To je fičák, Kalousku. Pokus o televizní lynč ministra financí u Jílkové

27.01.2012 4:46

Ten zadlužovací fičák, to je hrůza. Nezvyšujte DPH! Kde žijete, když tvrdíte, že můžete dávat statisícové odměny? Tyto a další ostré výčitky adresovali hosté čtvrtečního pořadu ČT Máte slovo s Michaelou Jílkovou ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Kdo by čekal, že se strážce státní kasy nechá rozhodit ohnivou argumentací "hostů z lidu", kteří mu přišli od plic sdělit své, ten se mýlil. Kalousek na vše našel odpověď a stačil sdělit i to, že díky dobré správě veřejných financí může po nocích klidně spát.

To je fičák, Kalousku. Pokus o televizní lynč ministra financí u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Kalousek hostem pořadu Michaely Jílkové Máte slovo

Řeč byla o hospodaření státu a o tom, co lidem nejvíc vadí - o konstantním zdražování v podstatě všeho kolem způsobeném zvyšováním DPH. K čemu je to dobré a čím se má občan utěšovat, když platí drahé potraviny, léky, nebo energie, ptala se moderátorka Michaela Jílková. Kalousek reagoval prostě: "Můžete se těšit tím, že nemusíte mít strach, že nebudete mít na důchod, a že když budete potřebovat veřejnou pomoc, tak ji dostanete."

Z roku na rok podle něj kabinet Petra Nečase snížil výdaje státu o 70 miliard korun. Místo deficitu 5,8 máme prý o jeden a půl procenta nižší a v 80 procentech se škrtá jen na výdajové straně. I těch zbylých 20 procent na příjmové straně ale lidi rozčiluje, zejména proto, že si nedokáží reálně představit, k čemu je zvyšování DPH vlastně dobré.

Rozzlobenou živnostnici z Prahy Evu Plhoňovou tížil mimo jiné právě růst českého státního dluhu.

„Naše zadlužení představuje nějakých 41 procent HDP,  tady ale nejde o tu výši, ale o ten fičák zadlužovací,“ lomila rukama rozhořčená občanka. "A víte, kdy zadlužení rostlo nejvíc? Za Topolánkovy vlády," pokračovala dále, než ji přerušil další z hostů, ekonom Miroslav Zámečník. Ten jí vysvětlil, že něco jiného je vyšší deficit rozpočtu v době hospodářské krize, které čelila Topolánkova vláda, a růst zadlužení v době ekonomického růstu.

Anketa

Je Miroslav Kalousek dobrý ministr financí?

14%
86%
hlasovalo: 3504 lidí

"A pane ministře, děláte Vy ty škrty promyšleně? Není to tak, že Vy prostě škrtnete nějaká čísla a hotovo?" posunula diskusi moderátorka Jílková. A Kalousek se podivil, že když byl hostem pořadu naposledy, diváci i přítomná pracovnice finančního úřadu ho peskovali za to, že příliš ostře snižuje platy státních úředníků. "Nyní mě peskujete se svými posluchači, že jsem měl škrtat víc," dodal nechápavě.

Je to nuda, ale můžu klidně spát

Veřejné finance jsou podle něj v bezpečí. "Způsobuje to u nás příjemnou nudu," vysvětlil ministr financí. "Jako jedna z mála zemí v Evropě jsme důvěryhodní pro ostatní země, co nám půjčují peníze. Je tu nuda, nic se neděje a peníze jsou u nás v bezpečí. Jsem jeden z osmi ministrů financí v Evropské unii, kteří mohou v noci klidně spát, a jsem povinen tuto nudu zachovat co nejdéle."

Na to rozhořčený pravicový volič Zdeněk Hanus reagoval povzdechnutím, že jemu se tedy rozhodně - když vidí, co Kalousek dělá - v noci klidně nespí. "Vláda všeobecné nezodpovědnosti, tak bych vás nazval," poznamenal Hanus. Ministr Kalousek spor záhy ukončil. "Chápu, že se to nelíbí vůbec nikomu," řekl. "Ale řeknu to na rovinu, kdybych mohl - jakože já nemohl, protože jsem narazil na politické limity - kdybych mohl, tak bych snížil cenu práce velmi razantně a DPH bych naopak ještě zvýšil." Cena práce je důležitá zejména kvůli konkurenceschopnosti republiky.

Úplně jinak to však viděl Miloš Škrdlík, šéf brněnské sítě prodejen potravin. "Pane ministře, já Vás tímto prosím, nezvyšujte DPH, nezvyšujte DPH! Já kdybych mohl křičet, tak křičím," hájil důrazně zájmy svých zákazníků, kteří podle lednových statistik tržeb už začali nakupovat méně. "Já kdybych byl na Vašem místě, jistě by se mi také nelíbilo zvyšování DPH," odvětil s mírným pobavením Kalousek.
 

Dal jsem odměnu 300 tisíc. Stydím se, že tak málo

V době, kdy nemá stát peníze a musí víc "sosat" své občany, je zvlášť znepokojující číst si v novinách o různých vysokých odměnách státních úředníků. Téma druhé části pořadu zahájil občan Hanus. Na mysli měl mimo jiné současnou kauzu kolem vysokých odměn premiérovy pravé ruky Jany Nagyové.
"Objem mzdových prostředků je každému úřadu stanoven a z něj se pak vyplácejí všechny náklady na jeho provoz," promluvil Kalousek k Hanusovi. "V žádném z těch případů, o kterých jsme já i vy četli v novinách, nebyl překročen limit ani o korunu. V praxi to tedy znamená, že když jeden úředník dostal hodně, tak jeho kolega dostal málo." Člověk spravující státní dluh musí být zaplacen super dobře.


Hanuse rozčílila výše odměn. Částky mezi 200 a 300 tisíci totiž v podstatě tvoří jeho celoroční příjem. "Nemůžu mluvit o Úřadu vlády, ale mohu vám říct o mém úřadu," chopil se slova ministr. "Tam jsem v roce 2011 vyplatil nejvyšší odměnu 300 tisíc korun a byla člověku, který aktivně ušetřil přes 30 miliard korun ve státním rozpočtu. Já jsem mu dal 300 tisíc a styděl jsem se, že jsem mu mohl dát jen tak málo."

Spojení výrazů "300 tisíc" a "jen tak málo" očividně naštvalo živnostnici Plhoňovou, která nechápala, jak může někdo brát tak vysoké odměny. "Člověk, který spravuje státní dluh, je člověk, který bude brát milionové roční platy, s tím se musíte smířit," opáčil ekonom Zámečník. "Musí být super dobře zaplacený, protože si stát nemůže dovolit takovouhle špičkovou práci neplatit. Když udělá chybu, je to pak setsakramentsky cítit."


Plhoňová nechápala, jak by to ona osobně něco podobného měla pocítit, proto Kalousek dodal k příkladu ze svého ministerstva: "Kdyby ten člověk neušetřil 30 miliard, tak by se muselo těch 30 miliard sehnat jinde a to by bylo vidět." Dopadlo by to totiž zřejmě na občany. A zřejmě ve formě ještě vyššího DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…