Platíte daně? Alexandr Vondra za ně možná poletí na pohřeb Mašína

17.08.2011 18:02

Vláda šetří korunku ke korunce, ale z vládní kasičky bude stát nejspíše hradit cestu ministra obrany Alexandra Vondry do Spojených států na pohřeb Ctirada Mašína. Ten se uskuteční příští středu v americkém Clevelandu. Kolik ale bude cesta stát, zatím ministerstvo obrany neví. Podle tiskového odboru Úřadu vlády totiž bude výprava Vondry nejspíše plně hrazena z jeho resortu.

Platíte daně? Alexandr Vondra za ně možná poletí na pohřeb Mašína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Na pohřeb bojovníka proti komunistickému režimu Ctirada Mašína pojede příští týden do Spojených států ministr obrany Alexandr Vondra. Uvedl to dnes premiér Per Nečas s tím, že on nemá čas na pohřeb jet, a tak za něj „zaskočí" právě Vondra.

„Já bych se tohoto pohřbu velice rád zúčastnil jako výraz úcty vůči bojovníkům proti komunistické totalitě, ale mé časové dispozice mi bohužel neumožňují se na pohřeb dostavit a proto jsem pověřil ministra Vondru, aby se mým zastoupením a mým jménem tohoto pohřbu zúčastnil," řekl na středečním brífinku po jednání vlády premiér Petr Nečas.

Vyjádření premiéra Petra Nečase: Ctirada Mašína bychom si měli připomínat 


„Vláda plánuje pana Ctirada Mašína vyznamenat in memoriam vyznamenáním Zlatá lípa," poznamenal Nečas. Toto vojenské vyznamenání získá podle něho i Josef Mašín. Mašínové údajně cenu dostanou prý kvůli postojům projeveným v době totality.


Jak se ale Vondra do USA dopraví, zda bude jeho cestu hradit stát, to prozatím nebyl schopný ParlamentnímListům.cz nikdo uspokojivě zodpovědět.

„Jak přesně tam ministr poletí, jestli tam poletí vládní letkou, nebo komerční linkou, tak to v tuto chvíli nevím. Jaké jsou s tím spojeny náklady, je nicméně otázka na aparát pana Alexandra Vondry. Bližší informace o tom bohužel nemám. Pokud ta věc opustila Úřad vlády, tak se o ní již nezajímáme," řekl k tomu pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí Úřadu vlády Jan Osúch.

„Zatím nevíme, jakou formou se cesta ministra obrany uskuteční. Budeme to vědět zítra, kdy to řekneme na tiskové konferenci. Dnes to nemůžeme říci proto, že o tom zatím nebylo rozhodnuto," řekl ve středu ParlamentnímListům.cz Vladimír Lukovský z ministerstva obrany.

Ministr Vondra se k cestě do Spojených států také nevyjádřil. Nebral telefony a neodepisoval ani na dotazy položené přes sms zprávy.

Exministr vnitra: Myslel jsem, že nikdo tam z vlády nepoletí

Cesta Vondry do USA ale nadzvedla ze židle předsedu poslaneckého výboru pro obranu a bezpečnost a zároveň exministra vnitra Františka Bublana z ČSSD.

„Já jsem měl za to, že na jeho pohřeb nikdo z vládních představitelů nepoletí," podivil se nad informací nejprve Bublan. „On není žádný bývalý vládní a ani státní představitel, odešel z vlasti v padesátých letech a vazbu k republice tady nemá už žádnou," upozornil posléze Bublan.  

„Z bratří Mašínů se stala modla, nebo idea boje proti komunismu a na základě toho koalice dělá takové tanečky. Nu, a teď tam poletí ministr obrany? Já to považuji za naprosto scestné. Pokud k panu Mašínovi má pan ministr nějakou soukromou vazbu, tak ať si to vyřídí jako soukromou cestu a nikoliv, aby si to nechal proplácet vládou, nebo ministerstvem obrany," ošívá se nad nápadem dále Bublan.

„Já nejsem příznivec komunistického období, ale pokud chci hodnotit nějaký odboj, tak musím hodnotit to, co to přineslo. A když budu hodnotit Mašíny, tak ti nepřinesli vlasti vůbec nic," zmínil dále Bublan.

Zamyslel se i nad tím, že vlastně Vondra byl představitelem Charty 77, ale v samotné Chartě se nikdy o Mašínech nehovořilo. „To jen v posední době je kolem nich takový humbuk," upozornil ParlamentníListy.cz exministr.

