Přemlouvala dědka, bábu, teď říká: Ve vládě ani sněmovně řemeslo politiky nikdo nezvládá

28.11.2012 18:03

REVUE Herečka Martha Issová před dvěma lety přemlouvala národ, ať nevolí levici. Jakoby ji lidé vyslyšeli, zvolili si vládu pravice. Ta ale Issovou výrazně zklamala.

Přemlouvala dědka, bábu, teď říká: Ve vládě ani sněmovně řemeslo politiky nikdo nezvládá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herečka Marta Issová

Jste na mateřské dovolené, potomek Vás jistě zaměstnává na plný úvazek. Zvládáte i něco jiného? Kdy jste naposledy četla noviny/viděla televizní zprávy?

Čtu i tištěné noviny a večer projíždím internet. Když jsem byla v šestinedělí, zjistila jsem, že mi čtení zpráv ani nedělá dobře, jinak ale politiku víceméně sleduju. Nemám v sobě ale jasnou odpověď, jestli to je dobře nebo špatně. V demokracii je to ale nutnost, pokud člověk chce přispět do diskuze, měl by mít minimální přehled o tom, co se děje. Ale na druhou stranu se u toho vždycky tak naštvu, že vlastně nevím, jestli to je správně.

V dubnu 2010 jste „Přemlouvala bábu“, ať nevolí levici. Tehdy Vás lidé de facto poslechli...

Nebylo to o tom, že by nás lidé poslechli. Bylo to shodou okolností, lidí naladěných podobně jako jsme byli my, byla většina, proto volby dopadly, jak dopadly.

Jak v této souvislosti vnímáte současný vývoj? Republika oranžoví, rudne, máme prvního komunistického hejtmana...

Nejdřív jsem byla upřímně zděšená, bylo mi to strašně líto. Říkala jsem si, že to není možné, že se něco takového takhle krátce po revoluci stane. Ale po revoluci neměli komunisté šanci ukázat, co by dělali. Byli celou dobu v opozici, měli mnoho možností na remcání. To je něco, co umí. V praxi se třeba ukáže jejich neschopnost, opravdu nevěřím v jejich schopnost, nevěřím, že by tito lidé mohli dát něco do pořádku.

Byly různé snahy o pozastavení činnosti strany KSČM. Myslíte si, že způsob, jak se mohou komunisté sami „odvařit“, je právě ten, že se dostanou k moci?

Ano. Věřím tomu, že potom může nastat odliv voličů od této strany. Když jsou lidé naštvaní, přirozeně jdou do opačného tábora, tak je to od revoluce. Střídá se tu ODS a ČSSD. Když jedna z těchto stran má možnost vládnout, další volby dopadnou opačně. Jedna z variant je tedy komunisty zvolit, mohou pak ukázat, co umí.

Proč podle Vás lidé v takové míře teď komunisty volí? Je to spíše protest?

Do značné míry to takhle je. I to je důsledek 40 let v komunismu, je to chování nedospělého člověka. Když se dítě naštve, řekne vám, ten je zlý, ten je hodný. Česká společnost, do níž se sama počítám, je zkrátka nedospělá, chová se podobným způsobem. Dělá věci na just. Konstruktivní to ale moc není. Nikam to moc nevede.

V klipu jste obhajovala pravici. Jste založením „kovaný pravičák“?

V jiné zemi bych spíše tíhla k levici, středolevici. Ale vadí mi česká levice, s tou mám problém. Nejsem ale nijak kovaný pravičák, volila jsem Zelené, středovou stranu. Ale vládu těžko hodnotit. Samozřejmě nejsem spokojená s tím, co se ve vládě děje, ale nejsem spokojená obecně s tím, co se děje ve společnosti. Máme tendenci nadávat na politiky, jako kdyby k nám nepatřili, jako kdyby to byla jiná sorta lidí. Ale oni jsou jedni z nás, rekrutují se ze společnosti, ta je celá taková, včetně mě. Lidé se stále uzdravují z komunistické éry.

Jak hodnotíte Nečasovu, „protikorupční“ vládu? Řada ministrů z ní odešla právě kvůli korupci..

