Svrhnout vládu vyrazil z Ostravy zvláštní vlak. Cestující by se vešli do jednoho kupé

07.04.2013 11:14

REPORTÁŽ Svrhnout vládu a uchopit moc do svých rukou vyrazila dnes po šesté hodině ranní speciálně vypraveným vlakem z Ostravy jen hrstka lidí. Dvacet bychom jich na ostravském nádraží napočítali možná i včetně zaměstnanců Českých drah. Přivstal si ale i šéf rádia Helax, bloger a autor trestního oznámení na Českou republiku, Mirek Pifka.

Svrhnout vládu vyrazil z Ostravy zvláštní vlak. Cestující by se vešli do jednoho kupé
Foto: Daniela Černá
Popisek: Autor trestního oznámení na republiku Mirek Pifka na nádraží v Ostravě

Ten sice ve všem s aktéry nedělní demonstrace nesouhlasí, tvrdí ale, že mají v podstatě stejný cíl. Sám totiž usiluje hlavně o změnu volebního systému, který je podle něj v rozporu s ústavou. „Je potřeba upozornit na to, že volební zákon je v rozporu s demokratickými principy. Poprvé jsem se potkal s panem Popelkou minulý týden ve středu. Nejsem ale tak zamindrákovaný, abych nejel podpořit někoho se stejným cílem jen proto, že momentálně nějakou akci organizuje on,“ vysvětlil Pifka.

„Tato vláda mě ale primárně nezajímá. 20 let tu volíme podle nějakých zákonů a situace se nezlepšuje. Pokaždé volby skončí tak, že máme novou vládu, která je ještě horší než ty předchozí. Je to tím, kdo tu vládu volí, jací poslanci zasednou v Parlamentu. Dospěl jsem k tomu, že volíme podle zákona, který umožňuje volit takové poslance,“ dodal.

Nádraží zelo prázdnotou

Na hlavním nádraží se před šestou ráno v Ostravě procházelo jen pár bezdomovců, tři členové ostrahy a několik cestujících. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se právě odtud speciálním vlakem zdarma měli přepravovat demonstranti. „Kolik bude lidí nakonec na Václaváku, to se neodvážím odhadnout. Myslím si, že Holešovská výzva má parádní myšlenky. Je to ale skupinka lidí, kteří chtějí příliš rychle vyřešit problémy. Pokud by zvolnili tempo a ubrali radikálních názorů, udělali by lépe,“ upozornil před odjezdem Pifka. „Holešovská výzva ztratila nadhled. Pan Pomeje je z aktérů nejracionálnější. Trpí ponorkovou nemocí nejméně. Nejlépe odhadne, jestli ta demonstrace v reálu přinese nějaký efekt a jak moc to bude jen o vypuštění adrenalinu a stresu,“ dodal.

Obeslal 559 policejních stanic

Mirek Pifka obeslal stovky policejních stanic proto, aby podal trestní oznámení na Českou republiku. Podezírá stát z toho, že porušuje práva občanů, garantovaná Listinou práv a svobod. „Deset procent odpovědí, které jsem dostal, bylo velice uctivých. Sdělili mi, že se věcí budou zabývat nebo ji postoupí dál na nadřízené orgány. Chápu, že výsledek nebudu vědět za tři dny,“ popsal Pifka.

„Nejbizardnější na tom je, že každá odpověď je jiná. Existují tři nebo čtyři varianty odpovědí na zaslané trestní oznámení. Odepsali mi, že se tím nebudou zabývat nebo že to budou řešit, a taky se mi vrátil dopis jako nedoručený. Přitom odpovědi by měly být podle mě stejné. Když dáte nějakému orgánu jednu informaci, měla by existovat nějaká shoda, pokud tedy existují zákony, ve kterých se dá orientovat. Už na tomhle podání je vidět, že s ním nakládají každý jinak. Nemyslím si, že dělám něco nenormálního, když chci vědět, jestli jsou má práva porušována nebo ne. Myslím si, že nenormální jsou ti, kteří to vědět nechtějí,“ uzavřel Pifka.

Zaplacený vlak mohl vést stovky pasažérů

Zvláštní vlak byl vypravený právě pro demonstranty z Ostravy v 6 hodin a 10 minut. Běžně tu jezdívá i druhý spoj do hlavního města, který jel i dnes, ale o deset minut později. Ve speciálním vlaku, kterým se mohli lidé zdarma svést, bylo 237 míst k sezení. „Pořadatel si vlak zaplatil a je jeho problém, jak si svoje lidi pozná,“ podotkl strojvedoucí Michal Miklenda

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…