v Praze měl. Rakušané, Němci a jiní si stěžovali, jak prudce stoupají náklady. Teprve teď se začínají věci měnit k lepšímu a doufám, že se naše země, co se týče korupce, za deset let vrátí alespoň na evropský průměr,“ dodal Schwarzenberg.

Volit ho nebudu. Mým favoritem je Fischer, tvrdí student

Po skončení debaty většina účastníků odcházela s odhodláním, že zvolí na Hrad Karla Schwarzenberga. Našli se však i tací, které kníže příliš neoslovil. „Mám výhrady k jeho členství v TOP 09. Neshodnu se s ním téměř na ničem. Přesto ho vnímám jako autoritu. Volit ho ale nebudu. Pro mě je příštím prezidentem Jan Fischer,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden ze studentů.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…