Přímá volba poslanců: Chce to čím dál více lidí

13.09.2012 10:41

Chcete se stát politikem? Pak počítejte s tím, že řada občanů na vás bude koukat, mírně řečeno, skrz prsty. Důvěra v politiky, především v poslance soustavně klesá. Roste však počet osobností, kteří věří, že z této neradostné situace existuje cesta ven - prostřednictví zavedení většinového volebního systému. V něm by voliči přesně věděli, kdo hájí v parlamentu jejich zájmy a po letech by politikovi vystavili účet.

Přímá volba poslanců: Chce to čím dál více lidí
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Volání po změně volebního systému sílí. Poté, co se v posledních sněmovních volbách voliči přesvědčili, že nová strana v podobě Věcí veřejných českou politickou kulturu nezachrání, spíše naopak, a vliv propagovaného kroužkování poslanců není všemocný, mnozí lidé uvažují o změně volebního systému jako takového. Tohoto sílícího proudu si v komentáři pro dnešní Lidové noviny (LN) všímá komentátor Martin Weiss.

Důvěra v poslance stále klesá

"S nějakým návrhem na změnu volebního systému operuje skoro každý prezidentský kandidát. Protikorupční magnát Karel Janeček přišel s na první pohled fantasmagorickým návrhem dvoumandátových obvodů, v nichž by každý volič měl dva pozitivní a jeden negativní hlas. A do toho vstupuje iniciativa Přímá volba poslanců. Má jedno velké plus: nevyžaduje jako vstupenku nenávist," zdůrazňuje Weiss.

Jedním z iniciátorů výzvy k zavedení přímé volby poslanců je spoluzakladatel Liberálního institutu a bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz, jehož jméno se až dosud s politikou nespojovalo.

„Máme tu velmi silně klesající důvěru občanů v instituty parlamentní demokracie, speciálně ten nejvýznamnější, kterým je Poslanecká sněmovna. Důvěra v ní klesla na pouhých 11 procent v sedmém měsíci tohoto roku, to znamená, že nadále pokračuje velmi znepokojivý klesající trend,“ upozorňuje Jiří Schwarz.

Stranická mašinerie

Nabízí se však otázka, zda dokážou přímo volení kandidáti vystupovat sami za sebe, nebo zda se budou dál schovávat za vůli strany, tak jak to činí nemalé množství dnešních zákonodárců. Kandidáti stojící mimo politické strany budou nevyhnutelně oslabeni,  podpora stranického aparátu představuje ve volební klání významnou devizu. I tak má podle Schwarze změna volebního systému smysl.

„Představte si, že si vůbec nemyslím, že je to nereálné. Cílem je změnit volební systém do roku 2014, kdy budou příští volby. Myslím si, že občané dávají všemi prostředky najevo, co si myslí o politicích. Vezměte si, že prestiž profese politika klesla na samé dno v žebříčku profesí. Situace je skutečně alarmující,“ říká pro ParlamentníListy.cz ekonom Jiří Schwarz.

Konkrétní parametry, na kterých by většinový systém stál budou ještě předmětem debaty odborníků. Zajímavé je, že by se tét změně nebránil ani současný premiér Petr Nečas (ODS), který si umí představit situaci, kdy bude země rozdělena na 200 volebních obvodů,z něhož v parlamentu usedne nejsilnější kandidát a ten pak za svou činnost ponese odpovědnost před svými voliči.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…