Ta olomoucká svině Ištvan, bordel a žumpa. I toto rozpoutal Nečas

17.07.2013 19:40

Expremiér Petr Nečas se vyjádřil k tomu, že za politické projevy a jednání by tři exposlanci ODS neměli být trestně stíháni, s tím, že rozhodnutí Nejvyššího soudu jednoznačně potvrzují jeho páteční slova, že se ze strany státního zastupitelství jedná o svévoli a vykonstruovaný proces.

Ta olomoucká svině Ištvan, bordel a žumpa. I toto rozpoutal Nečas
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

„Celá kauza musí být rozhodnutím nejvyššího státního zástupce okamžitě odejmuta Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, které není schopno postupovat objektivně. Jsem přesvědčen, že ministryně spravedlnosti musí dát okamžitě návrh na kárné řízení proti státním zástupcům panu (Ivo) Ištvanovi a panu (Rostislavu) Bajgerovi. Osobně si myslím, že jsou-li pan Ištvan a pan Bajger čestní muži, okamžitě rezignují na své funkce,“ uvedl ve svém prohlášení Petr Nečas.

Nepřijatelná ingerence exekutivní moci do moci zákonodárné

Podle Nejvyššího soudu nelze poslance, kteří mají imunitu, stíhat za politickou dohodu, a soud došel k závěru, že v posuzované věci tak došlo k nepřijatelné ingerenci exekutivní moci do moci zákonodárné.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si myslí o tomto Nečasově prohlášení. Pravicoví poslanci často říkají, že šlo o politickou kauzu a Ištvan by měl odejít, zástupci levice zase míní, že výklad Nejvyššího soudu je nesprávný a právo vykládat Ústavu má jen Ústavní soud.

Ta olomoucká svině by měla ve své funkci okamžitě skončit

Asi nejexpresivněji se vyjádřil poslanec ODS Aleš Rádl a ostře odsoudil olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. „Já myslím, že to, co státní zastupitelství předvedlo, je skandální blamáž neskutečných rozměrů, a ta olomoucká svině by měla ve své funkci okamžitě skončit. Státní zastupitelství vedené osobou, která dílem účelově dezinterpretuje a dílem hrubě a účelově porušuje platné zákony, nemá žádné oprávnění zastupovat stát,“ uvedl poslanec pro ParlamentníListy.cz.

„To, co je třeba teď naprosto zásadně vyšetřit, je, která partička si u nich tento pokus o puč objednala a kolik za to ti hoši dostali. A o tom, že se jednalo o puč, nemůže po té divadelní akci s nasazením 400 policistů v kuklách a následné zjevné manipulaci, kterou hoši z tohoto státního zastupitelství předvedli na té své slavné první tiskové konferenci, být žádných pochyb,“ dodal Rádl.

Bordel, žumpa a bojiště mafiánských famiglií

Opačný názor, taktéž poměrně ostře, sdělil poslanec ČSSD Jiří Koskuba: „Já si zde již nejsem jistý vůbec ničím. Dokonce ani tím, zda si ještě něco smím myslet. Tohle není demokracie, ani právní stát. To je bojiště jednotlivých mafiánských rodin. To je prostě jeden velký bordel. Každý slušný člověk z toho všeho musí vnímat obrovské zklamání a deziluzi. Já tenkrát necinkal klíči pro tuhle žumpu. Asi nikdo. Ale my byli asi jenom kompars. Scénář napsal bůhví kdo a v čím zájmu. Je mi líto.“

„Nepovažuji za nutné, aby se politik bez nutnosti vyjadřoval k činnosti státního zástupce či soudu,“ reagoval na dotaz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu se netýká skutkových podstat, za které měl být poslanec Nečas stíhán – tudíž kvalita práce pana Ištvana a jeho konstrukce trestnosti politických trafik nebude přezkoumána soudem. Bývalý premiér by neměl rozeštvávat válku justice,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Pozor na justiční diktaturu

Senátor SPOZ Vladimír Dryml se postavil proti kriminalizaci politiky s tím, že účelové překrucování zákonu ze strany státního zastupitelství může ohrozit politický systém v ČR a nastolit diktaturu justice.

