Studentský vůdce z Listopadu 89: Studenti, jste užiteční idioti

01.03.2012 4:35

JINÝMA OČIMA Předseda konzervativní Akce D.O.S.T. Michal Semín, který patřil ke studentským vůdcům v protikomunistické opozici, kritizuje současný Týden neklidu. Podle jeho názoru ho zneužívají neomarxisté a havlisté. Iniciativa D.O.S.T. poslala před časem studentům i dopis.

Studentský vůdce z Listopadu 89: Studenti, jste užiteční idioti
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Michal Semín

Semín patří ke studentům, kteří připravovali listopadovou protestní demonstraci. V říjnu 1989 byl za činnost v Hnutí za občanskou svobodu a v dalších protirežimních iniciativách vyloučen ze studia.  Stál v čele okupační stávky na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Myslí si však, že v současných studentských protestech nejde o svobodu.

Užiteční idioti proti akademickým svobodám

„Absence kritického hlasu na adresu protestujících vysokoškolských studentů je jen dalším důkazem selhání soudobých intelektuálních elit. V zápase o budoucí podobu univerzitního vzdělání se revoltující studenti dostali do pozice užitečných idiotů, sloužících k prosazování ideologií, jež svobodnému bádání a opravdovým akademickým svobodám rozhodně nepřejí,“ říká Semín.

„Když vidím, jaké vůdce protestní hnutí studentů a část vysokoškolských pedagogů vygenerovalo, vidím zde zřetelnou stopu neomarxismu a radikálního socialismu. Jen namátkou - anarchofeminista Ondřej Slačálek, mluvčí Socialistické solidarity Jan Májíček či radikálně levicový intelektuál, vystupující na akcích ProAlt a současně prorektor UK Stanislav Štech. Také proto má iniciativa "Za svobodné vysoké školy" podporu radikálně levicového Deníku Referendum, hnutí ProAlt a jim příbuzných spolků,“ zlobí se bývalý studentský protikomunistický aktivista Semín.

Na akci parazitují havlisté

Kromě neomarxistů se ve studentských protestech podle Semína také angažují takzvaní havlisté. „Také jistě stojí za zmínku, jak na této veřejnoprávními médii opečovávané akci parazitují lidé z řad ideových stoupenců Václava Havla, v čele s Tomášem Halíkem. Je to pro ně příležitost, jak využít částečně oprávněné, ve své většině však uměle vyprovokované nespokojenosti studentů, k prosazování ryze politických a ideologických cílů, které se svobodou myšlení a bádání nemají nic společného. Ba právě naopak. Pod vlivem těchto sil se z prostředí univerzitní diskuse vytrácí důraz na skutečně svobodnou a politickými hledisky neregulovanou výměnu názorů,“ míní šéf Akce D.O.S.T.

Podle něho někteří vůdci protestů akademickou svobodu spíše potlačují, než aby ji podporovali. Podle Semína některé postoje a názory, zvláště pak v oborech humanitních, získávají mezi vyučujícími i studenty privilegované postavení a názory oponentní jsou předmětem okázalého opovržení, pokud jsou na univerzitní půdu vůbec vpuštěny.

„Svědectvím mi jsou i reakce některých studentských organizací na prohlášení Akce D.O.S.T.,  varující studenty před pokusem zneužít jejich obavy z omezení akademických svobod pro politické účely dobře organizovanými zájmovými skupinami,“ říká Semín. „Považujeme za nešťastné, že do čela Vašich aktivit pronikly síly, representované například profesorem Tomášem Halíkem, které se jim snaží vtisknout jednostrannou ideovou orientaci a využít je k prosazování vyhraněně politických cílů. Jedná se o zřetelnou manipulaci, kterou je třeba jasně pojmenovat a odmítnout,“ napsala Akce D.O.S.T. studentům.

Vysoké školy – továrny na masové nekvalitní vzdělání

Podle Semína české vysoké školství potřebuje reformy jako sůl. Nárůst počtu vysokých škol a tedy i vysokoškoláků je podle něho přímo úměrný jejich klesající úrovni. Mnohé obory jsou nejen zcela zbytečné, jsou dokonce škodlivé.

„Proč máme ze svých daní živit přirozené společenské vztahy a instituce rozleptávající "učence" a jejich studenty, kteří pod pláštíkem genderových studií či multikulturně pojatých oborů podrývají hodnoty, na nichž je skutečná svobodná a spravedlivá společnost životně závislá? Chce-li být vysoká škola živena z našich daní, musí být společnosti také prospěšná. Čím jsou společnosti prospěšné stovky či tisíce neomarxisticky smýšlejících politologů, sociologů, environmentalistů, kulturologů a dalších teoretiků na věci, které ve skutečnosti snad ani neexistují? Zdravá společnost nepotřebuje třídu povrchních intelektuálů, ale lidi vzdělané a moudré. A těch se nám, navzdory množícím se továrnám na držitele vysokoškolských diplomů a akademických hodností, bohužel kriticky nedostává,“ opřel se do současného vysokého školství Semín.

Protikomunistický listopad ´89, či marxistická rebelie z roku 1968?

„Pokud se požadavkům protestujících studentů vyjde ve všech ohledech vstříc, nastane plíživá privatizace veřejného vysokoškolského školství do rukou studentů-aktivistů a jejich ideologických spojenců za hranicemi univerzit a vysokých škol, formovaných nikoli ideály studentské protikomunistické stávky z roku 1989, ale promarxistické rebelie západoevropských studentů z roku 1968,“ uzavřel Semín.

Iniciativa Za svobodné vysoké školy se staví proti zavedení školného a rovněž jí vadí, že by vysoké školy již nemohly nakládat s veřejnými finančními prostředky dle své libovůle a to, na co půjdou, by více kontroloval stát prostřednictvím demokraticky zvolených politiků. Studentům vadí „omezení pravomoci nakládat se svěřenými prostředky podle vlastního rozhodnutí a vpuštěním soukromých finančních a obchodních zájmů do vysokoškolského hospodaření“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…