Topka pošlapává ústavu této země, rozzlobil se Šťastný z ODS

20.07.2012 15:43

Rozhodnutí ministra spravedlnosti Pavla Blažka z ODS, že na post vrchního státního zástupce v Praze nebude jmenovat v této chvíli Lenku Bradáčovou, rozzlobilo šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka. Podle něj to potvrzuje podezření, že Jiří Pospíšil byl odvolán z funkce ministra, aby nestihl jmenovat Bradáčovou.

Topka pošlapává ústavu této země, rozzlobil se Šťastný z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Poslanec ODS Boris Šťastný považuje taková prohlášení TOP 09 za vměšování do pravomocí ministra spravedlnosti, za porušování ústavy a zákonů. Podle něho se TOP 09 v poslední době vměšuje do nezávislosti justice a policie.

Lidová tvořivost a potvrzení podezření

Podle šéfa poslanců TOP 09 Gazdíka nemá ministrova "lidová tvořivost", kdy chce vypsat na post vrchního státního zástupce výběrové řízení, oporu v zákoně a TOP 09 by měla prosadit, aby se o věci jednalo ve vládní koalici. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který navrhl ministrovi na post nejvyšší státní zástupkyně Lenku Bradáčovou, s ministrovým rozhodnutím nesouhlasí.

„Ministr tímto krokem potvrdil nejen moje podezření, že bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil byl odvolán právě kvůli tomu, aby nevyhověl návrhu nejvyššího státního zástupce,“ řekl Gazdík.

TOP 09 nerespektuje ústavu a zákony

Poslanec ODS Boris Šťastný považuje taková prohlášení TOP 09 za velmi nebezpečná pro český demokratický ústavní systém. „Je to pořád ta stejná písnička. Stejně jako premiér Petr Nečas měl jasné ústavní právo odvolat Jiřího Pospíšila z vlády, má nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek právo nejmenovat Lenku Bradáčovou vrchní státní zástupkyni v Praze. Ani premiérovi, ani ministrovi do toho nemá nikdo co mluvit a radit, koho má, či nemá jmenovat. Je to ústavní a zákonné právo premiéra a ministra,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

Anketa

Litujete toho, že není Bradáčová jmenována nejvyšší zástupkyní v Praze?

73%
21%
hlasovalo: 706 lidí

„TOP 09 tímto nátlakem pošlapává zákony a ústavu této země. Právo hovoří jasně. Ministra odvolává premiér, respektive na jeho návrh prezident, a vrchního státního zástupce jmenuje ministr spravedlnosti na návrh nejvyššího státního zástupce. Nikde není ale psáno, že ministr musí jmenovat zrovna toho konkrétního vrchního zástupce. Když ministr Lenku Bradáčovou jmenovat nebude, měl by nejvyšší státní zástupce přijít s jinými návrhy,“ dodal Šťastný.

TOP 09 totiž krátce po Pospíšilově odvolání „zdvořile vyzvala“ budoucího ministra, aby jmenoval Bradáčovou.

„To je jakoby někdo plísnil Senát, že neschválí prezidentovi republiky návrh na jmenování ústavního soudce. Je to právo Senátu. Tečka. Stejně tak je právem prezidenta republiky jmenovat například členy bankovní rady České národní banky. Také mu do toho nemá nikdo co mluvit. TOP 09, která má sama problémy s kauzou CASA a Vlastou Parkanovou, se svými prohlášeními snaží vyvíjet politický tlak na policii a justici, což je hrozbou pro demokracii,“ varuje poslanec ODS.



Také Nečasovi se kritika TOP 09 ale i ČSSD nelíbí. "Rozhodnutí o jmenování nového vrchního státního zástupce je v kompetenci ministra spravedlnosti. Předpokládám, že tak učiní po dohodě s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. S ministrem Pavlem Blažkem jsem hovořil a ujistil mne, že došlo k informačnímu šumu. Případné výběrové řízení bylo jednou z variant, na které by se musely shodnout obě strany. Musím zásadně odmítnout opakující se lži, že by důvodem odvolání bývalého ministra Jiřího Pospíšila byl návrh na případné jmenování paní Lenky Bradáčové. Tyto spekulace jsou stejně nepřípustné jako politický tlak na její jmenování ze strany TOP09 a ČSSD," uvedl premiér.

Podle Peake má ministr právo vypsat výběrové řízení

Předseda vlády Petr Nečas své odvolání Pospíšila odůvodnil tím, že svůj resort rozpočtově a manažersky nezvládal. Na Výkonné radě ODS potom Nečas řekl také, že se mu Pospíšil manažersky i lidsky odcizil. O Pospíšilově odvolání se spekulovalo již delší dobu i kvůli válce mezi státními zástupci.

Gazdík rovněž řekl, že „ministrova lidová tvořivost typu soutěž“ nemá žádnou oporu v zákoně. Nejvyšší státní zástupce podle jeho názoru garantuje nezávislost zastupitelství, a aby tak mohl konat, měl by mít svobodu také v personální oblasti. Gazdík také informoval, že příští úterý se k věci vyjádří předsednictvo TOP 09. „Osobně to považuji za věc, která by se měla v koalici řešit,“ dodal.

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake naopak Blažka podpořila. Podle ní je vypsání výběrového řízení plně v kompetenci ministra spravedlnosti, který nese odpovědnost za fungování státního zastupitelství. Musí ale podle ní proběhnout tak, aby jeho výsledky byly nezpochybnitelné.

Post pražského vrchního státního zástupce se uvolnil, když exministr Pospíšil odvolal po několika pokusech Vlastimila Rampulu.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…