Profesor Knížák: Oni se bojí, že se Klaus vrátí

09.01.2013 12:31

V úterý prezident Václav Klaus vystoupil v televizi s projevem, ve kterém se pustil do všech kritiků své amnestie a obvinil je, že útočí na jeho osobu, což se prý stalo v minulosti již několikrát. V pořadu Události, komentáře se pak střetl politolog Jiří Pehe, známý svým vyhraněně negativním názorem na prezidenta, s výtvarníkem Milanem Knížákem, který se naopak prezidenta zastává.

Profesor Knížák: Oni se bojí, že se Klaus vrátí
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Milan Knížák v pořadu Hyde park

„Amnestie v určitém rozsahu byla namístě. Ale ten článek 2, který vedl k omilostnění lidí, stíhaných pro hospodářské trestné činy, to je velký problém,“ uvedl Jiří Pehe.  S ním nesouhlasil jeho oponent, výtvarník Milan Knížák: „Když soud něco není schopen rozsoudit osm let, tak to je, jako kdyby nesoudil vůbec,“ myslí si.

K reakci prezidenta, která podle moderátora Martina Veselovského rozdělila společnost, pak Knížák uvedl: „Můj názor je, že se některé strany a část veřejnosti bojí Klausova návratu do aktivní politiky. I když já vůbec nevím, jestli on něco takového plánuje.“  Paranoidní proto podle něj není Klaus, ale ti, co se jej bojí.

Pehe si však myslí, že prezident „opět prokázal své nezměrné ego“, a to tím, že si celý rozruch kolem amnestie vztáhnul na sebe. Přitom osmdesát procent občanů podle něj nesouhlasilo se samotným aktem amnestie. „On dokonce několikrát použil slovo kampaň,“ poznamenal Pehe s tím, že skutečná kampaň musí být organizovaná, což se v tomto případě nestalo. „Celá ta dikce mi připomínala slovník pozdní normalizace,“ shrnul Pehe.

Na něj zareagoval Milan Knížák: „Pan Pehe kritizuje Václava Klause neustále a pan Pehe se téměř ve všem mýlí,“ uvedl. Názory Jiřího Pehe jsou podle něj konsistentní v nenávisti k Václavu Klausovi a celé pravicové politice, a to Knížákovi vadí.

Podle Jiřího Pehe je Klausova útočná reakce svým způsobem logická. „Prezident se dostal do velké šlamastiky, protože ta vůle veřejnosti je skutečně neobvykle silná,“ poznamenal. Knížák s ním ale nesouhlasil: „Ti lidé prostě křičí, a neví proč. Skoro nikdo neví, o co v té amnestii jde.“

Když se moderátor Knížáka zeptal, zda si myslí, že na prezidenta v této kauze někdo záměrně útočí, dostalo se mu od výtvarníka odpovědi: „Na něj permanentně někdo útočí“. Podle něj se boj proti Václavu Klausovi nikdy nevedl v rovině argumentů. I proto, že je nejspíš se svými názory u nás a v Evropě skutečně v menšině.

Naopak prezident podle něj vždy uvažoval racionálně, proto i jeho vystoupení proti kritikům amnestie nebylo uraženým egem, ale „racionální úvahou nad tím, co se opravdu děje“.

V závěru vystoupení pak prezident Klaus připomněl svůj slavný výrok „jedeme dál“, pronesený po pádu své vlády v roce 1997. Pehe to vnímá jako varování. „Já opět vstanu z toho popela a vy, co mě kritizujete, tak uvidíte,“ vžil se do Václava Klause.  

Podle Knížáka je nyní situace možná ještě vážnější, než v roce 1997. „Je jiná doba, méně entusiasmu a více mediální masáže,“ obává se. Mnohem více se podle něj rozbujel sociální stát a další hrozby. Proto prezidentovo varování vnímá jako adekvátní reakci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jav

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…