„Prokurátor JUDr. Ištvan je názornou ukázkou současného stavu nezávislé české justice, která nechce být závislá ani na platných zákonech naší země. Zasahování nezávislé justice do politiky závislé na voličích jsme viděli už při prosazování výjimek pro justici v otázkách jejich platů. Je dobře, že zákon, který si pro sebe sami státní zástupci vytvořili, byl stažen k přepracování. Zvláštní právní názory JUDr. Ištvana mohou do budoucna ohrozit všechny politické strany a zavést u nás diktaturu justice s tím, že volná soutěž politických stran bude postupně zrušena,“ uvedl Dryml.

Dle názoru místopředsedy poslaneckého klubu TOP 09 Františka Laudáta začíná celá kauza zavánět justičním fiaskem: „Také si myslím, že by se aktéři skandálu měli poroučet. Buď okamžitě pan Ištvan řekne veřejně vše, aby mu mohla veřejnost věřit, nebo ať se okamžitě poroučí. Pořád se zdráhám uvěřit, že dnes někdo může sedět za dosud zveřejněné bajky a dohady.“

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Václava Votavy je třeba rozhodnutí Nejvyššího soudu respektovat. „I když pochybnosti o výkladu rozsahu imunity jsou jistě namístě. Namístě jsou ale také vážné pochybnosti o tom, že se vlastně nic nestalo a že se nejedná o korupci. Hodnotit roli státních zástupců mi nepřísluší,“ dodal poslanec.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Je třeba prověřit i adekvátnost postupu dalších bezpečnostních složek

Poslanec ODS Pavel Bém plně podpořil názor Petra Nečase, ale to podle něj nestačí: „Je třeba prověřit i adekvátnost postupu dalších bezpečnostních složek – ÚOOZ a fungování celého bezpečnostního systému ČR: nasazení operativní techniky na Vojenské zpravodajství, špiclování jedné služby druhou a tak dále. Jen tak si budeme moci být jisti, že žijeme v právním státě.“

„Jakékoli vyjádření politika Nečase k takové věci je nepřípustné a svědčí o mocenské zaslepenosti, kterou expremiér nejlépe projevil ve své větě, že jeho vládě nebudou vládnout policejní plukovníci a podplukovníci. Nečas s Kalouskem přece mohou nakupovat poslance Věcí veřejných,“ říká předseda VV a poslanec Vít Bárta.

Poslanec ČSSD Ivan Ohlídal s vyjádřením Nečase absolutně nesouhlasí. „Rozhodnutí Nejvyššího soudu o vynětí tří exposlanců ODS z dalšího trestního stíhání za korupci považuji za naprosto účelovou a chybnou interpretaci české Ústavy ze strany tohoto soudu. Zdá se, že nedávná prohlášení představitelů ODS, že nenechají jednání žalobců v souvislosti s trestním stíháním zmíněných poslanců líbit, našlo u Nejvyššího soudu odezvu. Myslím si, že inkriminované rozhodnutí zmíněného soudu naznačuje skutečnost, že poměry v ČR jsou velmi vzdálené poměrům v právním státě,“ říká poslanec ČSSD Ivan Ohlídal.

Vrcholný blábol

Poslanec KSČM Stanislav Grospič také nepovažuje rozhodnutí Nejvyššího soudu za nepříliš šťastné: „Domnívám se, že celá kauza by měla být řádně vyšetřena a nikoli být předmětem boje o politický vliv a moc.“

Senátor Tomio Okamura označil Nečasovo vyjádření za „vrcholný blábol“: „Nejvyšší soud pouze v podstatě řekl, že korupce konaná ve sněmovně je projev, který spadá pod Ústavou zaručenou imunitu projevu, což je evidentně nesmysl a já s tím nesouhlasím. Rád bych ale v této souvislosti dodal, že Nejvyšší soud nemá žádnou pravomoc vykládat Ústavu. Od toho je soud ústavní. A v žádném případě soud neřekl, že se trestný čin nestal, on jen konstatoval, že osoby s imunitou za zločiny v tomto případě nelze stíhat.“

„Pan expremiér Nečas toho napáchal a namluvil víc, než je záhodno, a měl by si už dát pauzu,“ myslí si senátor Miroslav Krejča.

