Strach z mocného vládce ohromné hromady peněz. Bude z ODS

06.12.2012 12:51

Superúřad vytvořený z ministerstev dopravy a průmyslu vzbuzuje pochybnosti, zda není jen důsledkem kšeftování s vládními místy mezi koaličními stranami. Podle opozice jde v každém případě o podivný a chaotický postup. Naopak z ODS znějí hlasy, že jde o pozitivní změnu a antibyrokratické tažení, jehož důsledkem bude zeštíhlení státní správy.

Strach z mocného vládce ohromné hromady peněz. Bude z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr průmylu a obchodu Martin Kuba

Vláda Petra Nečase se rok a půl před uplynutím svého funkčního období chystá kromě personálních změn sáhnout i ke snižování počtu resortů. Od roku 2014 se mají sloučit ministerstva průmyslu a obchodu s dopravou pod společnou hlavičkou nového ministerstva hospodářství. Takto vytvořený superúřad povede nynější šéf průmyslu a obchodu Martin Kuba, nový ministr dopravy bude ve funkci jen do spojení obou ministerstev.

Právě druhý muž ODS tak bude po sloučení těchto dvou resortů kumulovat v rukou značnou moc. „Takovéto superministerstvo bude neuvěřitelně vlivné z hlediska peněz, které jím budou protékat, i z hlediska vztahů s kapitány průmyslu i zákulisními lobbisty. Dokonce z tohoto pohledu vidím i určité riziko. Ještě donedávna i kolegové z ODS mluvili o napojení Martina Kuby na tzv. kmotrovské struktury a nyní se tomuto člověku poskytne neuvěřitelný politický, ale i ekonomický vliv,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Kuba chce mít všechno pod kontrolou

Sám Martin Kuba je přesvědčen, že slučování bude záležitostí několika měsíců. Proto je přesvědčen, že na přechodnou dobu musí být někdo pověřen řízením ministerstva dopravy, protože on na dvou židlích sedět nemíní. Šéfa dopravy chce mít ale pod kontrolou. „Pokud je cíl vytvořit resort hospodářství, tak je to proces, ve kterém budu muset mít já velmi významné slovo,“ zdůraznil Martin Kuba pro Lidové noviny svoji momentálně velmi silnou pozici.

Jako o ministru dopravy na přechodné období se mluví Liboru Lukášovi z ODS, bývalém zlínském hejtmanovi. Ten momentálně působí jako poradce pro dopravu u premiéra Petra Nečase. „Moje práce se týká veškerých materiálů, které se připravují na ministerstvu dopravy a jdou směrem k vládě. Připravuji jejich manažerské shrnutí. Těžiště mojí činnosti je v oblasti vládní agendy,“ popsal svou činnost adept na přechodný ministerský post pro LN.

Jasný plán spojení resortů zatím nikdo nemá

Jen málo si ti, kterým leží na srdci posílení pozice prvního místopředsedy ODS Martina Kuby a usazení předsedkyně LIDEM Karolíny Peake na plnohodnotný vládní post v čele resortu obrany, uvědomují, že sloučení nebude vůbec jednoduché. Především bude nutné změnit veškeré zákony, které popisují kompetence obou úřadů. Zároveň bude třeba provést detailní analýzu, jak ministerstva zeštíhlit a zajistit, aby se žádná agenda neprováděla dvakrát. Tyto nezbytné kroky si však vyžádají spoustu peněz. Ale kolik, to nikdo neví.

To pochopitelně kritizuje opozice. „Pokud jde o slučování ministerstev, vláda postupuje podivně a chaoticky. Slučování by mělo probíhat na základě analýz nákladů a agend, nikoliv kšeftování mezi koaličními stranami,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A dokonce ani budoucímu šéfovi superúřadu není zřejmé, čemu bude velet. „Že by existoval nějaký jasný plán, co se s čím udělá, to určitě neexistuje,“ přiznal ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Státní správa musí zeštíhlet, tvrdí exšéf dopravy

Přesto v řadách ODS panuje s plánem na slučování ministerstev souhlas. „Má zkušenost mi říká, pokud sloučit dvě organizace, je lepší, mají-li jednoho jasného šéfa. Já jsem přesvědčen, že státní správa musí zeštíhlet, a tak mi nevadí, že analýza, věřím, že rychle, vznikne až teď. Podstatné je, aby nezůstalo jen u ní,“ říká pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr dopravy a nynější šéf resortu zemědělství Petr Bendl.

„Slučování resortů je obecně pozitivní, hlavní je, aby počet úředníků po sloučení nezůstal stejný. To by pak nemělo smysl,“ přidává se poslanec ODS a člen sněmovního hospodářského výboru David Šeich.

Ještě dále by šel jeho stranický kolega Aleš Rádl, podle něhož by Česku bohatě stačilo deset ministerstev. „Ještě by se měla sloučit ministerstva zemědělství s ministerstvem životního prostředí a ministerstvo práce a sociálních věcí s ministerstvem zdravotnictví. Bez náhrady by se mělo zrušit ministerstvo pro místní rozvoj,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Aleš Rádl.

Ke slučování se mělo sáhnout už před dvěma roky

„Ruku v ruce s tímto vskutku potřebným antibyrokratickým tažením je pochopitelně třeba rušit a slučovat většinu těch veledůležitých podúřadů, které se jako jepice rojí okolo každého z těchto ministerstev. Jen si myslím, že se to mělo udělat už před dvěma lety, aby si to víc sedlo a nikoho už pak nenapadlo to znovu rozpojovat. Koaliční i vnitrostranické taktizování tyto potřebné kroky, bohužel, až příliš oddálilo a jsem zvědav, zda se teď ještě podaří dosáhnout toho, aby se nakonec nejednalo jen o nějaká naznačená, ale nedotažená gesta,“ obává se Aleš Rádl.

Naopak sociální demokracii ještě více než nepřipravená analýza spojení dvou resortů straší to, komu by doprava připadla. „Když byl naposledy ministrem dopravy významný člen ODS, skončilo to zbohatnutím firmy Viamont, dramatickým rozšířením nemovitého majetku ministra dopravy Aleše Řebíčka a velkými ekonomickými a reputačními škodami pro stát,“ upozorňuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociální demokracie se děsí ODS na dopravě

Podle šéfa nejsilnější parlamentní strany stačí připomenout minimálně 12 miliard korun z fondů EU, o které přijde Česká republika vinou neprůhledných výběrových řízení, drahé smlouvy s externími právními poradci nebo množství podivných dodatků ke smlouvě s provozovatelem mýtného systému. „Ministr Aleš Řebíček z ODS se stal symbolem klientelismu a střetu zájmů. Dnes je resort dopravy v koncepční a personální krizi a v krizi je také výstavba dopravní infrastruktury. To nezakryje ani rychlý manévr se sloučením s ministerstvem průmyslu a obchodu,“ tvrdí Bohuslav Sobotka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…