Profesor Keller: Já to nechápu. Proč lidé ještě volí pravici

18.06.2012 11:26

Sociologa Jana Kellera velmi překvapuje, že TOP 09 má stále ještě skoro 10 procent preferencí a ODS dokonce 16 procent. Proč? „Obě strany dohromady slouží zájmům maximálně pěti procent obyvatelstva,“ vysvětlil Keller v rozhovoru pro Haló noviny. Navíc podle něj Kalousek s Nečasem mají cestu otevřenou k tomu, aby nás během dalších dvou let dovedli až přímo k branám Řecka.

Profesor Keller: Já to nechápu. Proč lidé ještě volí pravici
Foto: Archiv
Popisek: Sociolog Jan Keller

Podle sociologa Jana Kellera dnes Evropa vypadá o hodně jinak, než ještě před rokem.

„V dnešní podobě se ukazuje být neudržitelná a je spíše otázkou týdnů než měsíců, kdy se začne z jižního křídla hroutit. Ukázalo se, že Evropa tmelená pouze bankéři a jejich nenasytností prostě nemůže fungovat. Buď vznikne Evropa skutečně solidární, anebo se tento historický pokus rozpadne. Dost možná s nedozírnými následky,“ řekl Keller pro komunistické Haló noviny.

Prý jej ale v souvislosti s evropskými rozměry udivuje, jak dlouho naše ekonomika „jede“  pouhou setrvačností. „Dvacet let jí pouštějí neuvěřitelně žilou a stále ještě - jak správně říká pan Kalousek -  máme všichni boty. „Musela to být kdysi skutečně silná ekonomika, když se po všech těch zlodějnách a diletantismu mnoha vlád zatím ještě úplně nerozpadla,“ poznamenal.

K politické situaci v Česku pak podotkl: „Velice mne překvapuje, že TOP 09 má stále ještě skoro 10 procent preferencí a ODS dokonce neuvěřitelných 16 procent. Obě strany dohromady slouží zájmům maximálně pěti procent obyvatelstva. Nedovedu pochopit, proč by je stále ještě volilo dalších zhruba dvacet procent, jejichž zájmy obě pravicové strany dokonale ignorují.“

K těmto dvěma stranám, respektive k jejich představitelům, si pak Keller neodpustil jeden pořádný slovní šťouchanec: „Kalousek s Nečasem (to pořadí je správné) mají cestu otevřenou k tomu, aby nás během dalších dvou let dovedli až přímo k branám Řecka. Dělají pro to maximum.“

U Ratha jsou to jen setiny procenta...

O tom, jak naše vláda funguje, si ale nedělá žádné iluze. „U Davida Ratha se jedná, pokud mu budou obvinění nakonec prokázána, o sumu v řádu několika desítek milionů. To jsou pouze setiny procenta toho, co každoročně záhadně zmizí z peněz daňových poplatníků našich i evropských. V tomto ohledu se tedy jedná skutečně jen o nepatrný vrcholek ledovce,“ zdůraznil.

Má prý dojem, že pokud by byla na velkou část dnes vlivných politiků nasazena technika v tom rozsahu, v jakém byla nasazena na Ratha, dozvěděli bychom se po několika měsících o osudu ne několika ušmudlaných desítek milionů, ale o částkách v řádu miliard, pokud ne desítek miliard. „Někde ty peníze přece musely skončit, když jsme je na daních hezky odevzdali a nyní nejsou jako z udělání dohádatelné,“ poznamenal.

Peake s hrstkou svých známých

Jak ale Keller vlastně vidí politické preference různých stran? „Stranám ODS ani TOP 09 by žádná aféra už další hlasy neodebrala. Lidé, kteří ji chtějí stále ještě volit, ji budou volit, i kdyby se ukázalo, že páchají všechny ty orgie, které Kubiceho zpráva lživě přičítala Paroubkovi,“ pronesl ke dvěma již zmiňovaným pravicovým subjektům.

Zdůraznil, že platforma Karolíny Peake nezískala v posledních parlamentních volbách ani setinu procenta. "Zdůrazňuji, že každá mimoparlamentní strana byla k pěti procentům blíže než paní Peake s hrstkou svých známých. Jestliže se drží ve vládě, je to známka naprosté absence vkusu a studu,“ myslí si.

V případě KSČM to ale podle něj vypadá na návrat k číslům, která měla strana v roce 2000, tedy ke dvaceti procentům.

Byla tam jen jedna jediná osobnost - Josef Lux

Pokud KDU-ČSL překročí pětiprocentní hranici, což nelze vyloučit, bude i tak prý hodně nečitelnou stranou. "V této straně se objevila za posledních dvacet let jediná osobnost, a tou byl nesporně Josef Lux. Ti, co u lidovců dnes zbyli, jsou hodně nevýrazní. Jejich štěstím je, že řada lidoveckých hvězd v tom nejhorším slova smyslu dnes zdobí předsednictvo TOP 09,“ poznamenal k lidovcům velmi kriticky Keller.

Stranu zelených pak podle jeho soudu velmi negativně poznamenal Martin Bursík. Ovšem ani pod vedením Ondřeje Lišky se z toho údajně „nevyhrabou“.  „I kdyby snad překročili pět procent, nikdo je nebude brát vážně,“ dodal a nakonec se pustil i do kritiky ČSSD.

„Má poměrně slabé voličské jádro, většina jejich voličů je snadno ovlivnitelných a nechá se odradit i hodně průhlednými provokacemi. To ovšem oslabuje celou levici a umožňuje dvěma pravicovým stranám sestavovat stále nemožnější vlády,“ uzavřel pro Haló noviny Keller.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…