Ústavu má vykládat Ústavní soud

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu se týká zcela jiné věci. Extenzivně vykládá institut imunity poslance. Podle mého soudu zcela nepřijatelně. Ústavu a ústavnost přísluší s konečnou autoritou vykládat pouze Ústavnímu soudu,“ reagoval poslanec Michal Doktor.

„Kdysi, ne tak dávno, v takzvaném období nahrávání, Kristýna Kočí na jedné z nahrávek prohlásila, že ODS ovládá justici. Dnes bych mohl takové informaci věřit víc než dosud,“ podotknul místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

„S Petrem Nečasem nesouhlasím. To, že má někdo imunitu, ještě neznamená, že nespáchal trestný čin,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Názor Petra Nečase naopak sdílí poslankyně ODS Jana Černochová: „Ukazuje se, že pan Ištvan profesně selhal, a jestli má v sobě alespoň nějakou čest, měl by vyvodit osobní zodpovědnost.“ Nečase podpořil i senátor ODS Jiří Oberfalzer: „Ano, je to kolosální blamáž.“

Politické zadání

Místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková říká, že pro poslance bude důležité stanovisko Mandátního a imunitního výboru. „Vývoj událostí kolem Petra Nečase však ukazuje stále zřetelněji, že žádost o vydání Petra Nečase Poslaneckou sněmovnou má jednoznačně politické zadání a rukopis,“ dodala.

„Od Petra Nečase vyznívají zmíněné požadavky účelově a nevěrohodně. Rozhodnutí Nejvyššího soudu je však třeba respektovat, i když se nám nemusí líbit. Další kroky struktury státního zastupitelství by měly být maximálně transparentní, podložené a nezávislé. Pravdou je, že kriminalizace některých politických procesů může být vzhledem k předchozí praxi diskutabilní a na hraně. Ale od tohoto posouzení máme nezávislé soudy. Ne pana Nečase. Ten si svými ataky spíše škodí. Co lze jednoznačně již nyní konstatovat, je fakt, že diskutovaný politický obchod s bývalými poslanci ODS je z morálního hlediska odsouzeníhodný a v této praxi není možné dál pokračovat. Pro pravicové vlády se tyto metody staly bohužel normou, díky které se například i v minulém volebním období dostala k moci Topolánkova vláda,“ řekl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

Jedna z nejtrapnějších epoch dějin české státnosti

„S panem Nečasem absolutně nesouhlasím, protože se nejedná o takzvanou imunitu. Tato kauza není srovnatelná s mediálně živenou kauzou Bárta. Je známá skutečnost, že v Praze byly všechny kauzy skrečovány dříve, než spatřily světlo světa, díky systému, který byl zaveden a uplatňován těmi, kteří dnes používají brutální argumenty proti snaze šetřit kauzy. V žádném případě ne do Vrchního státního zastupitelství Praha!“ míní člen poslaneckého klubu VV Jiří Štětina.

Poslanec Jaroslav Škárka uvedl, že podrobnosti kauzy nezná a ví jenom to, co se objevilo v médiích. „Postup policie a státního zastupitelství ve mně sice vyvolává jisté pochybnosti, ale nemám dostatek informací na objektivní hodnocení,“ doplnil.

„Zažíváme jednu z nejtrapnějších epoch dějin české státnosti. Ukazuje se, že spravedlnost a právo mají rozdílné hodnoty. Politika by neměla tendenčně ovlivňovat trestně právní procesy politickými vyjádřeními soudu. Přeji všem orgánům pevnou vůli, ale i odvahu řešit,“ prohlásil poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Žádost o vydání Petra Nečase k trestnímu stíhání, kterou podal vrchní státní zástupce Ivo Ištvan Poslanecké sněmovně, bude stažena. K jeho stíhání ani kohokoliv jiného nelze přikročit, dokud se zcela jednoznačně nevyřeší otázka rozsahu poslanecké imunity, vysvětlil Ištvan. Trojice exposlanců ODS již byla propuštěna z vazby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…