Je naivní očekávat, že když přijde nová vláda, přivede nové lidi, kteří nejsou do nejrůznějších vazeb zapleteni. Sám nový premiér to nevyčistí, je potřeba, aby ta změna začala už v komunální politice. Na to, aby se změnil systém, je ale potřeba delší čas než čtyři roky. Jako absolutní podraz jsem ale vnímala zásadní nedodržení předvolebních slibů ODS, TOP 09 i Věcí veřejných. Těm jsem se smála už před volbami, to, co se stalo po nich, mě nijak nepřekvapilo. Na změnu je potřeba i dozor společnosti. Musí to jít odspoda. Lidem přestane být lhostejné, v čem žijí, začnou se sami angažovat, byť třeba v komunální politice. V to věřím. Od Nečase jsem ani nečekala, že by byl spasitel, který přijde a obrodí českou politiku.

Kdo podle Vás zvládá řemeslo, respektive umění politiky, nejlépe?

Líbí se mi, jak Prahu 2 řídí Jana Černochová.

A z „velké“ politiky, ve sněmovně, vládě?

Tam bohužel nemohu jmenovat nikoho (smích). Opravdu ne, to si nedělám srandu. O nikom takovém nevím.

Co třeba Karel Schwarzenberg?

Se vší úctou k němu mi přijde, že je taková tvář mladých naštvaných intelektuálů. Ale pozitivní výsledky jeho práce nevidím. Patří to k dobrému tónu ho podporovat, ale v praxi jeho přínos nevidím.

Tak jinak, kdo Vás ve „velké“ politice zklamal?

Nečas.

Proč?

Považovala jsem ho za slušného člověka, přišlo mi, že má chuť radikálnějším způsobem věci měnit. Ale tu zradu se zvyšováním daní beru jako šílenost nejhrubšího zrna. To je zásadně špatně. Vadí mi ale i jeho směřování. Měl by přijít někdo, kdo by nám vrátil zpátky dobré lidské hodnoty.  Zásadní problém společnosti je absence hodnot, základních lidských hodnot. Zoufale mi schází někdo, kdo by se zajímal o duši českého národa.

Měli by podle Vás tedy do politiky vstoupit jiní lidé než ekonomové, právníci? Třeba filozofové..?

Je třeba nějaké vyvážení. Naivní by bylo skládat vládu z filozofů a podobně. Ideální je, když je v politice zastoupený vyvážený vzorek populace.

Jak se díváte na nové iniciativy, třeba NFPK Karla Janečka? Fandíte mu, najde podporu?

Budu ráda za jakoukoliv pozitivní změnu. Ale NFPK je na můj vkus příliš organizovaný, nicméně jsem zvědavá, co přinese, co budou ty konkrétní změny, které nastanou. Působí to na mě partajním dojmem, ale to já mám vždycky. Nerada se zapojuji do jakýchkoliv organizací, part.

Hodně se teď řeší přímá volba, vyřazeni byli kandidáti Tomio Okamura i další. Pokud by podali stížnosti k Ústavnímu soudu a ten jim vyhověl, mohlo by Česko být i několik měsíců bez hlavy státu. Je vůbec pro ČR důležitá?

Prezident je důležitý, je to symbol státu. Kdyby nebyl, ztratila by se víra lidí ve společnost. Je důležité zachovat jeho pozici. Třeba podpora Vladimíra Franza pramení z rozhořčení lidí, z marasmu, který tady panuje. Franz celý život tvoří, něco nějak přináší, lidé mají pocit, že už je to tak absurdní, že vlastně má smysl pro něj hlasovat. Kiks kolem vyřazení kandidátů je důležitý i pro chuť lidí se do politiky zapojovat, vůbec jít volit. Vše má pachuť podvodu, chyby. Je to demotivující pro nás všechny.

Martha Issová  (31 let)  je herečka, dcera   herečky Lenky Termerová a filmového režiséra  Morice Issy. Její sestřenicí je česká herečka Klára Issová.
Televizní diváci ji znají zejména z televizních seriálů  Hop nebo trop či Dobrá čtvrť. Známá je i jako divadelní herečka, angažmá má v pražském Dejvickém divadle.

Ve filmu debutovala v roce 1999  ve filmu Karla Kachyni Hanele.  Zahrála si třeba i ve filmu Tajnosti režisérky Alice Nellis z roku 2007.
V dubnu 2010 se účastnila společně s Jiřím Mádlem a Petrem Zelenkou přípravy klipu určeného pro mládež Přemluv bábu a dědu, ať nevolí levici. Na jaře roku 2012 se jí a partnerovi Davidu Ondříčkovi narodila dcera Františka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…