Senátorka a exsoudkyně vidí vážné provinění Drábka a jeho Šišky

04.12.2012 8:24

Ministryně Ludmila Müllerová v pořadu Václava Moravce konstatovala, že lidé, kteří budou mít sociální karty, budou vlastně osobami sledovanými, za co a jak utrácejí své dávky. Kdo je ale bude sledovat? Navíc nemá ministerstvo zákonné zmocnění k tomuto kroku, což může být v rozporu s Ústavou.

Senátorka a exsoudkyně vidí vážné provinění Drábka a jeho Šišky
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Má-li to sledování umožňovat banka, pak jde o dceřinou společnost zahraničního subjektu, jenž kromě vyvedených peněz z českého rozpočtu tak získává kontrolu a databázi osob, které ani nejsou jeho klienty. A když, tak rozhodně ne z dobré vůle, ale z donucení, protože bez karty není žádná z těchto osob sociální případ, a proto také nic nedostane.  ParlamentníListy.cz se proto zeptaly poslankyně a členky sociálního výboru za KSČM Marty Semelové a bývalé ústavní soudkyně, nyní senátorky (BEZPP) Elišky Wagnerové, jak ony vnímají sledovací rozměr sociálních karet.

Karta musí být odstraněna, souhlasí Wagnerová se Špidlou

Eliška Wagnerová se už nejednou proti sKartám velmi ostře postavila. „A na mém postoji se vůbec nic nezměnilo,“ řekla pro ParlamentníListy.cz. Nelíbí se jí ani, že mají lidé vyplňovat kvůli této kartě řadu citlivých údajů, které mohou být zneužitelné. „Jiný důvod, než vznik karty, to vlastně nemá,“ říká senátorka, která byla navíc ústavní soudkyní.

Senátorka také ostře vystoupila proti identifikačnímu využití karet, které zmiňovala ministryně Müllerová. „Celé je to zase špatně, špatně, špatně,“ zlobí se senátorka. Nechápe, proč by se podle ní měli identifikovat právě lidé, kteří musejí brát nějaké dávky. „Souhlasím s tím, co řekl Vladimír Špidla, že tato karta musí být odstraněna,“ říká Eliška Wagnerová.

Senát už chystá zrušení karet

„Tady pro ty karty prostor nevidím. A pokud vím, v Senátu už je návrh na zrušení karet, který já velmi ráda podpořím,“ říká senátorka. I když sama nemá zákonodárnou iniciativu, kterou má pouze klub, velmi ráda prý tento zákon a tuto iniciativu podpoří. Je tak v podobné situaci jako je ombudsman JUDr. Varvařovský, který má ke kartám také velké výhrady, i když jejich naprosté zrušení zatím nepožaduje.

Eliška Wagnerová se jen diví ministerstvu, že na těch kartách přes tak silný odpor trvá. „Nerozumím tomu, a jestli tím zachraňuje jakousi pozici vůči České spořitelně, pak je to opravdu velmi smutné,“ říká Wagnerová. „Je to určitě jedna z možných interpretací,“ dodává.

Ministerstvu chybí zákonné zmocnění, což je ústavně nepřijatelné

Smlouvu mezi ministerstvem a Českou spořitelnou občané neznají. „Kromě toho jsem přesvědčená, že při jejím podpisu pan náměstek (Vladimír Šiška) výrazně překročil své pravomoci. „Nejen to, je třeba si uvědomit, že ani ministerstvo nedostalo ze zákona zmocnění, které může být uděleno také pouze zákonem. Jen zákon podle ní může rozhodnout o vyvedení státní služby poskytování dávek do soukromého sektoru. A žádný takový rozhodně schválen nebyl,“ říká bývalá ústavní soudkyně a nyní senátorka Eliška Wagnerová.

Zákonné zmocnění zde podle senátorky chybí. „A to je ústavně nepřijatelné,“ říká emeritní ústavní soudkyně. Jak dodává, ministerstvo může provádět pouze takové úkony, k nimž ho zmocňuje zákon. „A v tomto případě to zákonné zmocnění nevidím,“ říká rezolutně Wagnerová.

Skarta je výhodná pouze pro někoho, tvrdí komunistická poslankyně

„Jsem přesvědčena, že sKarta je opravdu výhodná jen pro někoho,“ řekla pro ParlamentníListy.cz komunistická poslankyně Marta Semelová.  Výhodná je proto, že přes ni utíkají z rukou státu obrovské částky. Ta druhá, „sledovací“ varianta, je podle ní také špatná. „Ti, kdo si dnes říkají demokraté, by si měli uvědomit, že sledovaní jsou právě řadoví občané, navíc ti, kteří jsou i tak v obtížné situaci,“ říká Semelová.

Až se levice vrátí k moci, změní to, slibuje poslankyně

Lidem, kteří jsou na tom i bez toho zle, se podmínky podle ní ještě komplikují, zatímco ti, co na tom získávají miliony, k těm penězům nepřicházejí podle Semelové zrovna poctivou cestou. „Korupce, nadhodnocené zakázky, vyvádění peněz, to všechno je ve velikých částkách, ale člověk, který žije z ruky do úst, na to doplácí, a ještě navíc má být kontrolován,“ zlobí se poslankyně.

Mimoto je tento systém podle Marty Semelové zneužitelný a s daty, přes veškerá ujištění, nakládá prostě zahraniční subjekt. Věří ale, že jakmile se vlády ujme levice, udělá maximum, aby nastolila v těchto věcech sociálně spravedlivý pořádek. „My jsme přece od počátku žádali, aby byly provedeny změny v sociálních kartách, a ty změny je nezbytné provést,“ dodává poslankyně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…