Ústavní právník mluví jasně: Parkanová může být potrestána

15.06.2012 11:40

Odvolávání se na politickou odpovědnost v případě bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové považuje expert na ústavní právo Jan Kudrna za zcela účelové. Záměrně se prý ve výrocích politiků směšuje role člena vlády, který rozhoduje o obecném rámci směřování, a role konkrétního člena vlády, který má za daný projekt trestněprávní odpovědnost.

Ústavní právník mluví jasně: Parkanová může být potrestána
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová ve sněmovně

Koaliční špičky se předhánějí v tom, kdo razantněji zaútočí na policii za troufalost, s níž požádala sněmovnu o zbavení poslanecké imunity bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové ve věci předraženého nákupu letadel CASA. Přidal se k nim i advokát Václav Vlk, jenž se specializuje na majetkovou kriminalitu. V pořadu Ozvěny dny Českého rozhlasu prohlásil, že v tomto případě jde o věc, za kterou je možné nést politickou zodpovědnost, ale nikoli trestněprávní.

Zcela opačný názor má odborník na ústavní právo Jan Kudrna. „Tady se směšuje dvojí pozice ministra. Jednak pozice ministra jako člena vlády, který rozhoduje rámcově o politice státu, a pak jeho druhá pozice jako představitele ústředního orgánu státní správy, který rozhoduje. A v té druhé pozici exministryně Parkanové mělo dojít k pochybení, že nebyl zadán posudek, a tím mělo dojít ke spáchání trestného činu,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jan Kudrna z katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Vláda jako celek rozhodla jen o obecném směru

Některá vyjádření politiků matou veřejnost, jako by o konkrétní věci rozhodovala vláda jako celek. „Vláda měla rozhodovat pouze o obecném směru, jestli se letadla budou kupovat, nebo nebudou. A případně jakého druhu budou, pro jaký účel, ale nerozhodovalo se o ceně. Z toho, co o tom vím, tedy na vládu žádná odpovědnost nepadá. Není to věc politické odpovědnosti, ale trestněprávní odpovědnosti při správě cizího majetku,“ vysvětluje Jan Kudrna.



Odborník na ústavní právo navíc upozorňuje, že je třeba striktně rozlišovat to, jestli vláda někde hlasuje a říká svým rozhodnutím, že armáda potřebuje transportní letouny, a tak je pro republiku  nakoupí, a potom samotnou realizaci toho rozhodnutí, která říká, od koho se koupí, kdy se koupí, v jakém vybavení, v jaké ceně a podobně.

Předražení zakázky už není otázkou politického rozhodování

„Když to povím zjednodušeně, tak vláda rozhoduje, zda se koupí tanky, nebo letadla. Ale když se koupí letadla, tak potom už to má na starosti konkrétní ministr, který odpovídá jako představitel orgánu státní správy, že při tom nákupu bude dodržen právní řád, a odpovídá také na základě různých předpisů za to, že budou účelně vynaložené veřejné peníze, což se tady nestalo,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz ústavní expert Jan Kudrna.

„Bývalá ministryně nemá být stíhána za to, že pro armádu pořídila letadla. Ona má být stíhána za to, že nesplnila všechny podmínky, které zákon vyžaduje. Tady už nevystupuje jako politik, ale jako úředník. Dohlíží na to, aby výběrové řízení proběhlo lege artis, zákonným postupem, aby byly splněny všechny podmínky a aby byly peníze účelně vynaložené. Určování ceny není otázkou politického rozhodování. To by mohl politik učinit jakýkoli předražený nákup a říci, že to byla otázka politického rozhodnutí,“ zpochybňuje Jan Kudrna argumenty zastánců Vlasty Parkanové.

Vláda nezodpovídá za to, že ministr zadá zakázku kamarádovi

Z vyjádření politiků má dojem, že se naprosto účelově míchá role člena vlády, který rozhoduje o obecném rámci směřování, a role konkrétního člena vlády, který má úkol splnit. „Vláda odsouhlasí určitý projekt. Ale jestli to ministr zadá kamarádovi nebo svojí firmě nebo jestli to je pak třikrát předražené, to už je čistě jeho odpovědnost. Nemůžu vinit třeba ministryni kultury, že pro to také zvedla ruku, protože ona ji zvedla jen pro směr, kterým se vydat, ale jestli auto jede po dálnici 130, nebo 230, za to už může ten řidič. Tedy v tomto případě konkrétní ministr,“ tvrdí Jan Kudrna.

Ústavní expert považuje za logické, že se při nákupu za čtyři miliardy nechá předem zjistit, zda to tolik opravdu může stát. „Když si budu chtít nechat vymalovat koupelnu v bytě, tak si taky obvolám několik malířů, abych věděl, jestli to má být za pět set, nebo za pět tisíc. Poslední měsíc slyšíme neustále, že máme právní stát, že soudy jsou nezávislé, že je třeba, aby byla nalezena spravedlnost, tak to udělejme i v tomto případě,“ nabádá Jan Kudrna k jednotnému metru na koaliční i opoziční poslance.

Politická odpovědnost je otázkou obyčejné lidské slušnosti

Jinak se vše schová za často omílanou politickou odpovědnost. Ta je podle ústavního odborníka jen otázkou obyčejné lidské slušnosti. „Když něco proběhlo jinak, než mělo, tak se z toho vyvodí důsledky i za tu cenu, že politik nese odpovědnost také za činy svých podřízených a odstoupí. Dá tím najevo, že nezvládl uřídit své podřízené, nezvládl účelně vynakládat veřejné peníze, které nejsou jeho, a proto odchází, protože cítí, že není únosné, aby ve funkci dále působil,“ popisuje pro ParlamentníListy.cz Jan Kudrna, jak by v praxi měla politická odpovědnost vypadat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…