Táňa Fischerová: Budu jiná než Klaus. Ve všem

28.11.2012 19:50

REPORTÁŽ V čem bude Táňa Fischerová v případě zvolení prezidentkou republiky jiná oproti Václavu Klausovi? Prý ve všem. Jejím vzorem je T. G. Masaryk. Řekla to v úterý večer ve Valašském Meziříčí v rámci své prezidentské kampaně. Řeč byla i o tom, které zákony by vracela zpět do parlamentu.

Táňa Fischerová: Budu jiná než Klaus. Ve všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pod petici na podporu prezidentské kandidatury Táni Fischerové se podepsalo 72610 lidí

Do čítárny Městské knihovny ve Valašském Meziříčí dorazilo včera večer několik desítek občanů poslechnout si slova prezidentské kandidátky Táni Fischerové. Ta hned v úvodu diskuse prozradila, v čem se bude její politika v případě zvolení hlavou státu lišit od současného prezidenta Václava Klause. „V čem budu jiná oproti Václavu Klausovi? Ve všem. My jsme úplné protipóly. To bych ale mohla říct úplně o každém kandidátovi, který se hlásí. Například i o Vladimíru Franzovi,“ řekla Fischerová, jejíž kandidaturu na Hrad podporují třeba zelení, na jejichž pozvání do knihovny dorazila.

Stranický prezident je chyba stejně jako spojení s byznysem

I když se tato prezidentská kandidátka dále nechtěla vymezovat proti jiným politikům, protože člověk prý podle ní není větší tím, když o někom řekne něco špatného, znovu si šťouchla do prezidenta. Tentokrát v souvislosti s ODS. „Spojení současných prezidentů, zejména mám na mysli Václava Klause, se stranami já považuji za stejně nešťastné jako spojení prezidenta s mocnými ekonomickými skupinami a vlivem peněz,“ uvedla.

Podle ní totiž takový člověk není svobodný. „Když se v jeho straně vyskytne nějaký nešvar, tak bude mít zábrany o tom mluvit, protože by poškodil vlastní politickou sílu a stejně tak to souvisí s penězi, protože když vám někdo dá velké peníze na kampaň, těžko budete mít svobodu se o tom veřejně vyjadřovat,“ tvrdí Fischerová. „Na příkladu Václava Klause se to ukázalo jako nešťastné i pro stranu samotnou, protože se tam rozštěpily různé frakce a on jednu podporuje a druhou ne a politika je tím velmi zapatlaná,“ doplnila kandidátka na Hrad s tím, že proto by prezidentem měl být nestraník. 

Které zákony by vracela?

Krátce nato se hovořilo o podpisu zákonů prezidentem. „Pokud bych podepisovala zákon, se kterým nesouhlasím, podepíši ho, ale řeknu svůj názor na něj. Vracela bych každý zákon, kde by byl přílepek. Je to totiž paskvil, karikatura na demokracii. Vracela bych zákony, které by stranily jen jedné skupině moci a upozornila bych na to, ale nemohla bych vracet každý zákon. To, že se teď každý obrací k prezidentovi, aby to neudělal, není vůbec šťastná věc. Václav Havel vracel jen některé zákony, u nichž si byl jistý, že jde o porušení ústavnosti, a dokonce to dal k Ústavnímu soudu. Chtěla bych postupovat podobně," prozradila.

Když Masaryk někomu nepodal ruku, něco to znamenalo

Poté se mluvilo o pravomocích prezidenta. „Masaryk také ovlivnil zemi, i když neměl velké formální pravomoci. Když on někomu nepodal ruku, tak to v zemi znamenalo víc než nějaký zákon. V tehdejší společnosti byla také korupce, i když se z dnešního pohledu zdá, že ne. Ale on tyto problémy uměl pojmenovávat,“ míní Fischerová.

Je hanebnost vlád, že dosud nemáme služební zákon

Následoval dotaz z řad publika. Tazatel chtěl vědět, čím by v případě svého zvolení prezidentkou republiky chtěla začít. „Šla bych do Sněmovny požádat, aby už poslanci konečně přijali služební zákon, protože to je jeden z ze základních antikorupčních zákonů a je hanebnost všech vlád, že dosud nefunguje, protože korupce na místě úředníků nás zničí,“ odpověděla herečka.

Problémem dnešní doby podle ní je, že se ekonomika s politikou tak propletla, že ekonomika řídí politiku. „Za komunismu to bylo naopak. Obojí je špatně. Je potřeba proto tyto obory stavět zvlášť a to je východisko z dnešní krize. Ostatně prvorepublikové družstevnictví stálo na tomto principu, ke kterému bychom se chtěli navrátit. Tehdy lidé spolupracovali ne za účelem zisku. Dohromady vytvářeli něco, co potřebovali a zároveň byli spotřebiteli. S tím souvisí i podpora lokálních měn, což považujeme za naši záchranu před hrozbou krachu eura,“ nastínila svůj program prezidentská kandidátka.

A co zkrachovalé kampeličky?

Poté přišla řeč na družstevní záložny, takzvané kampeličky. Posluchač Fischerové připomněl, jak to s nimi u nás dopadlo koncem devadesátých let, kdy se většina těchto záložen ocitla v likvidaci či konkursu. Fischerová se však na tuto problematiku dívá trochu jinak. „Myšlenku kampeliček zničili naši poslanci a špatně udělané zákony, špatně udělaná kontrola, takže si mnozí myslí, že kampeličky jsou blbá myšlenka. Ne, regionální banky a družstevní banky jsou principem budoucnosti,“ oponovala bývalá poslankyně.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…