Bublan si prý spíše váží těch emigrantů, kteří ze zahraničí psali, publikovali, či byli slyšet na Svobodné Evropě. „Ti lidé něco přinesli, ale Mašínové nepřinesli vůbec nic," konstatoval s tím, že o vyznamenání Zlatá lípa ani nikdy neslyšel. „Vondra je v tomto takový zarputilý. Ale to vyznamenání by mělo mít určitou vazbu k obraně vlasti anebo k armádě. To tam ale také není. Za co by jim tedy měla být vlast vděčná?" dodal Bublan.


Nad nápadem Vondry kroutí hlavou i jeho kolega ze sociální demokracie, místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

„Vláda tím vlastně přistupuje na interpretaci událostí tak, jak byly podány bratry Mašíny. Že to byla doba, kdy se vedla válka s komunistickým režimem. Jenže na této interpretaci v naší společnosti zdaleka není konsensus," řekl ParlamentnímListům.cz Zaorálek.

„Je to vyznamenání, které se dává za stát a tak by na tom měla být určitá společenská shoda. Jenže ta shoda tady není a tak nesouhlasím s tím vyznamenáním," dodal Zaorálek, jemuž také není známo, kdo cestu ministra obrany bude platit.

Komunista: Budeme chtít vysvětlení ve sněmovně

„Ta pocta ministra Vondry panu Mašínovi a koneckonců i jeho cesta do USA na jeho pohřeb je poněkud scestná. Pan ministr by si měl uvědomit, že tím dává zároveň souhlas nejhlubšímu projevu násilí a vraždám. Nikdo nikdy totiž nezpochybnil, že se Mašínové dopustili sprostých vražd. V některých státech na ně stále platí zatykač a problematický by byl i jejich návrat do České republiky," vyjádřil se pro redakci k cestě Vondry na Mašínův pohřeb místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Podle něj cesta Vondry má nejenom ekonomický rozměr, kdy vláda šetří, kde se dá a šetří i na lidech s nízkými příjmy a na druhou stranu plýtvá prostředky státu, ale má i lidský rozměr. „Vláda tím souhlasí s oslavou násilí," podotkl k tomu dále Grospič.

Vyznamenání pro Mašína Zlatou lípou je ale pro KSČM zcela nepřijatelné. „Myslím, že to bude nepřijatelné i pro velkou část veřejnosti Česka. Tím ale jenom tato vláda ukazuje, že se rozhodla jít cestou, která má blízko k projevům krajní pravice a autoritářství. Tady bych připomněl, co před rokem premiér Nečas na pohřbu Milana Paumera vlastně řekl: že prý v podstatě bude tolerovat jakékoliv prostředky a jakoukoliv cestu, které se dopouštěli Mašínové," dodal rozhorlený komunista.

Zdůraznil, že se KSČM na podrobnosti kolem cesty Vondry do USA bude tázat i v Poslanecké sněmovně. „Budeme k tomu chtít vysvětlení a to i formou interpelací," doplnil Grospič.

Co je vlastně vyznamenání Zlaté lípy? Jak redakce zjistila, spolu se Záslužným křížem obrany státu je nejvyšším vyznamenáním resortu obrany. O jejich zřízení rozhodla ministryně vnitra Vlasta Parkanová v roce 2008. Zatím medaili získali například velitel čáslavské tygří letky Jaroslav Míka či vojenský historik Jiří Rajlich, známý zejména svými odbornými pracemi o československých letcích.

Paumera uctila v Poděbradech celá delegace

Případ skupiny kolem bratří Mašínových, kteří se počátkem padesátých let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává v české společnosti rozepře, protože při jejich činnosti zemřelo několik lidí. Mašínům se totiž společně s Milanem Paumerem podařilo probít do západního Německa, další členové skupiny byli později v Československu odsouzeni k trestům smrti nebo mnohaletému žaláři.

Sourozenci Mašínové pro ParlamentníListy.cz:


Loňského pohřbu Milana Paumera se kromě stovek lidí zúčastnili i nejvyšší ústavní činitelé. Na smuteční obřad v Poděbradech přijel premiér Nečas, ale i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf VV Radek John, ministr obrany Alexandr Vondra a tehdejší předsedové parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová. 

Pohřeb Ctirada Mašína, který zemřel v sobotu ráno po delší nemoci, se v americkém Clevelandu uskuteční příští týden ve středu. Jako veterán americké armády bude pochován s vojenskými poctami. Pohřbu se zúčastní také český velvyslanec v USA Petr Gandalovič.

Související:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…