Senátor Dryml: Havlista Dienstbier patří spíš do TOP 09

11.03.2013 20:07

ROZHOVOR - Vladimír Dryml, senátor (BEZPP-SPOZ) už má dost, jak říká, jednostranného zpravodajství vůči osobě prezidenta Miloše Zemana. Rozčiluje ho, že se některá média snažila inauguraci prezidenta zesměšnit. Jiří Dienstbier také podle něj kope kolem sebe, protože jeho „pravdoláskařská iniciativa“ velmi ohrozila jeho místopředsednictví v ČSSD.

Senátor Dryml: Havlista Dienstbier patří spíš do TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dryml

Vaše výroky na některá naše média, v souvislosti s jejich postojem k Miloši Zemanovi jsou pořádně nazlobené. Co Vás k tomu vede?

Vždyť je to opravdu trapné. Úkolem zpravodajských médií je především řádně informovat veřejnost o skutečném dění, a ne to prokládat vlastními názory. Ještě během inauguračního projevu bylo možné zaznamenat mediální emoce, ve smyslu, že měl vyhrát Karel Schwarzenberg, a že nevyhrál jen kvůli „hloupější většině národa“. Neumějí přijmout prohru.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Navíc je třeba si uvědomit, že šéfredaktoři mohou pracovat na zakázku svých zahraničních vlastníků, stejně jako na základě vlastní iniciativy. Ale promítat by se to do zpravodajství nemělo.

Které listy Vás v tomto smyslu nejvíce rozčilovaly?

Tak v první řadě to byla Mladá fronta Dnes, jejíž vystupování bylo po celou tu dobu velmi nekorektní.

Miloš Zeman zmínil také Lidové noviny…

No, však mají jednoho vydavatele. A je to znát.

Stěžoval jste si prý na nekorektní jednání dokonce v Německu, přímo u vydavatele.

Ano, je tomu tak. A jak jsem měl asi reagovat, pokud naše zastupitelství i soudy rozhodují tak, že si musejí politici nechat všechno líbit? Znám to z osobní zkušenosti, že když jsem podal trestní oznámení na pomluvu, bylo mi státním zastupitelstvím odpovězeno, že jako politik si to musím nechat líbit. Takže jsem zřejmě jako politik pozbyl občanských práv (směje se).

Je velmi pravděpodobné, že podobné zkušenosti měl také Miloš Zeman, proto se vůči těmto médiím také vymezil. Víte, ona se žádná volební kampaň nevede v rukavičkách, ale tato prezidentská byla na můj vkus až příliš vyhrocená. A z toho pramení ty konfliktní problémy. Ale já doufám, že se to s postupem času snad přece jen zklidní.

Proč, podle Vás, prohravší menšina Schwarzenbergových příznivců neustále napadá většinu pro Miloše Zemana, jak píšete ve své tiskové zprávě? Cituji: „Vždyť zatím co se Miloš Zeman věnoval symbolickým rituálům spojenými s přebírání funkce, naše přední deníky si neodpustily několikrát poznámku, že volbu měl vyhrát Karel Schwarzenberg, a jenom kvůli 'hloupější polovině národa' nyní musíme trpět Miloše.“…

Za prvé si řekněme, že je to porážka ekonomicky velmi silné skupiny, navázané na zahraničí. A za druhé dodejme, že se jedná o skupinu lidí, jejíž zejména hlavní protagonisté žijí asi poměrně výrazně mimo realitu a jejich snahou je vyvolávat ve společnosti napětí.

Oni o sobě sice tvrdí, že jsou demokraté, ale nedemokraticky nejspíš nejsou schopni uznat demokratické výsledky.

Jak se Vám líbil projev Miloše Zemana?

Mně se jeho projev hodně líbil. Připadal mi moudrý a velmi státnický. Navíc byl vyvážený, protože Miloš Zeman v něm zmínil jak cíle, tak problémy. Víte, nechce se mi rozpitvávat jednotlivá slovíčka, jako to dělají některá média.

Panu prezidentovi je vyčítáno, že v projevu nezmínil zahraniční politiku. Není to tím, že je to kontroverznější téma, které lze snadněji kritizovat?

Nejen, že je to téma komplikovanější, ale musím jednoznačně souhlasit s panem prezidentem, který se chce k zahraniční politice vyjádřit až poté, co promluví s premiérem a vládou. Myslím, že předchozí stav nebyl zrovna správný, když jedni táhli hot a druzí čehý. Když tu byl jeden názor premiéra, jeden názor prezidenta a možná ještě jiný názor vlády. Myslím, že jednání a rozumný kompromis je velmi prospěšný krok. Samozřejmě, to nezáleží jen na prezidentovi. Vstřícná k jednání by měla být i druhá strana.

Mimoto jsem přesvědčen, že Miloš Zeman zcela správně vyhodnotil věci, které jsou pro českou společnost důležité, což je vzrůstající napětí ve společnosti. Je to podstatně důležitější, než jakási doposud podivná politika českého státu a ministra zahraničí, navázaného na cizí státy. Prezident je reprezentant navenek a určitě se nedá odtrhnout ze zahraniční politiky. Ale pro Miloše Zemana to není nejdůležitější. On také řekl, že domácí problémy vnímá jako nejdůležitější problémy České republiky. Je to český prezident a to už by si měly začít různé skupiny uvědomovat.

Povězte, proč myslíte, že Jiří Dienstbier neutišitelně „kope“ do Miloše Zemana snad při každé příležitosti?

Ale to je přece jednoduché. Pan senátor Dienstbier se potřebuje zviditelnit, protože jeho pozice v sociální demokracii je velmi oslabena a samozřejmě patrně nebude znovu zvolen místopředsedou.

Navíc nesmíme zapomínat, že má Jiří Dienstbier velmi úzký vztah ke skupině Václava Havla, zvanou „havlisté“ nebo také „pravdoláskaři“, kteří vlastně podporovali pana Schwarzenberga. Pro něj by asi bylo přirozenější, kdyby přestoupil do TOP 09, než aby setrvával v ČSSD.

Myslíte, že by taková varianta přicházela v úvahu?

To samozřejmě s jistotou nevím, ale on má přece opravdu silné vazby ke společnosti, která podporovala Václava Havla, a v níž, jak vidíme, pravda a láska vítězi. Z toho také u Jiřího Dienstbiera nejspíš pramení nenávist vůči Miloši Zemanovi, který porazil Karla Schwarzenberga podporovaného těmito pravdoláskaři, v minulosti sdruženými kolem Václava Havla. Jejich typickým rysem, jak se ukázalo, je neschopnost velkoryse přijmout demokratickou porážku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…